‘BONUS HOCA’ SINAV KAYGISINI VE MOTİVASYONU ANLATTI
ÇERKEZKÖYÇerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından üniversite sınavına girecek olan Çerkezköy’deki liselerin son sınıf öğrencilerinin motivasyonunu ve akademik başarısını arttırmak amacı ile ‘Sınav Başarısı ve Motivasyon’ semineri düzenlendi. Düzenlenen seminere konuşmacı olarak ‘Bonus Hoca’ lakaplı TRT Eğitim Editörü Süleyman Beledioğlu katıldı.
Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“MUTLAKA ÇALIŞMAK ZORUNDASINIZ”
3 oturumda gerçekleşen seminerde açılış konuşmasını yapan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “Artık bir gelenek haline geldi. Göreve başladığımız günden bu yana Süleyman Beledioğlu Hocamızla çocuklarımızın üniversite hazırlık aşamasında sınav kaygısı, motivasyon ve ders çalışma ortamlarının sınava etkisi konulu seminer düzenliyoruz. Haziran ayındaki sınava çok çalışmanızı diliyor ve Allah zihin açıklığı versin diyorum. Mutlaka çalışmak zorundasınız. Sadece kendiniz için değil anne, baba, vatan millet için çalışmak zorundasınız” ifadelerine yer verdi.
“KÜÇÜK ADIMLAR İLKESİNİ BENİMSEYİN”
Açılış konuşmasının ardından TRT Eğitim Editörü Süleyman Beledioğlu, sınav kaygısı ve motivasyon konuları hakkında öğrencilere bilgi verdi. Beledioğlu, “Özellikle hangi konuyu anlamıyorsanız küçük adımlar ilkesini benimseyin. Bölerek parçalayarak öğrenin. Yani birini paragrafı anlamadan asla ikinci paragrafa geçmeyin. Aksi halde hemen masadan kalkma ihtiyacı hissedersiniz. Ya da masada uykunuz gelir. Hangi derste daha başarılı iseniz o derste daha fazla kalıp çalışabiliyorsunuz” dedi.
“MÜTHİŞ BİR GELECEK OLARAK KARŞINIZA ÇIKAR”
Beledioğlu “Çalışma esnasında neden haz ararsınız? Yani soru çözebiliyor olmak, konu çalışıyor olmak size haz vermez de acaba neden yerine gidip müzik dinlersiniz, tatlı yersiniz kahve içersiniz ders çalışırken. Bütün bunlar konuları anlamamakla alakalı. Yani beyniniz soru çözdüğünde de haz alıyor, konuyu öğrendiğinizde de tatlı yediğinizde de. Yani beyninizin haz ihtiyacını neyle karşıladığını beyin açısından çok önemi yok. Ama sizin açınızdan önemi var. Tatlı ile karşılaşırsanız size kilo hastalık tasa olarak döner, beyninizi öğrenme ile doldurursanız müthiş bir gelecek olarak karşınıza çıkar” dedi.
“LÜTFEN BOL BOL KİTAP OKUYUN”
Öğrencilerin bol bol kitap okuması gerektiğini ifade eden Beledioğlu, “Lütfen bol bol kitap okuyun. Fakat bu kitap okuma sizin ders çalışmalarınızı engellemez. Bunu da nasihat gibi algılamayın. Bu bir hatırlatmadır. Türkiye’de şöyle bir şey var. Kitap okuyacağına paragraf sorusu çöz diye dünyada Türkiye’deki bir kesimin dışında kimse söylemez. Böyle bir şey olamaz. Kitap okumakla paragraf sorusu çözmek neden aynı değildir? Çünkü birincisi bir paragraf sorusunda bir tane olay en fazla üç tane kahraman vardır. O kadar basit bir bağlantıdır ki aslında onu kuruverirsiniz. Ama 200 sayfalık bir kitapta en az 500 tane kahraman en az olay vardır. Ve sizin bir nakış gibi onları birbirine bağlamanız gerekiyor. Ama ben çocuğa sen boşver 500 tane kahramanı 300 tane olayı sen gel 3 kahramanlık bir olaya beynini hazırla dersem bu zarar size. Türkiye’de şöyle bir sıkıntı var, kitap okuyan sahadakini bir şey bilmiyor zanneder. Sahadaki de kitap okuyanı bir şey bilmiyor zanneder. Oysa 2 bilgi de vazgeçilmezdir. Burada bilimsel bilgi noksanlığından kaynaklanıyor bu tavsiyeler. Sakın kitap okuma ile paragraf sorusu çözmeyi aynı şey olarak görmeyin aksi halde bir ağırlık şampiyonasına 4 kiloluk bir ağırlıkla çalışmış gibi bir duruma düşersiniz. Yanlış yönlendiriliyorsunuz, dikkat edin” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir