© Çerkezköy Ekspres

BİR PATLAMA OLURSA NE YAPMALI? UZMANINDAN HAYAT KURTARAN ÖNERİLER

Küçük mutfak yangınlarını, özellikle yağ yangınlarını söndürmek için ‘Yangın Battaniyesi’ kullanılabileceğini kaydeden İSG Uzmanı Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Açık alevi oksijensiz bırakarak söndürmeye yardımcı olur. Evlerde en az 6 kiloluk ABC tipi portatif kuru kimyasal söndürücü ve yangın battaniyesi bulundurulması önerilir.” dedi.

EVDE PATLAMA VE YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİ ANLATTI

Doç. Dr. Müge Ensari Özay, evlerde yangın, patlama ve gaz kaçağı gibi tehlikelere karşı alınması gereken önlemler ile olası bir acil durumda nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında önemli uyarılarda bulundu.

PANİK YERİNE SOĞUKKANLI HAREKET EDİN

Evde bir patlama anında panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özay, “Panik, doğru ve hızlı hareket etmeyi engeller. Hızlı, dikkatli ve soğukkanlı davranılmalı. Güvenli çıkış yolu seçilirken merdiven ve asansörlerden kaçınılmalı, yoğun duman varsa ağız ve burun bir bezle kapatılmalı ve yere yakın şekilde ilerlenmeli” dedi.

YAĞ YANGINLARI İÇİN YANGIN BATTANİYESİ

Evde alınabilecek temel yangın önlemlerine değinen Özay, “Mutfaklarda küçük yağ yangınları için yangın battaniyesi kullanılabilir. Açık alevi oksijensiz bırakarak yangını söndürür. Evlerde ayrıca en az 6 kiloluk ABC tipi kuru kimyasal yangın söndürücü bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

DUMAN DEDEKTÖRÜ HAYAT KURTARIR

Duman dedektörlerinin yangına erken müdahale için büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Özay, “Bu cihazlar dumanı algılayarak alarm verir ve tahliyeye zaman kazandırır. Tavan yüksekliğine göre doğru dedektör tipi seçilmeli, cihazlar düzenli olarak test edilmeli ve pilleri yenilenmelidir” diye konuştu.

DEDEKTÖRLER NEREYE KONULMALI?

Yatak odaları, oturma odaları, koridor, garaj ve bodrum gibi alanlara duman dedektörü; mutfaklara ise yanlış alarmı önlemek adına ısı dedektörü yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özay, dedektörlerin tavan merkezine ya da duvar-tavan kesişim noktalarına yerleştirilmesini önerdi.

ELEKTRİK TESİSATLARINDA PERİYODİK KONTROL ŞART

Doç. Dr. Özay, Türkiye'de elektrik tesisatlarının periyodik kontrolünün yasal zorunluluk olduğunu hatırlatarak, “Yılda en az bir kez yetkili uzmanlar tarafından yapılması gereken bu kontroller, olası elektrik arızaları ve yangınların önüne geçmek için büyük önem taşır. Topraklama ve paratoner sistemleri de kontrol edilmelidir” dedi.

ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN GÜVENLİ KULLANIMI

Elektrikli cihazların üretici talimatlarına uygun kullanılmasının hayati önemde olduğunu ifade eden Özay, “Yıpranmış kablolar, çoklu priz kullanımı ve su teması risklidir. Kullanılmayan cihazların fişi çekilmeli, cihazlar güvenli malzemeden üretilmiş olmalı ve çocuklardan uzak tutulmalıdır” diye konuştu.

GAZLI CİHAZLARDA BAKIM HAYATİ ÖNEMDE

Doç. Dr. Özay, doğalgaz ve tüp gaz kullanılan evlerde güvenlik için cihazların düzenli bakımının yapılması, gaz kaçağı şüphesi durumunda hemen vananın kapatılıp ortamın havalandırılması gerektiğini söyledi. Tüplerin güneş görmeyen, serin alanlarda bulundurulması gerektiğini vurgulayan Özay, gaz kullanılan alanlarda yangın söndürücü ve dedektör bulundurulması gerektiğini belirtti.

ACİL DURUMDA 112’Yİ ARAYIN, TOPLANMA ALANINA GİDİN

Patlama ya da yangın sonrası güvenli şekilde tahliye edilen kişilerin, önceden belirlenen toplanma alanına geçmeleri ve 112’yi arayarak bilgi vermeleri gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, açıklamasını “Yangın ve patlama risklerine karşı hazırlıklı olmak, sadece hayatı değil mal kaybını da önler. Güvenlik bilinciyle hareket etmek herkesin sorumluluğudur” sözleriyle tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER