TERMİK İÇİN ORTAK BİLDİRİ YAYIMLAYAN 101 STK: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
ÇERKEZKÖYÇerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında bulunan Pınarça mevkiinde yapılması planlanan ve daha sonra teknik nedenlerle iptal edildiği duyurulan ‘Kömürlü Termik Santral Projesi’ için resmi bir kararın olmadığı gerekçesiyle 101 tane Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ve Pınarça Mahallesi sakinleri bir araya gelerek açıklama yaptı.
Kapaklı’nın Pınarça Mahallesi’nde bir kahvede bir araya gelen STK ve mahalle sakinlerine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de destek verdi. Düzenlenen programda 101 STK, ortak bildiri yayımladı, mahalle sakinleri adına konuşma yapıldı.
Pınarça mevkiinde yapılması planlanan ‘Kömürlü Termik Santral Projesi’ne karşı çıkan ve iptal edildiğine dair de resmi bir açıklama isteyen 101 STK adına konuşma yapan Nilüfer Ceylan, “Her türlü canlının yaşamına saygı duyan, onların yaşam hakkını savunmayı kendisine görev edinen, cinsiyeti, yaşı, partisi, tahsili, memleketi, ünvanı, mesleği… Sayabileceğimiz daha birçok, sıfatı olmayan, her şeyin üstünde bu savunuculuk ruhunu taşıyan tüm yaşamsever dostlarımızı yürekten selamlıyoruz.” dedi.
“YILDA 7 MİLYON 182 BİN TON KÖMÜR YAKILACAK”
Üzerinde yaşanılan dünyanın nesilden nesile aktarılacak olan bir emanet olduğunu belirten Ceylan, “Yaşanabilir bir dünya oluşturmak için her birimize düşen görev, yaşadığımız sürece dünyada bize sunulan imkân ve olanakları sadece ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde kullanmak ve gelecek olan nesillerin de aynı şekilde faydalanmalarını sağlamaktır.
Hepimizin bildiği üzere Trakya Bölgesi son derece cömert davranarak bereketli topraklarla bizi donatmış durumda. Ancak Trakya Çevre Düzeni planlarında tarım ve orman alanları olarak tanımlanmış araziler Ekim 2016’da Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişiklik ile kömürlü termik santral kurulması için ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak ilan edildi. Böylece hayatımıza bugüne kadar çok da sık kullanmadığımız hatta ilk defa duyduğumuz kelimeler girdi. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme), EÜAŞ (Enerji Üretim Anonim Şirketi), fosil yakıt, kül barajı, partikül madde, temiz enerji, yenilenebilir enerji gibi bir sürü terimle tanıştık.
EÜAŞ tarafından hazırlatılan ÇED Başvuru dosyasını inceledik. Bu raporda deniliyordu ki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesi ile İstanbul ili Silivri ve Çatalca ilçeleri sınırlarındaki Pınarca-Hallaçlı Maden Sahası’ndan temin edilecek kömür (linyit) ile 3 üniteli bir termik santral kurulacak. Yılda 7 milyon 182 bin ton kömür yakılacak. Ayrıca 1 milyon 22 bin metreküp/yıl su kullanılacak. Yine ÇED başvuru dosyasına göre “Bu su ihtiyacının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından planlama aşamasında olan Yoncalı Barajı veya diğer bir alternatif olarak “Meriç Nehri’nden 10 OSB’ye Su Temini Projesi”nden tahsis edilecek suyla karşılanması planlanmakta”. Santralde meydana gelecek toplam kül miktarı saatte 307 ton/yıl. Bunun anlamı 2 milyon 149 bin ton/yıl. Daha birçok bu tür teknik detaylar açıklanmıştı.” ifadelerini kullandı.
“TERMİK SANTRALLERİ YERİNDE İNCELEDİK”
“Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinin yaşam alanının tam ortasına kurulması planlanan kömürlü termik santralin yaşamımızı nasıl etkileyeceği konusunda endişelendik.” diyen Ceylan, “Sağlığımızı, havamızı, toprağımızı ve suyumuzu tehdit eden, telafisi mümkün olmayan bu zararları ülkemizde hali hazırda kurulu termik santralleri yerinde inceleyerek, oradaki halk ile bire bir görüşerek, konunun uzmanı olan bilim insanlarını da dinleyerek öğrendik. Belediyeler, muhtarlıklar, kent konseyleri, sivil toplum kuruluşu ve basın mensupları ortak çalışma yürüterek bu bilgileri her platformda anlatmaya çalıştı. Neler anlattık hatırlayalım. Bizler ormanlarımızı, sularımızı, sağlığımızı, havamızı, geleceğimizi dert edindik. Onları koruma mücadelesi vermeye çalıştık.” dedi.
“İKNA OLABİLİRDİK”
13 Aralık 2018 günü Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Şentop, Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül’ün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşmeleri neticesinde
“NEDEN TOPLANDIK”
“Bugün burada neden toplandık sorusunun cevaplarını bir bir kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.” diyen 101 STK adına konuşan Nilüfer Ceylan, ‘Neden toplandıklarını’ şu şekilde sıraladı: “Bu açıklamanın resmiyete kavuşmasını en yetkili kişi olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’den duymak istediğimiz için toplandık. Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) bölgemizde planladığı termik santral projesinden kesin olarak vazgeçtiğini açıklamasını duymak istediğimiz için toplandık. Bölgemizdeki termik santral projesine ait ÇED sürecinin sonlandırıldığının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün resmi internet sayfasında görmek istediğimiz için toplandık. Termik Santralin kurulacağı alanın Enerji Üretim Alanı vasfından çıkarılarak tekrar orman ve tarım alanına dönüştürüleceğini duymak için toplandık. Teknik nedenlerden kast edilen hususlar nelerdir? Bu olumsuz teknik nedenleri düzeltmek için uğraşmayacaklarını duymak istediğimiz için toplandık. Bu sıraladığımız maddelerin tek tek gerçekleştiğini duyana kadar bölgemizdeki termik santral projesinden vazgeçildiğine inanmadığımızı ve mücadelemizin devam edeceğini söylemek için toplandık. Açlığa 60, susuzluğa 6 gün dayanabilen insan; nefes almadan 6 dakika bile dayanamaz. Bu nedenle, temiz hava solunabilen bir çevrede yaşamak en temel insan haklarından birisi. İşte bundandır ki bugün buradayız.İlk termik santral projesi bölgemizde telafuz edildiğinden günümüze kadar bu mücadelede emek veren herkese, destek sunan halkımıza, sivil toplum kuruluşlarına, bizimle çalışan mücadele eden sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, Kapaklı Belediyesi’ne, Çerkezköy Belediyesine ayrı ayrı teşekkür ederiz.”
“İSTEMEYİZ!”
Pınarça Mahallesi kadınları adına konuşma yapan Pınarça Mahalle Muhtarı Özcan Bozkaya’nın eşi İlknur Bozkaya, “Daha geçen yıla kadar köyümüzde huzur içinde yaşayıp ailemiz, çocuklarımız, ülkemiz için üretim yapmaya çalışırken kara bir haberle yıkıldık. Bölgemize, köyümüze yani tam da evimizin bahçesine termik santral kurulacakmış. Ne olduğunu tam da bilemedik ama araştırdık öğrendik. Öğrendik ki; termik santral yapılırsa verimli topraklarımızda verim düşecek, su kaynaklarımız kuruyacak, havamız kirlenecek ve daha da beteri sağlığımız elimizden gidecek. Sağlıklı yaşamak için ve en çok da çocuklarımız için “istemeyiz” dedik, ÇED toplantısına gittik “istemeyiz” diye haykırdık, her yerde herkese istemediğimizi anlattık.” dedi.
BİZLER ERKENDEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ!”
“Evet; köylüyüz, belki okuyamadık; ama iyi ile kötüyü, yarar ile zararı ayırabiliyoruz. Biz 40 yıldır bu fabrikaların kirliliğini yaşıyoruz. Çocuklarımızın çoğu nefes darlığı çekiyor, astım hastası oluyor. Bunun üstüne bir de termik santral yapılmasını istemiyoruz. Zaten fabrikalar bize nefes aldırmazken bir de termik santralin nefesimizi kesmesini istemiyoruz.” diyen Bozkaya, termik santrallerin olduğu yerlere gittiklerini hatırlatarak, “Oralardaki insanların çektiği sıkıntıları, hastalıklarını, çaresizliklerini gördük. Şimdi bizler de aynı duruma düşmek istemiyoruz. Trakya’da kanser aldı başını gidiyor. Termik santral yapılırsa kanserli hasta sayısı da artacak. Bizler erkenden ölmek istemiyoruz!” ifadelerini kullandı.
“TARIMA DESTEK BEKLERKEN TERMİK SANTRAL BİZE KÖSTEK OLACAK.”
“Buralarda ne eksen yetişir. O kadar verimli topraklarımız varken neden tarıma değil de kömüre yatırım yapılıyor.” şeklinde serzenişte bulunan Bozkaya, ormanlarında çok değerli mantar türlerinin olduğunu hatırlattı. Tarlalarında türlü sebze ve meyvenin yetiştiğine dikkat çeken Bozkaya, “En başta ayçiçeği ve buğday var. Bunlardan zarar edersek nasıl geçineceğiz, nasıl yaşayacağız. Bizler tarıma destek beklerken termik santral bize köstek olacak. Ülke olarak “yerli ve milli” üretme çabasındayken termik santral yapılırsa asıl yerli ve milli olan ürünlerimizi yetiştiremeyeceğiz. O zaman dış ülkelerden ürün almak zorunda kalmaz mıyız? Bizler yerli ve milli olandan yanayız. Bizler enerjiye karşı değiliz, çevreye zarar vermeyen enerjileri de destekleriz. Bizim tek isteğimiz var ‘sağlıklı yaşamak’.” şeklinde konuştu.
ENERJİ BAKANI FATİH DÖNMEZ’İ PINARÇA’YA DAVET ETTİ
“Termik santral iptal edildi.” şeklinde bir açıklama yapıldığını hatırlatan Bozkaya, bu açıklamayla umutlansalar da tam anlamıyla sevinemediklerine vurgu yaptı. Bakanlıktan ve devletten, ‘Termik santral iptal edilmiştir’ diye bir açıklama beklediklerini kaydeden Bozkaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “Termik santral gerçekten yapılmayacaksa, iptal edildiği resmi belgeyle açıklanırsa işte o zaman rahatla uyuyabiliriz. Yoksa o zamana kadar bize uyku yok. En büyük korkumuz da bu iptal sözünün seçim geçene kadar söylenmiş olması. Sayın Enerji Bakanı’mızdan ve yetkililerden isteğimiz Çerkezköy Termik Santrali Projesi’nin iptal edildiğinin resmi olarak açıklanmasıdır. Kendisini köyümüzde misafir etmek de isteriz. Gelsin buraların güzelliğini görsün. Zaten kendisi karşı çıkacaktır termik santrale. Cennet ülkemizin ve insanlarımızın geleceği için ne burada, ne Trakya’da, ne de ülkemizin herhangi bir köşesinde termik santral istemiyoruz. Ülkemizi seviyoruz. Bu mücadelede bizlere destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bizler enerjiye karşı değiliz, çevreye zarar vermeyen enerjileri de destekleriz. Bizim tek isteğimiz var ‘sağlıklı yaşamak’.
İlginizi Çekebilir