© Çerkezköy Ekspres

ÇERKEZKÖY TÜRK OCAKLARI, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI

​​​​​​​Çerkezköy Türk Ocakları Temsilcilği, 22 Aralık 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış'ta gerçekleşen savaşta şehit olanları ‘Sarıkamış: Beyaz Hüzün’ adlı programda andı.

Çerkezköy Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programında Sarıkamış Harekâtı’nın 104’üncü yılında harekâtta donarak ve çarpışarak şehit olan askerler anıldı. Programa Çerkezköylüler tarafından yoğun ilgi gösterilirken, Çerkezköy Türk Ocakları Başkanı Burak Candaş ve Yazar İsmail Bilgin de programda hazır bulundular. Başkan Candaş tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından Mustafa Altunkaynak tarafından Sarıkamış Türküleri seslendirildi.

“KİTAP TAHLİLLERİ YAPIYORUZ”

Çerkezköy Türk Ocakları Başkanı Candaş, yaptığı açılış konuşmasında Türk Ocakları ve Sarıkamış Harekâtı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Her Çarşamba eski Tredaş binasının olduğu yerde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Candaş, “Kitap tahlilleri yapıyoruz. Bir kitap, yazar şeklinde yazar dünyasından bir şiir bir şairi konuşuyoruz. Tahlillerini, incelemelerini yapıp tartışıyoruz. Aramızda bu konuda çok birikimli arkadaşlarımız var. Sizleri de buralara bekleriz.” dedi.  

TÜRK OCAKLARI HİÇBİR PARTİNİN GÜDÜMÜNDE OLMAYAN BİR TEŞKİLAT

Türk Ocakları'nın hiçbir partinin güdümünde olmayan, parti siyaseti yapmayan, her siyasi fikre eşit mesafede ama değişmezi Türk Milliyetçiliği olan önemli bir teşkilat olduğunu vurgulayan Candaş, “Bizler de bu şekilde anayasamızın ilk üç maddesinde uzlaştığımız, Türk Milliyetçiliği etrafında uzlaştığımız tüm kardeşlerimizi bu çalışmalarımızda görmek isteriz.” ifadelerini kullandı.

SARIKAMIŞ, ÇANAKKALE’NİN ÖNSÖZÜDÜR

Sarıkamış Harekatı hakkında da konuşmak istediğini dile getiren Candaş, şöyle konuştu: “Bizde Sarıkamış Harekatı çok spekülasyon yapılan bir konu. İşte kimisi ‘20 bin’ der, kimisi ‘60 bin’ kişi der, kimisi ‘90 bin’ der, kimisi ‘120 bin’ kişi der; kimisi de, ‘tetiğe bile dokunmadan, tek kurşun atmadan dondular’ der. Hâlbuki 32 bin Rus askerinin nasıl öldüğünü kimse düşünmez. Orada nasıl cansiperane savaşlar yapıldığını kimse bilmez. Teknik taktik olarak mükemmel… Şehit Enver Paşa’nın zamanında güzel plan programıyla, ancak uygulamada komutanlarının yaptığı hatalarla ortaya çıkan bazı sıkıntılar sonucu… Evet, donarak ölen askerlerimiz, şehit olan askerlerimiz de var. Ama tifodan, çarpışırken şehit olanlar da var. Tıpkı Ruslarda olduğu gibi. Bu konuda tüm kaynaklarda değişik sayılar var. Ama şunu unutmayalım; bizler Sarıkamış’ta ister 50 bin şehit vermiş olalım, ister 250 bin, ondan birkaç ay sonra da Sarıkamış sayesinde Çanakkale’de destan yazdık. Sarıkamış belki de Çanakkale’nin önsözü diyebiliriz bu açıdan. Bu nedenle burada şehit sayılarına takılmaktan ziyade kahramanlık destanını ön plana çıkarmamız gerektiği düşüncesindeyim. Tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.” şeklinde konuştu.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER