AYGUN: “DEPREM VERGİLERİNİN NEREYE HARCANDIĞI AÇIKLANSIN”
POLİTİKACHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde merkez üssü Silivri açıklarında yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremin binalarda yarattığı hasara işaret etti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Türkiye’de bu konuda yeterli hazırlık olmadığını gün yüzüne çıkarmıştır. Panik içinde evlerinden fırlayan vatandaşlar, toplanma alanları olmadığı için sokaklara koşmuştur. Toplanma alanlarının ranta açılmasını engelleyecek yasal bir düzenleme yapacak mısınız? Türk Telekom ve GSM operatörlerinin sistemleri çökmüş, vatandaşlar birbirine ulaşamamış, bilgi alamamıştır. Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız” dedi.
“ÖNLEM ALACAK MISINIZ?”
Aygun, bu kapsamda şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
1) 1999 depreminin ardından İstanbul’da 496 toplanma alanı belirlenmiştir. Ne yazık ki 2019 yılına kadar bunların büyük bölümünün ranta açılarak Alışveriş Merkezi, plaza ve işyerine dönüştürüldüğü görülmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, toplanma alanı sayısının şu anda 77’ye düştüğünü açıklayarak, olası büyük İstanbul depreminde vatandaşların acil toplanma alanı olarak belirtilen yerlere sığmasının mülkün olmadığına işaret etmiştir. Toplanma alanlarının binalardan uzak ve güçlü altyapılara sahip alanlar olması gerektiğine işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası, konunun önemine vurgu yapmıştır. İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde toplanma alanlarının nüfusa bağlı olarak sayısının arttırılması ve altyapılarının güçlendirilmesi için önlem alacak mısınız?
2) Toplanma alanlarının ranta açılmasını engelleyecek yasal bir düzenleme yapacak mısınız?
3) Türk Telekom’un yanı sıra Turkcell ve Vodafone GSM hatları deprem nedeniyle kilitlenmiştir. Olası büyük depreme hazırlıklı olmadığı görülen GSM operatörlerinin, altyapılarına zarar vermeyen 5.8 büyüklüğündeki depremde bile kilitlenmeleri, vatandaşların tepkisine neden olmuştur. Deprem sırasında kritik önemde olan telefon hatlarının çökmesi mazur görülecek bir konu değildir. Deprem sırasında kesintisiz iletişim için gerekli altyapının oluşturulması konusunda bir çalışma yapacak mısınız?
4) Türk Telekom’un deprem nedeniyle hatlarını kullanamayan müşterilerine ücretsiz internet vererek hatasını telafi etmeye çalışması, yarattıkları mağduriyetin kabulü niteliğindedir. 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen depremde de GSM operatörlerinin iletişim sağlayamadığı gerçeği dikkate alındığında 20 yılda bir arpa boyu yol alınamadığını görülmektedir. Fatura ödemelerindeki tüm gecikmelerde müşterilerine sert faizler koyan GSM operatörlerinin depremde yaşattıkları bu sıkıntı konusunda ceza mekanizması işletilecek midir?
5) 1999 depreminden sonra iletişim altyapısını güçlendirmek ve depreme dönük önlemler almak amacıyla konulan Özel İletişim Vergisi ile bugüne kadar 64 milyar TL toplandığı belirtilmektedir. Bu para şimdiye kadar ne için kullanılmıştır? Bu para neden depreme dönük iletişim önlemleri almaya harcanmamıştır?
6) 1999 depreminden sonra konulan deprem vergisi çerçevesinde ne kadar para toplanmıştır? Elde edilen bu kaynak, nerelere harcanmıştır?
İlginizi Çekebilir