© Çerkezköy Ekspres

UZMAN DOKTOR PALA, SÜNNET OPERASYONUNU ANLATTI

Uzun yıllardır Trakya Bölgesi’nde çeşitli özel hastane ve sağlık kuruluşlarında hastalarını ağırlayan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yaşar Pala sedasyon işleminin sünnet operasyonunda kullanılması hakkında bilgiler paylaştı.

Genel anestezi ve sedasyonla beraber birçok operasyona imza atan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yaşar Pala; ‘’Sünnet, penisin prepisyum adı verilen derisinin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Sünnet operasyonu sadece lokal anestezi altında penisin etrafına iğne ile bölgesel anestezik ilaç verilerek çocuk uyanık iken yapılabilir. Çoğu aile tarafından bu yeterli görülmekte ve lokal anestezi ile sünnet yapılması istenmektedir. Bu yöntem tıbbi anlamda her ne kadar zararsız gibi gözükse de belli yaş aralığındaki çocukların cerrahi stresi yaşamasına ve psikolojik travmaya yol açabilmektedir. Bu nedenle sünnet operasyonunun özellikle 8 yaş altı küçük çocuklarda uyutularak yapılması daha doğru bir tercihtir’’ şeklinde açıklama yaptı.

SÜNNET İŞLEMİ İÇİN HANGİ UYUTMA YÖNTEMLERİ KULLANILABİLİR?

Sünnet işlemi için uygulanan Sedasyon yönetimini aktaran Pala; “Biz Aneztezistler sünnet operasyonu için genellikle basit uyku yöntemlerini kullanırız. Bu basit uyku yöntemlerinden en yaygın uygulananı Sedasyon’dur. Bununla birlikte maske ile genel anestezi uygulaması da kullanılan diğer bir uyutma tekniğidir. Sedasyon tekniği ile sünnet operasyonunda çocuk kliniğe geldiğinde onun stresini azaltmak ve bir şey hatırlamasını önlemek için önce meyve suyu veya bir şurup ile Sedasyon ilaçlarından biri içirilir. Ortalama 20 dakika sonra sakinleşmiş olan çocuğumuza damar yolu açılır. Damar yolu açıldıktan sonra çok az daha Sedasyon ilacı uygulanarak çocuğun sakinlik düzeyi artırılır ve çocuk ameliyathaneye götürülür. Operasyon odasına alındıktan sonra uygulanacak ek Sedasyon ilaçları ile çocuğumuzun gözlerinin kapandığı basit uykuya geçmesi sağlanır. Bu aşamada sünnet operasyonunu gerçekleştirecek hekim penisi lokal anestezik ilaç ile uyuşturur, çocuğumuz Sedasyon’un basit uykusunda olduğu için acı duymaz. Penisin uyuşması için biraz bekleriz ve operasyon başlar. Penis uyuşmuş olduğu için çocuğumuz acı hissetmez ama biz operasyon bitene kadar Sedasyon ilaçları ile basit uykunun devamını sağlarız. Operasyon bittiğinde ilaç uygulamamız da sonlanır. Çocuğumuz kısa sürede gözlerini açar, sözlü komutlara yanıt verebilir hale gelir ve ailesinin yanına odasına götürürüz. Çocuğumuz aile yanına geldiğinde genellikle bilinci açılmış haldedir. Ağızdan beslenme zamanı operasyon bitim anından itibaren ortalama 1 saattir. Çocuğumuzun ağızdan beslenmesini sağladıktan sonra artık taburcu olma vakti gelmiş olur” diye konuştu.

“YAN ETKİ YOK DENECEK KADAR AZDIR”

Sedasyon ile genel anestezi arasındaki farklar hakkında da bilgi veren Pala; “Sedasyon tekniğinin, maske ile genel anestezi tekniğinden farklarından ilki kullanılan ilaçların anestezi branşının en basit ilaçları olması, bu nedenle vücuttaki organ sistemleriyle etkileşim olmaması ve solunumun etkilenmemesidir. Diğer bir fark beslenme başlama zamanının daha kısa olmasıdır. Bununla birlikte anestetik gazları kullandığımız maske ile genel anestezide operasyon sonrası bulantı ve kusma sıklığının daha fazla görülmesi de Sedasyon tekniği uygulanan vakalar için avantajlardan biridir. Sedasyon tekniğinde yan etki yok denecek kadar azdır. Çünkü Sedasyon ilaçları anestezi branşının en basit ilaçlarıdır ve organ sistemleri ile etkileşmezler. Nadiren hastalarda bulantı kusma gözlenir. Çocuklarda ise yine nadiren işlem sonrası ajitasyon olur. Bulantı ve kusma, bizim önereceğimiz bir şurup ile kısa sürede geçer. Ajitasyon çocuklarda açlığa bağlı oluşan kan şekeri düşüklüğü ile ilgilidir. Ajitasyon olan çocuklarda damardan şekerli serum verilerek ve erken beslenme ile bu durum düzeltilmeye çalışılır. Bu müdahale ile ajitasyon operasyon bitiminden sonra en geç bir iki saat içinde sonlanır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER