© Çerkezköy Ekspres

PREMATÜRE BEBEKLERDE TEHLİKE: KASIK FITIĞINA DİKKAT!

Sinsice ilerleyebilen ve çocuk cerrahisinde en sık karşılaşılan ameliyat nedenlerinden biri olan kasık fıtığı, özellikle erkek bebeklerde ve prematüre doğanlarda daha sık görülüyor. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının çocukların yaklaşık üçte birinde ilk altı ayda ortaya çıktığını belirterek, erken teşhisin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Dr. Şen, “Kasık fıtığı genellikle kasık bölgesinde oluşan yumuşak, bastırıldığında kaybolan bir şişlik şeklinde kendini gösterir. En çok yaşamın ilk yılında ve özellikle prematüre bebeklerde görülür. Prematüre doğan bebeklerin yüzde 16-25’inde kasık fıtığı gelişme riski vardır” ifadelerini kullandı.

Sinsi ilerliyor, fark edilmesi zaman alabiliyor

Kasık fıtığı genellikle anne babaların alt değiştirme ya da banyo esnasında kasık bölgesindeki şişliği fark etmesiyle ya da rutin doktor muayenelerinde ortaya çıkıyor. Şişliğin fındık kadar küçükten yumurta büyüklüğüne kadar değişebileceğini belirten Dr. Şen, “Ağlama, öksürme ya da tuvalette ıkınma gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda şişlik daha belirgin hale gelir. Daha büyük çocuklarda ise egzersiz sırasında kasık ağrısı görülebilir” dedi.

Hayati risk taşıyor: Fıtık boğulması

Erken tanının önemine vurgu yapan Dr. Teoman Şen, “Kasık fıtığı zamanında tedavi edilmezse, fıtık boğulması gelişebilir. Bu durum, bağırsak ya da iç organların fıtık kesesi içinde sıkışıp kalmasına neden olur ve acil cerrahi gerektirir. Fıtık boğulması en sık yaşamın ilk altı ayında görülür. Bu nedenle teşhis konulmasından sonra cerrahi tedavi geciktirilmeden yapılmalıdır” uyarısında bulundu.

Yanlış bilgilere dikkat!

Toplumda kasık fıtığının kendiliğinden geçebileceğine dair yanlış bir inanış olduğunu belirten Dr. Şen, “Fıtığa benzeyen hidrosel, inmemiş testis gibi durumlar kasık fıtığı sanılabilir. Ancak gerçek fıtık kendiliğinden geçmez. Fıtık bağı, krem ya da benzeri alternatif yöntemler, tanı ve tedaviyi geciktirerek hayati risklere neden olabilir” dedi.

Cerrahi tedavi şart

Dr. Şen, kasık fıtığının tek tedavi yönteminin cerrahi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tanıdan sonraki ilk 1 ayda yapılan ameliyatlar, komplikasyonları yüzde 90 oranında azaltabiliyor. Tedavi genellikle günübirlik cerrahi ile yapılabilir. En sık kullanılan yöntem, açık cerrahi ile ‘yüksek ligasyon’ tekniğidir. Ayrıca laparoskopik cerrahi gibi modern teknikler de uygulanabiliyor. Ancak yetişkinlerde fıtık oluşum mekanizması farklı olduğu için, tedavi yaklaşımları da farklılık gösteriyor.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER