© Çerkezköy Ekspres

BAĞIMSIZLIK MİRASIMIZIN 102’NCİ YILINA ÇERKEZKÖY’DE COŞKULU KUTLAMA

Büyük Zafer’in 102’nci yılı tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de coşkuyla kutlandı. Milli Mücadele’nin zaferle taçlandığı 30 Ağustos’ta zafer coşkusu Çerkezköy’de doruğa çıktı.

Zafer Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon komutanlığı ve Çerkezköy Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı gür bir sesle hep birlikte okundu. Sonrasında çelenk sunma töreni sona erdi.

TEBRİKAT TÖRENİ YAPILDI

Sonrasında Kaymakamlık önünde tebrikat töreni düzenlendi. Düzenlenen törende Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Seyit Ahmet Doğru ile birlikte tebrikleri kabul etti.

HALKI SELAMLADI

Tebrikat töreninin ardından saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama programı düzenlendi. Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın halkın ve askeri birliklerin bayramını kutlamasının ardından program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Bakım Teğmen Gülcan Ürekli yaptı.

“GURUR VE HEYECANINI YAŞIYORUZ”

30 Ağustos Zaferi’nin tarihte eşi benzeri görülmemiş mücadele olduğunu ifade eden Ürekli, “Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına temel teşkil eden, 30 Ağustos 1922’de kazandığımız büyük zaferin 102’nci yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Asil Türk milleti, kahraman Türk ordusuyla birlikte varlığına ve vatanına kastedenlere karşı, 102 yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden dirilerek topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası, tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. 1900’lü yıllarında başların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları dünyada gelişen fikir akımları sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda birinci dünya savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devlet ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen sevk anlaşması da ulusumuza dayatılmıştır” dedi.

“TÜRK ULUSUNUN İSTİKLALİ SON NEFESİNE KADAR ELİNDEN ALINMAYACAK”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Milleti’nin, işgalci güçleri yurttan çıkardığını ifade eden Ürekli; “İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm, hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünün, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Paşa ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Özellikle Sakarya Meydan Muharebesi de hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır. Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığı altında, Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başardı. Avrupalıların 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzilerini üç günde geçerek 30 Ağustos’a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etti. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe de vuruldu. Ardından icra edilen takip harekatıyla da 9 Eylül’de düşman İzmir’de denize döküldü. İşte kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur harbin kadın, çocuk. Yaşlı demeden milletçe topyekün bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk ulusu bu meydanda da ulu önderinin liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin günümüze kadar yansıyan çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur. Bu sonuçların günümüze de yansımakta olduğu gözlemlenmektedir. Bu zaferle Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe, Türk’ün istiklalinin elinden alınamayacağı Türklerin yalnız askerleriyle değil, milletiyle topyekün olarak savaştıkları bir kere daha ispatlanmıştır. 30 Ağustos zaferi, Türk ordusuna ‘Silahlı Kuvvetler Günü’ olarak armağan edilmiştir. Milli egemenlik, milli şuur ve tam bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkelerinin bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk silahlı kuvvetlerine rehber olmaya devam edecek. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle, ulusça başta olmak üzere ulu önder Atatürk olmak üzere dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu. 

GEÇİT TÖRENİ İLGİYLE TAKİP EDİLDİ

Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin Tekirdağ yöresine ait halk oyunları gösterisinin ardından program geçit töreni ile sona erdi. Geçit töreninde Mehmetçiğin ve Gazilerimizin geçişi vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Kutlama programına Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, , 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Seyit Ahmet Doğru, siyasi partilerin ilçe başkanları, STK temsilcileri, meclis üyeleri, resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, askeri erkan, gazilerimiz, şehit yakınları ile vatandaşlar katıldı. Törende Çerkezköy 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı İlk kez ikram çadırı kurarak vatandaşlara simit, poğaça ve açma ile soğuk ve sıcak ikramında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER