© Çerkezköy Ekspres

HAYVANIN KENDİSİ, YEMİ, GÜBRESİ HATTA ÇOBANI BİLE İTHAL EDİLİYOR

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Türkiye’de tarım sektörünün içinde bulunduğu yapısal sorunları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi veren Avşar, ithalata bağımlı hale gelen tarım politikalarını sert sözlerle eleştirdi.

Avşar, “Hayvanın kendisi, yemi, gübresi hatta çobanı bile ithal ediliyor” diyerek Türkiye’nin sahip olduğu yüksek tarım potansiyeline rağmen üretimde ciddi bir gerileme yaşandığını ve dışa bağımlılığın hızla arttığını söyledi.

"KONYA OVASI KADAR OLMAYAN ÜLKELERDEN HUBUBAT İTHAL EDİYORUZ"

Türkiye'nin, yüzölçümü Konya Ovası kadar dahi olmayan ülkelerden hububat ithal eder hale geldiğini belirten Avşar, tarımda planlı üretimin hâlâ sağlanamadığını vurguladı. Trakya bölgesinde ayçiçeği üretiminin %50’lere kadar düştüğünü, mısırda ise yerli üretim yeterli olmasına rağmen ithalata yönelindiğini ifade etti.

"YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ TARIMDAN UZAKLAŞTIRIYOR"

Tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların başında yüksek girdi maliyetleri, yetersiz destekler, yanlış dış ticaret politikaları ve plansızlık olduğunu belirten Avşar, bu durumun üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını, ithalata mecbur bırakıldığını vurguladı.

Avşar, “Tarım Kanunu’na göre tarıma ayrılması gereken kaynak GSYH’nin %1’inden az olamaz. Ancak bu hüküm uygulanmıyor. Verilen desteklerin nerede kullanıldığı, üretime katkısı, verimlilik üzerindeki etkisi konusunda herhangi bir etki analizi yapılmıyor” dedi.

"TARIMDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ AMA ENFLASYONDA DA BİRİNCİYİZ"

Türkiye’nin 200’den fazla ürün çeşidini yetiştirme kapasitesiyle Avrupa’da tarım potansiyeli açısından birinci sırada olduğunu belirten Avşar, buna karşın gıda enflasyonunda da zirvede yer aldığını söyledi. “Bu büyük bir çelişki” diyen Avşar, uygulanan politikaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"SU KAYBI %50, KURAKLIK KAPIDA"

Tarımda kullanılan suyun %77’sinin verimsiz şekilde tüketildiğini ifade eden Avşar, barajlardan tarlalara açık kanallarla su taşınması nedeniyle suyun yaklaşık yarısının yolda kaybolduğunu belirtti. Aydın, Denizli, Kırıkkale ve Kahramanmaraş gibi birçok ilde barajların tarımsal sulamaya kapatıldığını da hatırlattı. Tekirdağ başta olmak üzere birçok bölgede kuraklık riskinin baş gösterdiğini, bu durumun üretimi ciddi şekilde etkileyeceğini ve enflasyonu tetikleyeceğini söyledi.

"TARIMSAL AFETLERE KARŞI ACİL EYLEM PLANI VAR MI?"

Avşar, iklim krizine bağlı tarımsal afetlerin (don, sel, kuraklık, yangın vb.) giderek arttığını belirterek, bu afetlere karşı Bakanlığın bir acil eylem planı olup olmadığını ve bu kapsamda ne kadar kaynak ayrıldığını da sordu.

SORULARINI TEK TEK SIRALADI

Avşar, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

Tarım Kanunu'ndaki %1 destek hükmü neden uygulanmıyor?

Tarımsal desteklerin etki analizleri yapılıyor mu?

İthalat artışına ve dışa bağımlılığa karşı yerli üreticiyi koruyacak bir plan var mı?

Tarımda yüksek potansiyele rağmen enflasyonun da en yüksek seviyede olmasının nedeni nedir?

Kuraklık, don gibi afetler için hangi tedbirler alındı?

Kırsal kalkınma, genç istihdamı ve teknolojik dönüşüm için ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Avşar, tarımın “milli bir mesele” olduğunu vurgulayarak, yerli üreticiyi koruyan, planlı, sürdürülebilir ve krizlere dirençli bir tarım politikası gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER