© Çerkezköy Ekspres

KAPAKLI MECLİSİNDE RANT TARTIŞMASI

Kapaklı Belediye Meclisi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda Cumhuriyet Mahallesi 501 adadaki imar değişikliği konusu mecliste tartışma yarattı.

Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda ilk olarak İmar Komisyonu raporları görüşüldü. Fatih Mahallesi ve Karaağaç Mahallesi’nden geçen 749 ada 1 parsel ve 0 ada 1815 parsellerin arasından başlayarak Karaağaç 628 ada 1 parsel ve 0 ada 266 parselde biten isimsiz yola 100. Yıl Caddesi ismi verilmesinin uygun olduğu yönündeki komisyon kararı mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. Diyarbakır’da şehit düşen Şehit Yalçın Gürbüz’ün isminin Bahçelievler Mahallesi’nde yapılacak olan bir parka verilmesi talebi inceleyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Bahçelievler Mahallesi Şehit Yalçın Gürbüz Sokak üzerinde bulunan isimsiz park alanına Şehit Yalçın Gürbüz Parkı isminin verilmesinin uygun olduğu yönündeki komisyon kararı mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde 1/1000 Ölçekli Kapaklı İlave Revizyon İmar Planına askı süresinde gelen 19 adet itiraz dilekçesine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü. İtirazlar komisyon raporu doğrultusunda oy birliğiyle reddedildi. Bir sonraki meclis gündeminde ise Cumhuriyet Mahallesi 501 ada 4 parseldeki imar değişikliği konusu görüşüldü.

VİDEONUN YAYIMLANMASINI İSTEDİ

İlgili gündem maddesiyle ilgili video hazırladıklarını ifade eden Üçel, söz isteyerek videonun yayınlanmasını istedi. Üçel’in isteğine tepki gösteren AK Parti Meclis Üyesi Metin Kanat; “Böyle bir uygulama söz konusu değil, eğer arkadaşların bir itirazı varsa önerge versinler. Zaten bunun binliği geçmiş, 5000’liği de büyükşehirde onaylanmış. Binliği de burada onaya gelmiş. Bu arkadaşların video çekip bunu burada yayınlaması olmaz. Eğer bir itirazları varsa arkadaşlar, önerge versinler. Sonra tekrar görüşülür, böyle bir uygulamanın uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

“BUNU TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN”

Yeniden Refah Partisi Meclis Üyesi Ercan Üçel, “Cumhuriyet Mahallesi 501 adada yapılmak istenen şu; Geçmişte arkada 4 parsel büyük bir parsel, burası 4 katlı konut alanında kalmaktadır. Bu adayı biz yüzde 100 imarla doldurarak, İmar Müdürlüğümüzün raporunda gerekçe olarak siluetin bozulması yazmaktadır. Tüm adanın 7 katlı ve konuttan çıkartılıp ticareti imar veriliyor. Bu da Kapaklı’nın menfaatine değil, şahsa özel imar veriyoruz. Biraz önce oyladığımız imar komisyonu raporumuzda ada bazlı projede birçok insanı biz mağdur ettik, gerekçemiz daha fazla yeşil alan kazanmak, daha fazla otopark alanına sahip olmak, altyapı hizmetlerinde ekonomiye ulaşmaktı. Ama burada ada bazlı projeyi oylarken, bir sayfa sonrasını çeviriyoruz ‘yaşasın rantsal bazlı proje’ diyoruz. Biz buna karşıyız. Mevcutta tam göbekte yapılan büyük bir binada 20 tane konut + ticari işletme de var. Eğer arkasına da onay verirsek 20 konut da oraya geliyor. 70 konut, yaklaşık 20-30 tane dükkan yapılacak buraya. Ve hiçbirinde kapalı otopark yok. Bir karış yeşil alan bırakmıyoruz. Her bir malik bir tane araca sahip olsa 100 tane araç demektir. Eğer biz 501 adada buna onay verirsek hemen altından kültür merkezine kadar gelecek 502 ada, 503 ada, 504 adadaki tüm parsel sahiplerine de bu hakkı doğurmuş oluruz. Eğer siluetin bozulması diyorsak 504 adada yaklaşık 11 katlı bir hastane binamız var. O zaman diğer binalar da 11 kata çıksın. Ada bazlı proje diyorsak kesinlikle bunun geçmemesi lazım. Komisyondaki meclis üyesi arkadaşlarımdan rica ediyorum. Burayı tekrar gözden geçirin. Çünkü biz Kapaklımızda resmi tatil günlerinde konutlara su veremezken, Kapaklı Belediyemiz 4’üncü katlara su çıkartamazken biz burada imar durumunu 7 kata çıkartmaya çalışıyoruz. Biz bu yanlışı dile getirmek istedik. Bizim gücümüz yetmez, takdir sizindir” diye konuştu.

“SİZ KENDİ KAFANIZDAN KURDUĞUNUZ ŞEYLERİ SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIN”

Bu konunun geçen dönemki meclisten gündeme getirildiğini ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Ben şahsı tanımam, şu anda bu arsanın sahibi kimdir bilmem. Bu konu gündeme  geldiğinde, geçmiş dönemde buraya plan tadilatı yapılırken, imar revizyonu yapılırken, işin başında olan İbrahim Erkan da söz almıştır. Sehven bir hata yapılmıştır geçmiş dönemde. Burada ilgili şahıs halihazırda 5 katlı bir konutu olduğu için herhangi bir şekilde imarla ilgilenmemiş, gelip askı süresince incelememiş, itirazda da bulunmadığı için o dönemde bu uygulama olduğu şekliyle geçmiş. Yani  adanın tamamındaki parsellerdeki imar durumuyla kendisinin arasında bir kat fark kalmış. O zaman yan taraftaki arsalar boş olduğu için adam uygulamanın farkında değil. Yandaki parsellerin inşaatları yapılmaya başlandığında dikkatini çekiyor ve 2 yıl önce İmar Müdürlüğü’ne geliyor. Bu konu çok uzun süreler komisyonlarda görüşüldü. Geçtiğimiz dönem İbrahim Erkan da söz aldı ve aynen şöyle söyledi ‘imar bütünlüğü açısından burada sehven bir hata yapmışız. Şahıs mağdurdur ve haklıdır.’ Komisyona havale edildi. Ancak seçime yakın bir zamanda ‘bu konuyu bir daha döneme devredelim. Yeni yönetim bu konuyla ilgili çalışmalarını yapsın. Vatandaşın mağduriyetini gidersin’ dedik. Burada ne bir rant var, ne başka bir şey var. Siz kendi kafanızda kurduğunuz hikayeleri çıkın sosyal medyadan paylaşın, basın toplantıları yapın. Ama meclisin aldığı karar herkesi bağlar. Dolayısıyla burada bir rant sözü söylediğiniz zaman herkes zan altında kalır. Siz de bunu yarın öbür gün mahkemede ispatlamak zorunda kalırsınız” dedi.

“SORUMLULUK HEPİMİZİN ÜZERİNDE”

Üçel’in tekrardan videonun yayımlanmasını istemesinin ardından Çetin; “Bu 2016 yılında yapılan imar tadilatında sehven bir hata var. Adamı tanımıyorum ben, gerçekten tanımıyorum. Ama baktığımda vicdanen baktığımda adanın bütünlüğünde diğerlerine verilen imar durumu ile adama verilen imar durumunda haksızlığı görüyorum. Adanın bütünlüğü olmak zorunda” dedi. Ardından Üçel yeniden söz alarak; “Bakın 2 Nisan’da Şişli’de bir yangın meydana geldi, 29 kişi öldü. Burada da bir yangın meydana geldiğinde kimse giremeyecek oraya. Bunun sorumluluğu hepimizin üzerinde kalacak” diye konuştu.

“BİZ BİR HATA YAPMIŞIZ DENİLMİŞTİ”

Konu ile ilgili söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Kazım Doğaç, “İbrahim Abi bu konu ile ilgi bize açıklama yapmıştı. Zamanında bu alanda ruhsatlar verilirken parsel bazlı verildiği için bir tane inşaat varmış yandaki binalar da ticari artı konut olarak yükselmeye başlayınca vatandaş belediyeye müracaat etmiş. Biz de görüyoruz ki sadece bir parsel bu şekilde kalıyor. Onun için biz burada bir hata yapmışız, o yüzden ada bütünlüğünü korumamız gerekiyor denilmişti bize. Bu karar büyükşehirden geçerken de bu şekilde geçmişti. Oy birliğiyle geçmişti, yine görüşümüz oy birliğiyle geçmesi” ifadelerini kullandı.

“USÜLSÜZLÜK VARSA İTİRAZDA BULUNABİLİRSİN”

Sonrasında konuşan Belediye Başkanı Mustafa Çetin; “Benim üsluba itirazım var. Rant, ne demek rant?” diye konuştu. Yerin görülmesi önerisinde bulunan Üçel’e Çetin; “Avukatsın, eğer bir usulsüzlük varsa adli makamlar orada. Her yere gidebilirsin” dedi.

“ACINIZ BÜYÜK”

AK Partili Metin Kanat da “Ercan kardeşime bir öneride bulunayım. Öncelikle vatandaşı yanlış bilgilendirme. Biliyorum acınız büyük. Ağababalarınıza seçim kazandırmak için büyük bir mücadele verdiniz ama olmadı. Kazandıramadınız. Ara sıra fırça da yiyorsunuzdur büyük ihtimalle. Böyle bir şey yapmayın. Bu millet size burada hizmet edin diye görev verdi. Geçen mecliste de aynı şeyi yaptınız. Üslubumuzu bozmak istemiyoruz. Biz buraya millete hizmet etmek için geldik. Siz ısrarla üslup bozuyorsunuz, ısrarla iftira ediyorsunuz. O bölgenin 7 kat olduğu nereden çıktı. Biz geçen dönem de bunu inceledik. Avukatsınız, gidin okuyun. Orada zemin etüdü yapışmıştır. O bina da 6 kat olmayacak. Vatandaşı yanlış bilgilendirmeyin” diye konuştu. İlgili gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

OY BİRLİĞİ İLE REDDEDİLDİ

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Huzur Hakkı Ödemeleri konulu Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun görüşülmesine geçildi. Meclis Üyelerinden Yusuf Yavuz, Ercan Üçel ve Mustafa Yıldırım’ın kendilerine ödenmesi gereken huzur haklarının Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan çöp kamyonları arkasında görev yapan işçilerin maaşlarına ilave fark olarak ödenmesi konusu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Meclis Görev ve Yetkileri” başlıklı 18. maddesinin (g) bendinde “Şartlı bağışları kabul etmek” hükmü kapsamında yapılmak istenen bağışın Belediye adına kabul edilebileceği fakat bağışa konu olan şartın yerine getirilmesi aşamasında Belediye Personel Şirketinde görev yapan personellerin Maaş Hesaplarında kullanılan puantaj kayıtlarına ilave ücret konulması halinde bunun muhasebeleştirilmesi aşamasında karşılaşılacak olan sorunlardan dolayı  talebin uygun olmadığına komisyon tarafından karar verilirken meclisten oy birliği ile reddedildi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

2023 Mali Yılı Kesin Hesabının Plan ve Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından Etüt Proje Müdürlüğü görev ve yetkilerinde yapılan idari değişikliğe istinaden 03.02.2023 tarih 39 nolu karar ile yürürlüğe giren Kapaklı Belediyesi Etüd ve Proje Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği de Plan ve Bütçe Komisyonu raporun doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. Kapaklı Belediyesi’ne ait olan Kapaklı Belediyesi Personel A.Ş’nin 4 Milyon TL  olan sermayesinin 8 Milyon TL’ye  artırılması gündem maddeleri görüşüleceğinden Genel Kurul toplantısında Kapaklı Belediyesini temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya vekil tayin edilecek kişilerin belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi. Gündemin son komisyon kararı olan Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Kapaklı ile ortak proje ve işbirliği protokolü yapılaması ve bu doğrultuda Protokolü yapmak üzere Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e oy birliğiyle yetki verildi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER