© Çerkezköy Ekspres

ÇOLAKOĞLU; “HEP KARŞI ÇIKTIM, HALA DA KARŞIYIM”

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Çolakoğlu, yaz dönemi boyunca meydana gelen anız yangınları nedeniyle verimlerin azaldığına dikkat çekerek; “Yıllardır çiftçilikle uğraşmaktayım. Hiçbir zaman anız yakmadım ve devamlı olarak da anız yakılmalarına karşı çıktım ve çıkmaktayım” dedi.

Anız yakan çiftçilerin doğru iş yapmadıklarını belirten Çolakoğlu, bu durumun hem suç  olduğunu hem de  ekim yapılan alanlarda verimi azalttığını belirtti. Çolakoğlu; “Anızı yakanlar akıllarınca doğru bir iş yaptıklarını sanıyorlar. Oysaki onlar bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaptıkları görülüyor. Ancak birde bu durumun diğer yüzü vardır. O da anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verilen büyük zararlardır. Anız yakmanın yararları ve sonra zararlarını ve en sonda ortaya çıkan sonuca baktığımızda doğanın dengesini de tamamen büyük ölçüde bozduğu görülmektedir. Özellikle sıcak ve kurak ve rüzgarlı havalarda anız yakmak doğanın dengesini de bozmaktadır. Yıllardır çiftçilikle uğraşmaktayım hiçbir zaman anız yakmadım ve devamlı olarak da anız yakılmalarına karşı çıktım ve çıkmaktayım” dedi.

“ANIZ YAKILMAMASI KONUSUNDA UYARIYORUM”

Anız yakmanın toprağa zarar verdiğini ifade eden Çolakoğlu; “Anız yakımı yararından başka çok daha zararı var. Öncelikle toprak verimliliği büyük ölçüde azalıyor. Topraktaki canlıların beslenme ortamı yok ediliyor. Bu canlıların ürün verimlilik yönünden de faydası var onların yok olması demek toprağın çöl haline gelmesi veriminin yok olması demek. Topraktaki canlıların bıraktığı bir çok maddeden oluşan yaşam ortamı da anız yakımın ile yok edilerek yoğun yağışlarda sel ve erozyona davetiye çıkarılmaktadır. Ayrıca anız yakmalar doğal dengeyi büyük ölçüde bozmaktadır. Ayrıca anız yakmalar bazı bölgelerde orman yangınlarına da sebebiyet verdiği gibi yakındaki tarlalara da sıçrayarak komşunun tarlasındaki ürününde yok olmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca yerleşim yerlerine yakın olan yerlerde yakılan anızlarda yerleşim yerlerine de zarar veriyor. Öte yandan iletişim hatlarına da zarar veriyor. Özelliklede yok kenarındaki tarlalardaki anız yakmalar ise yoğun duman nedeniyle yollarda trafiği aksatıyor ve kazalarda sebebiyet veriyor” dedi.

“ANIZ YAKANLAR İHBAR EDİLSİN”

Çolakoğlu; “Vatandaşlarımız anız yakanları yetkili makamlara anında ihbar etsin. Ülkemizde kanunlar anız yakmalarını yasaklamıştır ve bu konuda çok ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmek yerine toprağı zenginleştirip daha bol ürün elde edilmesi yönünde çiftçilerimizin uğraş vermesi gerekmektedir. Ancak bölgemizde genellikle anız yakmaları yol kenarlarındaki tarlalar da meydana geldiğini ve buna da yoldan geçenlerin izmarit atmasından kaynaklanmaktadır. Ekili alanlarda bir ürünün yetişmesi için büyük uğraşlar ve masraflar yapılıyor. Gerek ekili alan olsun, gerek nadas halindeki tarla olsun, araçta sigara içenler yanan sigara izmaritlerini atmasın. Anız yakımı geleceğimizi de zora soktuğu gibi çiftçinin de alın terini ve masrafları heba olmakta ve yıl boyu verdiği büyük emekleri de boşa gitmektedir. Dolayısıyla bu konuda her kesimin duyarlı olması gerekmektedir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER