© Çerkezköy Ekspres

MİLLETVEKİLİ AYGUN, BOLET MANTARINI SORDU

​​​​​​​CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Saray ilçesinde köylülerin önemli bir geçim kaynağı olan ‘doğal bolet mantarı’nda yaşanan azalma nedeniyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Aygun, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını arz ederim.” dedi.

“KÖYLÜLERİN GEÇİM KAYNAĞI”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2019 yılı Bütçe Sunuş Konuşmasında orman köylerinde kırsal kalkınmayı sağlamak için eylem planları yapıldığı belirtildiğini hatırlatan Aygun, şu bilgilere yer verdi: “Orman köylülerinin yerinden kalkındırılması için 5 bin köye gelir getirici proje uygulandığı vurgulanmıştır. Tekirdağ’ın Saray ilçesinde Ayvacık, Safaalan, Güngörmez ve Bahçeköy köylerindeki Istranca’nın gür ormanlarda yetişen ve “Boletaceae” familyasından gelen, halk arasında “porçini mantarı, çörek mantarı ya da bolet mantarı” olarak bilinen doğal mantar türü, köylülerimiz için önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Fransa, İtalya ve İspanya’ya ihraç edilen mantarlar, kırsal kalkınma açısından önem taşırken, orman köylülerimize gelir sağlamaktadır.  Bolet mantarı, zengin besin değeri, içerdiği vitamin, mineral ve proteinin yanı sıra; bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi olarak kullanılan özelliği ile kilosu 30 liradan satılmaktadır.  2006 yılından itibaren ormanlarda uygulanan ferahlandırma çalışması nedeniyle ağaçlardaki sıklığın azaltılması sonucu toprağın daha çok güneş almasına bağlı olarak bolet mantarında verim düşmüştür. 2006 öncesinde bölgede yılda 500-600 ton çıkan bolet mantarı miktarı, şu anda 150 tona düşmüştür. Kırsal kalkınma için önemli bir gelir kapısı olan bolet mantarlarında artış sağlanması için orman ferahlandırma çalışmalarında kademelendirme önem kazanmaktadır.”

AYGUN’DEN 3 SORU

Bu bağlamda Bakan Pakdemirli’nin cevaplaması isteğiyle Aygun’un sorduğu sorular ise şu şekilde: “Istranca (Yıldız) ormanlarında yapılan ferahlandırma çalışmaları ile ağaçlar arasındaki sıklığın azaltılması için budama çalışmaları yapılmaktadır. Sıkışık ağaçların budanarak, yangına karşı önlem almayı amaçlayan bu çalışmalar ile toprak güneşle buluşturulmaktadır.  Ormana bir yönüyle büyük katkı sağlayan bu uygulama, diğer yanı ile bölgenin geçim kaynağı olan doğal bolet mantarlarında azalmaya neden olmaktadır. Bu kapsamda bir önlem almayı planlıyor musunuz?

Bolet mantarlarının yoğun olduğu bölgelerde ferahlandırma yerine başka bir bakım yönteminin uygulanması mümkün müdür?

Bolet mantarı miktarındaki azalmayı engellemek için bir eylem planınız var mı?”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER