© Çerkezköy Ekspres

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI HAKKINDA HER ŞEY

Rinoplasti yani estetik burun ameliyatının günümüzde en sık yapılan estetik ameliyatlardan biri olduğunu belirten İrmet Hospital Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Oral Burak Demirel, Bu ameliyatla burnun şekli değiştirilebildiği gibi, burnu büyütmek veya burnu küçültmenin de mümkün olduğunu kaydetti.

Burun estetiği ile yüzdeki artistik oranlar düzeltilerek kişinin özgüveninin artması sağlandığını kaydeden Demirel, “Doğumsal nedenlerle olan şekil bozukluklarıyla birlikte, kırık gibi travmaların yarattığı kötü görünümler de düzeltilebilir. Rinoplasti yalnızca estetik amaçlı yapılabildiği gibi, sağlık nedeni ile de yapılabilir. Estetik burun ameliyatı, septum deviasyonu dediğimiz burnun orta kısmındaki eğrilikler ve konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) dediğimiz mukoza kalınlaşmaları gibi nefes almayı zorlaştıran problemlerin düzeltildiği ameliyatlarla birlikte de yapılabilir."dedi.

Op. Dr. Oral Burak Demirel, rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği ameliyatı hakkında şu bilgileri verdi:

RİNOPLASTİ AMELİYATI İLE ELDE EDEBİLECEKLERİNİZ NELERDİR?

Rinoplasti ameliyatı ile yapılabilecek olanlar;

Burun boyutları, yüzün diğer kısımları ile daha uyumlu bir hale getirilebilir.

Burun genişliği değiştirilebilir.

Burun sırtındaki kabarıklık ve çöküklüklerin giderilmesi ile profil görünümü iyileştirilebilir.

Çok büyük, köşeli, aşırı derecede yukarı veya aşağı dönük burun ucu sorunları düzeltilebilir.

Burun ve üst dudak arasındaki açı düzeltilebilir.

Burun delikleri küçültülebilir.

Asimetri ve eğrilikler düzeltilebilir.

RINOPLASTI AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Rinoplasti; lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Estetik burun ameliyatı açık veya kapalı olmak üzere iki farklı yöntemlerle yapılabilir. Kapalı rinoplastide kesilerin tümü burun içinden yapılır. Açık rinoplastide ise burun delikleri arasındaki kolumella denilen ince deride de bir kesi olur. Her iki teknikte de burun derisinin altındaki kıkırdak ve kemik dokularının şekli değiştirilerek ameliyat gerçekleştirilir.

Hastada septum deviasyonu denilen havayolu problemi de varsa, bu sorun da giderilerek nefes alma daha iyi hale getirilebilir. Şayet gerekiyorsa burun deliklerinin şekli ve boyutu da değiştirilebilir. Ameliyat operasyon şekli ve yapılacak işlemlere göre 1-3 saat kadar sürebilir.

RINOPLASTI AMELİYATI SÜRECİNİN ÖZETİ

Ameliyatın hemen sonrasında silikon tamponlar uygulanır ve hasta odasına alınır.

İlk 12-24 saat (operasyonun ne olduğuna göre değişkenlik gösterir) arası hasta gözetim altında hastanemizde ağırlanır.

Morluk ve şişliklere önlem olarak ilk 24 saat göz altları ve burun çevresine buz tedavisi uygulanır. -Gerektiğinde ek kremler kullanılır ve hasta taburcu edilir.

Ameliyatın 2. veya 3. günü daha önce yerleştirilen tamponlar çıkartılır ve hasta evinde istirahat etmesi için uğurlanır.

Operasyon sonrası 7. güne gelindiğinde kolumella (burun deliklerin ortasındaki duvar) üzerindeki dikişler alınır ve burun üzierne ince burun bantları yapıştırılır. Bu bantlarda 5 gün sonra çıkarılır.

Sonuç olarak burun ameliyatı sonrası 12. güne gelindiğinde artık burun çıplak bırakılır. Burun içi damlaları ile burun içindeki kabuklanmalar iyileştirilir.

AMELİYAT SONRASI ŞİŞLİK VE MORLUKLAR

Geride bıraktığımız yıllara nazaran gelişen tıbbi alet ve teknikler hastaların bu ameliyatı daha rahat geçirmesini sağlamaktadır. Bölgeye yapılan buz uygulamasının desteğiyle morluk ve şişlikler en aza indirgenir. Ancak 7-10 gün süren hafif şişlik ve morluklar canlı dokuya müdahale etmiş olmanın doğasında vardır.

BURUN AMELİYATLARINDA TAMPON KULLANIMI VE ÇIKARILMASI

Burun estetiği ameliyatı olmayı düşünen bir çok hastanın tampon konusunda korkuları olduğunu biliyoruz. Bu konuda yıllar önce uygulanan teknikler, kişinin burundan nefes almasına engel olarak gece uyku sırasında ciddi rahatsızlıklar verebilmekteydi. Klasik tamponlarda ameliyat sonrası tampon çıkarılması esnasında hastanın acı ve ağrı hissetmesi de kaçınılmaz olabilmekteydi. Ancak silikon splinter tamponlar ile bu sorunlar ortadan kalkmaktadır. Silikon tamponlar ameliyatın hemen sonrasında hastanın burnundan nefes alma eylemine devam edebilmesini sağlar. Silikon yapısı sayesinde kişinin burnuna yapışmadığı için tamponun çıkarılması da oldukça kolaydır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER