© Çerkezköy Ekspres

İŞTE ÇERKEZKÖY’ÜN EN ÇOK OKUNANLARI

​​​​​​​Çerkezköy’de geçtiğimiz Kasım ayında en çok okunan beş kitap belli oldu. İlk iki sırada ‘Atatürk’ temalı kitap bulunurken, geriye kalan kitaplar ise öğretmen tavsiyesiyle tercih edildi. Çerkezköy’ün önde gelen kitapçılarından Sever Kırtasiye-Kitapevi yöneticisi Aykut Sever, Kasım ayında en çok tercih edilen kitaplar hakkında bilgiler verdi.

Çerkezköy’de en çok tercih edilen kitapları yetişkin ve çocuk kitapları olarak ikiye ayıran Sever, Kasım ayında yetişkinlerin en çok Yılmaz Özdil’in ‘Mustafa Kemal’ adlı eserini, daha sonra ise Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’ adlı eserini takip ettiğini kaydetti. En çok tercih edilenler listesinin üçüncü sırasında Mustafa Kutlu’nun yazdığı ‘Uzun Hikaye’ adlı eserin yer aldığını belirten Sever; dördüncü sırada, Yaşar Kemal’in ‘Binboğalar Efsanesi’; beşinci sırada ise Ferenc Molnar’ın kaleme aldığı ‘Pal Sokağı Çocukları’ adlı eserin yer aldığını ifade etti.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÇOCUK KİTAPLARI

Çocuklarda kitap okumanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Sever, Sever Kitapevine gelen erkek çocuklar ile kız çocukların tercihlerinde farklılık olduğuna dikkat çekti. Erkek çocukların daha çok macera kitapları tercih ettiğini söyleyen Sever, kız çocukların ise eğlence içerikli kitaplar tercih etmeye çalıştığını dile getirdi.

Çocuk kitaplarında çocukların tercih listesinin birinci sırasında Richard Bach’in ‘Martı’sı; ikinci sırada Jeff Kinney’in ‘Saftirik’i; üçüncü sırada Tuncel Altınköprü’nün ‘Macera Geçidi’ serisi, dördüncü sırada ise Sevim Ak’ın ‘Şarkını Denize Söyle’ adlı eseri yer alıyor.

Öte yandan Çerkezköy’de en çok tercih edilen kitapların içerikleri ise şu şekilde:

‘MUSTAFA KEMAL’

Yılmaz Özdil’in “Türkiye'nin kurtuluş reçetesi Mustafa Kemal'in hayat hikâyesidir,” diyerek kaleme aldığı Mustafa Kemal, Kırmızı Kedi etiketiyle buluşuyor. Özdil’in kaleminden, Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı aynı zamanda Kırmızı Kedi Yayınları’nın 1000’inci kitabı. Yılmaz Özdil yeni kitabında, Mustafa Kemal’in Osmanlı ordusunda görevli bir askerken -bilhassa 1.Dünya Savaşı’nda görev aldığı Çanakkale cephesinde- çeşitli cephelerde ve daha sonra Türk Kurtuluş Savaşı’nda emperyalist güçlere karşı kazandığı başarıları, kurduğu yeni cumhuriyetle gerçekleştirdiği “çağdaş” demokratik cumhuriyet idealini, kadın hakları başta olmak üzere sosyal hayatta gerçekleştirdiği reformları, eğitim-kültür-sanat-ekonomi-tarım-sanayi-gündelik yaşam ve diğer başka alanda hayata geçirdiği, dönemi için emsalsiz denebilecek başarıları kaleme alırken, gündelik hayatından da kesitler sunuyor.

‘NUTUK’

Herkesin kütüphanesinde olması gereken bir kitap olarak belirtilen Sever, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı ‘Nutuk’ adlı eserin Çerkezköy’de çok talep edildiğini ifade etti. Nutuk’un genel olarak 19 Mayıs 1919’dan 1927’ye kadar Türk milletinin yaşadığı İstiklâl Savaşı’nı ve Yeni Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını kapsayan dokuz yıllık bir tarih dilimini kapsadığını belirten Sever, Nutuk’un Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının yani inkılâp tarihinin birinci elden kaynağı olduğunu hatırlattı.

‘UZUN HİKAYE’

Mustafa Kutlu’nun kaleme aldığı ‘Uzun Hikaye’ adlı eserin tanıtım bülteni şu şekilde: “Ben o zamanlar on altı yaşındaydım, lise birde. İnce uzun bir oğlan. Saçlarım kirpi gibi dik duruyor; ne yana, ne geriye taranmıyor, beni deli ediyordu. Babam "İnatsın inat... İnatçı adamın saçı yatmaz. Dedene çekmişsin besbelli. Keşke annene benzeseydin" diyordu. Keşke... Annemin lepiska gibi yumuşacık, sarı saçları vardı. En çok o mavi gözlerini özlüyorum. "Benim oğlum okuyacak yüksek bir memur olacak" der, sonra da göz ucuyla babama bakardı. Sanki anlaşmışlar gibi babam da ona bakar, dudaklarında muzip bir gülümseme: "Hıh... Biz okuduk bir şey olduk sanki" diye omuz silkerdi.”

‘BİNBOĞALAR EFSANESİ’

Türkiye’nin en ünlü yazarlarından biri olan Yaşar Kemal’in kaleme aldığı ‘Binboğalar Efsanesi’ adlı eserin tanıtım bülteni de şu şeklide: “Yüzyıllarca yerleşik düzene geçmemek için direnen Türkmenler'in romanı Binboğalar Efsanesi Hıdrellez şenliklerinde, göçerlerin kış için sığınacak topraklar bulma dilekleriyle başlar. Ancak, kış onlar için bir yok oluş öyküsüne dönüşecektir. Yörüklerin yok oluşuna yakılmış bir ağıt.”

‘PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI”

Ferenc Molnar’ın yazdığı, Tarık Demirkıran’ın Türkçe’ye çevirdiği ‘Pal Sokağı Çocukları’ adlı eserin tanıtım bülteni ise şu şekilde: “Nemecsek, Boka ve Pál Sokağı'nın öbür çocukları 1907 yılında Budapeşte'nin yoksul Józsefváros semtinden yola çıktılar. Bugün artık bütün dünyada tanınıyorlar. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca insan onların dokunaklı hikâyesini okudu; tıpkı Budapeşteli çocuklar gibi onlar da Boka'nın cesaretine hayran oldu, Nemecsek'in ürkek ama kararlı kahramanlığı karşısında gözyaşlarını tutamadı. Şimdi artık Pál Sokağı Çocukları'nın Arsa'sında kocaman çok katlı evler var. Ama ne gam: Dünyanın bütün çocukları Pál Sokağı'ndandır!

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER