DEVA PARTİLİ AVŞAR, ZİRAİ DON FELAKETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI: “ACİL EYLEM PLANI KAPSAMINDA BİR DESTEK PAKETİ AÇIKLANMALIDIR
GÜNDEMDEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, tarihin en büyük zirai don felaketlerinden birinin yaşandığını belirterek, oluşan hasarı ve alınması gereken tedbirleri Meclis gündemine taşıdı. Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi.
Önergede, tarımın ülke ekonomileri açısından önemine ve ülkemizin tarımsal üretim potansiyeline dikkat çeken Avşar, son günlerde tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığını, çiftçinin nefes alamaz duruma geleceğini, Bakanlığın stratejik planı gereği acil destek paketi açıklaması gerektiğini söyledi. Avşar, ülke genelinde oluşan toplam hasarın ne kadar olduğu, olası bir zirai don olayının yaşanması ihtimaline karşın hazırlanan bir acil eylem planının olup olmadığını ve alınacak tedbirleri içeren bir destek paketi hazırlanıp hazırlanmadığını Bakan Yumaklı’ya sordu.
‘Ülkemiz tarımsal üretim potansiyeli en yüksek coğrafyalardan biridir’
Tarım sektörünün ülke ekonomileri açısından önemine değinen Avşar, ülkemizin tarımsal üretimde yüksek bir potansiyele sahip olduğu, coğrafi konumuyla, iklim koşullarıyla ve yeryüzü şekilleri itibariyle dünyadaki en uygun coğrafyalardan biri olduğunu belirtti. Avşar, “Bu açıdan Dünya’da tarım arazisi miktarı en yüksek on ikinci ülke olan Türkiye 24,1 milyon hektar tarım arazisine, 14,6 milyon hektar çayır-mera arazisine ve 18,5 milyon hektar orman ve fundalık araziye sahiptir” dedi.
‘Tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşanmıştır’
Özellikle 10-11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan ani hava sıcaklıkları düşüşüyle oluşan olumsuz hava koşulları sonucu tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığını ifade eden Avşar, “Bu zirai don olayından başta Trakya ve Tekirdağ olmak üzere Çukurova, Hatay, Niğde, Çorum, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Karaman, Konya, Karadeniz, Ege ve Bursa etkilenmiş, yaşanan kar, don ve dolu sonucu narenciye, sebze, meyve (özellikle kayısı), üzüm, fındık, patates, soğan, şekerpancarı, buğday.…büyük zarar görmüştür” diye konuştu.
‘Çiftçimiz bu zirai don olayı sonrası nefes alamaz duruma gelecektir’
Avşar, büyük borç yükü ve yüksek maliyetler karşısında istediği verimi elde edemeyen tarım sektörü ve çiftçimiz, bu zirai don olayı sonrası nefes alamaz duruma geleceğini ve zaten yüksek olan gıda enflasyonu daha da arttıracağını belirtti.
‘Bir destek paketi açıklanmalıdır’
Bu potansiyel ve planlar çerçevesinde meydana gelen zirai don olayları sebebiyle oluşan zararların tanzimi ve tedbirlerin alınması önem arz ettiğini dile getiren Avşar; “Bu kapsamda ülkemizin temel sorunların biri olan gıda enflasyonunu tetiklememesi ve yeni darboğazlara yol açmaması bakımından hasar tespit çalışmaları kısa sürede tamamlanmalı, zarara uğrayan üreticiler hızlıca tespit edilmeli, borç ödemelerinin uygun koşullarda ertelenmeli, uzun vadeli ve düşük faizli yeni krediler verilmeli, zararlar tazmin edilmeli ve bütün bunları içeren bir destek paketi açıklanmalıdır” dedi ve Bakan Yumaklı’ya bir dizi soru sordu.
‘Ülke genelinde oluşan toplam hasar ne kadardır?’
Avşar, ülke genelinde yaşanan zirai don sonucu oluşan hasar tespit çalışmaları tamamlanıp tamamlanıp tamamlanmadığını, bu çalışmalar sonucu oluşan hasar miktarının ne olduğu ile hasarın bölge ve ürün bazlı dağılımını sordu.
‘Stratejik plan gereği olası bir zirai don olayının yaşanması ihtimaline karşın hazırlanan bir acil eylem planınız var mıdır?’
Bakanlığın stratejik planına atıfta bulunan Avşar “İlgili amaçlar, bağlamında bu olayda görüldüğü üzere olası bir zirai don olayının yaşanması ihtimaline karşın hazırlanan bir acil eylem planınız var mıdır? Bu hususta ayrılan kaynak miktarı ne kadardır?” sorularını yöneltti.
‘Bir destek paketi açıklamayı planlıyor musunuz?’
Avşar, oluşacak hasarı minimum düzeye indirmek için borç ödemelerinin uygun koşullarda ertelenmesi, uzun vadeli ve düşük faizli yeni kredilerin verilmesi gerektiğini aktardı. Avşar, zararların tazmini için TARSİM’in acilen devreye alınması, kapsamının genişletilmesi gibi tedbirler içeren bir destek paketi açıklanmasını istedi.
İlginizi Çekebilir