© Çerkezköy Ekspres

1938’DEN BU GÜNE UZANAN HÜZÜN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 85’inci yılında Çerkezköy’de anma programları düzenlendi. Saat 09:05’te hayatın 2 dakikalığına durduğu Çerkezköy’de 10 Kasım, çeşitli etkinliklerle geçti.

Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde saat 08.55’te çelenk sunma töreni düzenlendi. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, siyasi partiler ve kurumların çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı saat 09.05’te çalan sirenlerle birlikte hayat durdu. Caddede kontak kapatan sürücüler de araçlarından inerek 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Anma Programı Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti. Saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Vatanel, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ve şehit aileleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“ORDUMUZUN EBEDİ BAŞKOMUTANI”

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Tank Üsteğmen Ersel Oğuz, “Dünya devletlerinin çağın en büyük devlet adamı, kudretli bir komutan ve asker olarak kabul ettiği eşsiz lider, asil Türk milletinin yüce atası, ordumuzun ebedi başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edişinin 85’inci yıl dönümünde kendisini büyük bir özlem, saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Bugün bütün Türkiye, bütün yüce Türk milleti bir sükut içinde O’nu sevgi ve saygıyla anmaktadır. Atatürk’ün Milli Mücadelede milli birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçıdır. Bu vasıflarıyla insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğuna şüphe yoktur. Conkbayırı’nda askerlerine ‘size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelecektir’ emrini vermesi ve emrinin tereddütsüz yerine getirilmesi, Atatürk’ün komutanlık ve askerlik vasıflarının bir göstergesidir” diye konuştu.

“1938, ASLA ÖLÜM TARİHİ DEĞİLDİR”

Atatürk’ün milletin tarihinin seyrini değiştirebilecek üstün meziyetleri sayesinde memleketi, askeri ve siyasi zaferlerle uçurumun kenarından kurtardığını söyleyen Oğuz, dünya tarihinde her türlü imkansızlığa rağmen inandığı fikri tatbik sahasına döken, ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolası ile bir milli mücadele kazanan, arkasından yepyeni hüviyette çağdaş bir millet ve devlet yaratmayı başarmış devlet adamının az olduğunu vurguladı. Oğuz, “Muzaffer başkomutan olarak İzmir’e girdiği gün, önüne serilen düşman bayrağını ‘bayrak bir milletin bağımsızlık alametidir, düşmanın da olsa saygı göstermek gerekir’ diyerek onu yerden kaldırtan, bir milletin hürriyet ve bağımsızlığa kavuşturan büyük eserinin haşmeti karşısında, memleketin büyük sanatkârları, şairler, tiyatro sanatçıları elini öpmek istedikleri zaman ‘Sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür’ cevabını veren, Çanakkale şehitleri töreninde harpte ölen diğer millet askerleri için ‘Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur içinde uyuyunuz’ diyen büyük Atatürk, gerçekten insan sevgisinin ve insanlık idealinin kolay erişilemeyecek bir örneğidir. Bu davranışlar belki de insanlık tarihinde eşi olmayan bir şekilde O’nun büyüklüğünü, O’nun engin hoşgörüsünü simgelemektedir. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi, Atatürk için dünyamızda yaşayan bütün insanları birbirine daha güçlü yaklaştıran, daha çok sevdirmek yolundaki çabaların bir parçasıdır. 1881 Atatürk’ün doğum tarihidir, 1938 ise asla ölüm tarihi olamaz” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Tank Üsteğmen Ersel Oğuz’un konuşmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Atatürk’ü Anlama ve Anlatma konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.  Birinci olan öğrencilere ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü tarafından, ikinci olan öğrencilere ödülleri Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya tarafından, üçüncü olan öğrencilere de ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı 10 Kasım anma programı kapsamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milleti ile vermiş olduğu kahramanlık mücadelesinin eseri olan Kurtuluş Savaşı oratoryal olarak müziklerle bezenip sahnelenirken, zaman zaman duygu yoğunluğunun gözyaşlarıyla ıslandığı ses, ışık ve efektlerle anma programına katılanlara ve protokol üyelerine farklı bir 10 Kasım yaşatan öğrenciler salondan bol alkış, protokolden ise tam not aldı. Kurtuluş Savaşında Türk Milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığı 40 dakikalık oratoryo vokal ve tiyatral olarak rol olan öğrencilerin ruhlarındaki Atatürk sevgisi oratoryo boyunca ruhlarına yansıdı. Çerkezköy’deki bir çok kutlamada tok sesi ile görev alan öğretmen Fikret Puza’nın sesi salonu, duygusu ise seyircileri büyüledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER