© Çerkezköy Ekspres

HAFİF RAYLI SİSTEM ÖNERİSİ

Tekirdağ ile beraber Çerkezköy ve Çorlu’nun nüfusu her geçen yıl büyük bir artış göstermeye devam ediyor. Artan nüfusla beraber gelecek planlamaları da bir o kadar önemli hale geliyor. Bu nedenle geleceğe dair şehir planlaması kadar ulaşım planlamaları da büyük bir öneme sahip.

Önümüzdeki yıllarda nüfusun bir hayli yoğun olacağı şimdiden tahmin edilen Tekirdağ ile Çerkezköy ve Çorlu’nun planlı kentleşmesi büyük bir öneme sahipken, gelecekte ulaşımda da sıkıntıların yaşanmaması için şimdiden ulaşım planlamasının yapılması gerekiyor. Bu konuda ise şimdiden ulaşım güzergâhlarının ve özellikle raylı ulaşım araçları güzergâhlarının belirlenmesi ve buna göre kent planının yapılması gerektiği düşünülüyor. Raylı sisteme geçecek nüfusa erişileceği şimdiden tahmin edilen Çerkezköy için hafif raylı sistemlerin de kullanılabileceği belirtiliyor.

HIZLI TREN İNŞAATI 2019’DA BAŞLIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, aylar önce yaptığı açıklamada, Halkalı-Kapıkule arasında yeni bir demiryolu hattı inşa edeceklerini söyleyerek, yeni hatta trenlerin 200 kilometre hıza çıkabileceğini belirtmişti. Turhan, “Yapım ihalesi ilan aşamasında, eylül ayında teklifler toplanacak. Eski hat, yük taşımacılığında kullanılacak” ifadelerini kullanmıştı. Yaklaşık 4 ay önce konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turhan, Çerkezköy-Kapıkule arasında ihale süreçlerinin başlatıldığını ve müşavirlik tekliflerinin alındığını belirtmişti. Turhan, yapım ihalesinin ilan aşamasında olduğunu, eylül ayında tekliflerin toplanacağını söylemiş “Yılsonuna kadar işin sözleşmeye bağlanması ve 2019 yılı başında da inşaatın başlaması hedefleniyor” diye konuşmuştu.

ŞİMDİ SIRA ŞEHİR İÇİ TRAMVAYLARDA

Çerkezköy’ün hızlı tren projesiyle İstanbul ile Avrupa arasında bir geçiş merkez haline gelmesiyle beraber şehir içi ulaşımı da büyük bir sorun olarak ortaya çıkacağı şimdiden tahmin edilebiliyor. Planlı ve modern bir şehrin en önemli koşullarından bir tanesi olan son teknoloji ulaşım seçenekleri, Çerkezköy’de şimdiden halledilmesi gereken bir konu olarak masada duruyor.

HAFİF RAYLI SİSTEM ÖNERİSİ

İtme kuvvetini elektrik enerjisinden alan, çevreci, herhangi bir caddenin ortasından dahi geçiş yapabilen ve özellikle de metro sistemine geçişi mümkün olan en uygun sistem olan hafif raylı sistemin Çerkezköy’de kurulması talep ediliyor. Hafif raylı sistemin önümüzdeki belediye seçimlerinde başkan adaylarının vaatleri arasında bulunabileceği de konuşuluyor.

12 İLDE RAYLI SİSTEM MEVCUT

Türkiye’de 12 şehirde kent içi raylı sistem bulunurken, bu şehirler ise İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Gaziantep, Konya, Samsun, Adana, Antalya ve Adapazarı şeklinde olduğu biliniyor. Bir önceki dönem ilk defa büyükşehir belediyeciliği deneyimini yaşayan Tekirdağ’ın nüfusu da söz konusu bazı illerle baş başa olduğu gözlenirken, Tekirdağ’da raylı ulaşım sistemlerine geçişin pek önemsenmediği ve bu konuyla ilgili somut adımların henüz atılmadığı da düşünülüyor.

EN TEKNOLOJİK RAY SİSTEMLERİ

Günümüzde her alanda olduğu gibi raylı sistemlerde de teknoloji her geçen gün daha da gelişiyor. Nesnelerin İnterneti şeklinde tanımlanan IoT kavramı ise raylı sistemlerde en ön palana çıkan bir kavram. Dördüncü Sanayi Devrimi ile beraber insan gücünün yerini almaya başlayan yapay zeka, ulaşımda da büyük rağbet görmeye başladı. Dünyanın önde gelen firmaları sürücüsüz arabalar üretmeye devam ederken, raylı sistemlerde de büyük gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Özellikle nesnelerin interneti kavramıyla beraber toplu ulaşım sistemlerinde sürüş etkinliğini arttırmak, daha iyi çalışma yönetimi sağlamak, yolcu deneyimini iyileştirmek, güvenliği arttırmak ve yeni olası hizmetler önermek için kullanılıyor. Hızlı bir gelişim serüveni yaşayan Çerkezköy’de de en teknolojik sistemlerin kullanılması düşüncesi hakim…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER