BEL SAĞLIĞINIZI KORUYUN!
SAĞLIKİstanbul ve Çorlu’da faaliyet gösteren Özel Reyap Hastanesi’nin Bilgi Köşesi’nden alınan bilgilere göre, insanların yüzde sekseni yaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel ağrısı çektiği belirtildi. Bel ağrılarıyla ilgili dikkat çekici bilgilerin aktarıldığı köşede, tavsiye ve uyarılarda bulunuldu.
Bel ağrısının nedenleri omurga dışı nedenler ve omurga ile ilgili nedenler olarak ikiye ayrıldığı ifade edildi. Omurga dışı nedenlerin bel ağrısının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğuna dikkat çekilirken, “Böbrek hastalıkları, kadın hastalıkları, midde ve barsak hastalıkları gibi başka organların hastalıkları bele vurabilir.” denildi.
UYGUNSUZ POZİSYONLARDAN KAÇINMALI
Bel ağrılarının yüzde 90’ı omurga ile ilgili sebepler olduğu vurgulandı. Omurga ilgili sebeplerin büyük kısmını kas ağrılarının oluşturduğu kaydedilirken, “Belimizde omurga sistemini dik tutmaya yarayan güçlü kaslar bulunur. Egzersizlerle bu kasları çalıştırmayan kişiler gün içerisinde de uygunsuz pozisyonlarda sık kalıyorlarsa bazı kasların uzun süre kasılı, bazılarının da gevşek kalmasına bağlı olarak ani hareketlere, zorlamalara, sıcak-soğuk değişikliklerine karşı kişinin dayanıklılığı azalır. Bu da sık sık bel tutulmalarına neden olur. Kasların zayıflığı ve uygunsuz pozisyonlar kronik olarak (aylarca-hatta yıllarca) devam ederse kas tutulmalarına omurga ile ilgili kronik ve tedavisi daha uzun süren hastalıklar eklenebilir. Bel sağlığımızı korumak için öncelikle uygunsuz pozisyonlardan kaçınmalı, omurga anatomimize uygun pozisyonlarda günlük aktivitelerimizi sürdürmeliyiz. Bunun yanı sıra yapacağımız günlük 5 dakikalık egzersizler bel kaslarını güçlendirerek omurga yükünü azaltacak ve konforumuzu artıracaktır. İleri yaşlarda sizi omurga rahatsızlıklarından koruyacaktır.” şeklinde bilgiler aktarıldı.
UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Bel sağlığı için uyulması gereken kurallar şu şekilde özetlendi: “Aynı pozisyonda 45 dakikadan fazla kalmamalıyız. Oturuyorsak, 5 dakika dolaşarak ara vermeli, ayaktaysak 5 dakika oturarak ara vermeliyiz. Otururken kalçalarımız en arkada olmalı, sırtımız yaslanmalıdır. Belimizi boşta bırakarak oturmamalıyız. Vücudumuzun yükü bele değil kalçalara gelmelidir. Yatarken önce oturmalı, sonra yan uzanmalı, sonra istediğimiz pozisyonu almalıyız ki uzanma sırasında bel boşta kalıp yüklenmesin. Yataktan kalkarken önce tam yan dönmeliyiz, sonra bacakları aşağı sarkıtmalı, son aşamada da kolumuzdan destek alarak doğrulmalıyız. Bu sayede vücudumuzun yükünü belimize vermemiş oluruz. Trafikte bel çukurunu küçük bir yastıkla desteklemek, bele gelen yükü kalçalara aktarmakta faydalı olur. Masa başında çalışırken kalçamız arkada, başımız dik halde, bakacağımız yere cepheden bakmalıyız.”
BEL EGZERSİZLERİ
Bel sağlığının korunması için egzersiz tavsiyeleri de verildi. Verilen egzersiz tavsiyeleri ise şu şekilde: “Egzersiz 1: Tam düz şekilde uzanıp, ayaklarımızı ve parmaklarımızı yüzümüze doğru çekebildiğimiz kadar çekip, boynumuzu kaldırarak parmak uçlarına bakıyoruz. Bu şekilde sabit kalarak yavaş yavaş 10'a kadar sayıyoruz. Sonra birkaç saniye rahat pozisyonda dinlenip ikinci egzersize geçiyoruz. Egzersiz 2: İkinci egzersizde başımız kaldırmıyoruz, başımız düz olacak haldeyken ayaklarımızı ve parmaklarımızı ileri doğru ittiriyoruz. Bu şekilde de 10'a kadar saydıktan sonra birkaç saniye dinlenip üçüncü egzersize geçiyoruz. Egzersiz 3: İki kolumuz yanlarda olacak şekilde dizlerimizi büküp ayak tabanlarımızı zemine basarak belimizden aldığımız güçle kalçaları ve beli aynı hizaya getiriyoruz ve 10'a kadarda bu şekilde sayıyoruz. Bu üç hareketi sabah üç kez, akşam 3 kez tekrarlıyoruz. Gün içerisinde uygunsuz pozisyonlardan kaçınıyoruz.”
İlginizi Çekebilir