TARİHİ CAMİ İÇİN TEK ÇÖZÜM VAKIFLAR MÜDÜRLÜĞÜ
KAPAKLIGazeteniz Çerkezköy Ekspres’in geçtiğimiz hafta, “Ecdat Yadigârı Tarihi Cami Âlemcilerin Mekanı Oldu” başlığıyla gündeme getirdiği Karaağaç Mahallesi’ndeki tarihi cami hakkında Kapaklı Belediyesi CHP Meclis Üyesi Kemal Kenar önemli bilgiler verdi. Kenar, çözüm olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü işaret etti.
Kapaklı İlçesi’ne bağlı Karaağaç Mahallesi’nde bulunan 171 yıllık tarihi caminin içler acısı hali Gazeteniz Çerkezköy Ekspres ile tekrar gündeme gelirken, Kapaklı Belediyesi Meclis Üyesi Kemal Kenar da tarihi cami hakkında açıklamalarda bulundu. Tarihi caminin restore edilmesi için daha önce harekete geçtiklerini belirten Kenar, alanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olması nedeniyle hiçbir şekilde müdahale edilemediğine dikkat çekti.
TARİHİ CAMİ ALANININ 130 HİSSEDARI VAR
Tarihi caminin Karaağaç’ın çok eski camilerinden olduğunu belirten Kenar, “Fakat Karaağaç, 1999 yılında belediye olduğu zaman buradaki köy hizmet binası yanındaki parsellerle birlikte bir bütün yapılmış. Yani caminin yeri 900 metre, bin metre olabilir ama ada bazında tek parsel yapıldığı için, tek tevhit yapılıp birleştirilmiş. Ve bu arada bunların tamamı hissedar yapılmış. Alanda Belediyeye ait bu yerlerle ilgili 1 metre 8 santimlik yer var. Caminin hemen yanında bulunan Kur’an Kursu da dahil. Burası daha önce bizim köy kahvehanemizdi. Sonra muhtarlık yaptık. 1999’da belediye olduğu zaman burası birbirine birleştirilmiş tek bir parsel yapılmış. Ama orada vatandaşın hissesi caminin altındaki boş alan, köy kahvesi, Kur’an Kursu’nun olduğu yer ve eski cami tek parsel yapılmış. Parsel yapınca buraya belediye hissesi de koymamışlar. Şahıslara hisse çıkarmışlar. Yani tarihi caminin bulunduğu yerde şuan vatandaşların hissesi de bulunuyor. Yani benim, senin, onun, bunun hisseleri var burada. Burada tamamı olduğu için 130 hisse olduğu düşünülüyor. Yani camiyi ayrı bir parsel yapmamışlar.” diye konuştu.
“VAKIFLAR MÜDÜRLÜĞÜ SİT ALANI İLAN ETMİŞ”
Tarihi camiyi 3 buçuk yıl önce toparlamak için, “Bizim köyümüz, bizim atalarımızdan kalmış sonuçta” diyerek kolları sıvadığını belirten Kenar, “Şimdi ben bunu ilk etapta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’la görüştüm. Kendisi de zaten hacı. Aynı bu cami gibi, Kurtdere’de bir cami restore ettiler. Dedim ki ‘Sayın Başkanım, bakın ben buralıyım. Orada bir cami restore ettiniz. Gelin bunu da restore edin.’ O zaman vatandaşların hissesini bilmiyoruz ama. Biz caminin yerini sadece camiye ait olduğunu biliyoruz. O zaman Başkan Kadir Albayrak, ‘Tamam’ dedi. İki tane proje mühendisini gönderdi. Fakat biz İmar’a geldik. İmar’da yer hisseli! Hisseli olan yere nasıl para çıkaracak. Bu arada ben gittim İmar Müdürümüze, ‘burasının hissesini azaltalım’ dedim. Yani 130 kişiyi toplamak ayrı ve para çıkarmak ayrı. Biz de dedik, bu caminin yeri ne kadar, o zaman hisse de düşecek. Biz orada çok hisseli olan kişilerle görüşürüz, belki bağış yapan olur belki parayla alırız. Başkan’a bunu tekrar bu şekilde taşıdım. O da yine ‘Tamam, 900 bin metre kare olursa para da çıkarırız, kamulaştırma da yaparız. Yalnız yer bizim olmadan buraya müdahale etme şansımız yok’ dedi. Biz de dosya hazırlattık. Kadastroya verdik. Fakat bu sefer üzerine bölünemez şerhi koymuşlar. Bu dosyaya yardımcı olmaları için AK Partili arkadaşlara, cami hocalarına herkese gittim. Vakıflar Müdürlüğü tarihi eser olduğu için buraya şerh koymuş, sit alanı ilan etmiş. Fakat Vakıflar’a gittik, oraya gittik, buraya gittik bu işi çözemedik.” şeklinde konuştu.
VAKIFLARDAN BELEDİYEMİZE GELDİLER…
Geçtiğimiz yıl bu konuyla alakalı basın açıklaması da yaptığını hatırlatan Kenar, vatandaşlarla beraber herkesi duyarlı olmaya çağırdığını ama yine bir ses çıkmadığını ifade etti. Geçtiğimiz yaz ayında Tekirdağ eski Valisi Mehmet Ceylan’ın Karaağaç’ta bir toplantı gerçekleştirdiğini dile getiren Kenar, devam eden süreci şu şekilde anlattı: “Tabii ki oradaki toplantılara ben de katılıyordum. Toplantı bittikten sonra Vali Bey’e ‘Sayın Valim, aşağıda bizim tarihi bir camimiz var. Bize yardımcı olursanız belki toplarız. Bu biraz da sizin elinizde. Vakıflara ulaşma konusunda siz daha güçlüsünüz’ dedim. Ama yine her şey orada kaldı. Birkaç kez Vakıflardan belediyemize geldiler. ‘Şöyle yapacağız, böyle yapacağız’ diye. Ne aşamada olduğunu şuanda ise hiç bilmiyorum. Şuan bu durumu çözecek olan Vakıflar Bölge Müdürlüğüdür. Vakıflar aynı bizim gibi değil. Vakıflar gelir o şekilde de yapar. Ben de yanlış bilgi vermek istemiyorum ama Vakıflara ait bir yere öncekiler hata yaptı diye burası böyle kalmaması lazım. Bu konu için çok koşturdum ama henüz bir sonuç alamadım.”
İlginizi Çekebilir