YAPI DENETİM SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK
ÇERKEZKÖYÇerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) organizatörlüğünde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklikler” semineri düzenlendi.
ÇTSO Konferans Salonu’nda ücretsiz düzenlenen ve sektörden yoğun bir katılımın olduğu seminere Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu da katıldı.
YEŞİLYURT APARTMANI’NI ÖRNEK GÖSTERDİ
Seminer öncesinde bir konuşma gerçekleştiren Tohumcu, “Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Yenilenen deprem tehlike haritası ile Tekirdağ ilimizin deprem riski artmıştır. Geçmişte yapılan sağlıksız yapıların oluşturduğu, yapı stokunun depremler sonrası uğradığı yıkımlar nedeniyle ülkemiz büyük kayıplar yaşamıştır. Hatta sadece depremler değil, geçen ay İstanbul Kartal’daki Yeşilyurt Apartmanı bize sağlıksız yapı stokunun her an tehlike oluşturabileceğini açıkça göstermiştir. Bu nedenle yapı denetimin konusunda uzman personele sahip, kurumsallaşmış firmalar vasıtasıyla yürütülmesi gerektiği hareketle Bakanlığımız 2001 yılından bugüne bazı düzenlemeler yapmıştır.” dedi. “YAPI DENETİM FİRMASI İLE YAPI MÜTEAHHİTİ ARASINDA TİCARİ BAĞ KURULAMAYACAK”
2001 yılında 19 ilde başlayan yapı denetim sisteminin 2011 yılında 81 ile yayıldığını hatırlatan Tohumcu, “Bugün ise 1 Ocak itibariyle hangi yapıda, hangi yapı denetim firmasının görev alacağı bakanlığımızca kritik ortamlarda belirlenmeye başlanmıştır. Böylelikle ciddi bir şekilde yapı denetim firması ile yapı müteahhitti arasında ticari bağ kurulamayacak, adil bir dağıtım ile yapı denetim kuruluşlarımızın ve sektörde görev yapan mühendis, mimar ve teknik personelin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanacaktır. Ayrıca sürdürülebilir çevreyle uyumlu, hayat kalitesi yüksek şehirlerle buluşturmak üzere planlama, yapım, dönüşüm 2 Şubat 2019 yayımlandı. Şantiye şefleriyle alakalı yönetmelik ve yapım müteahhitlerin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması, yapı denetim sisteminin diğer paydaşlarını da sorumluklarını pekiştirmiştir. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız başta olmak üzere, yeşil, kimlikli, çevreye duyarlı güvenli medeniyet anlayışımıza ve yerel mimariye uygun yapılar inşa etme gayreti içerisinde çalışan tüm yapı denetim sektör paydaşlarına katılımlarından dolayı en içten teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.
5 OTURUM YAPILDI
“Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklikler” seminerin birinci oturumunda Mimar Uluç Berat Körpınar, ‘Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ konusunu anlatı. Seminerin ikinci oturumunda Mimar Gamze Başak Yurttaşan ‘Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ’ konusunu anlatırken, üçüncü oturumda Makine Mühendisi Gazanfer Çoban, ‘Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS)’ne Genel Bakış’; dördüncü oturumda Türk Telekom Tekirdağ Müdürlüğü’nden Taner Bakan, ‘Yenilen Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi’ konusunu anlattı. Seminer, soru-cevap oturumunun ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir