Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

DEVA PARTİLİ AVŞAR; “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ DEPREM OLMALI”


DEVA PARTİLİ AVŞAR; “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ DEPREM OLMALI”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu ve en önemli gündeminin “deprem” olması gerektiğine değindi. Avşar, Kuzey Anadolu Fay Hattının Tekirdağ’dan geçtiğini hatırlatarak Bakan Özhaseki’ye, Tekirdağ’da meydana gelmesi muhtemel bir depreme karşı hazırlıkların hangi aşamada olduğunu sordu.

Avşar; “Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibariyle bir deprem ülkesidir. Nitekim bu gerçeği 6 Şubat’ta bir kez daha görmüş olduk. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi vefat etti, 11 ilimiz doğrudan etkilendi, 14 milyon insanımız zarara uğradı ve 850 bin bağımsız birim hasar gördü” dedi.

“KUZEY ANADOLU FAY HATTI, ŞARKÖY’DEN GEÇMEKTEDİR”

Tekirdağ’ın da deprem kuşağında olduğunu ifade eden Avşar; “Tekirdağ da Türkiye’nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biridir. Marmara Denizi üzerinden ilimize ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy’den geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgeleridir” şeklinde konuştu.

“İLİMİZİN İSTANBUL DEPREMİNDEN ETKİLENME DURUMU ÇOK YÜKSEKTİR”

Avşar, 25 Ekim 2023 tarihinde Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB), Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) destekleri ile düzenlenen ‘Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi’nde bu gerçeğe dikkat çekildiğini, zirvede İTÜ Sismoloji ve Jeofizik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz’ın Tekirdağ’ın deprem riskiyle karşı karşıya olan bir kent olduğunu söylediğini, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok geniş bir alanda zarar oluştuğunu ifade ettiğini belirtti. Avşar; “Depreme uzakta olsa şehirler etkilenebiliyor. Kahramanmaraş’ı konuşacak olursak 240 bin kilometrekarelik bir alan yıkıldı. Yani depremin kaynağı size 300-400 kilometre uzaklıkta olsa bile yıkılabilirsiniz. Buradan hareketle ilimizin muhtemel bir İstanbul depreminden etkilenme durumu çok yüksektir” şeklinde konuştu. Avşar, “Taymaz Trakya’yı etkileyecek en büyük fayın, Kuzey Anadolu Fay Zonu olduğunu, bu fayın Gaziköy’den girerek Mürefte ve Şarköy’den geçtiğini ve buradaki yerleşimlerin deprem fayını takip eden dere yatakları üzerinde olduğunu ifade etti” dedi. “Bununla birlikte Tekirdağ, 9 Ağustos 1912’de 7,3 büyüklüğünde Şarköy-Mürefte depremi ile binlerce insanını kaybederek bu durumu acı bir şekilde yaşamıştır” ifadelerine yer verdi. Avşar, Bakan Özhaseki’ye Tekirdağ’ın depreme hazırlık konusunda sorular yöneltti.

“MEVCUT YAPI STOKUNUN YÜZDE KAÇI DEPREME DAYANAKLI DEĞİLDİR”

Tekirdağ’ın riskli yapı soku tespit edilmiş midir? Mevcut yapı stokunun yüzde kaçı depreme dayanaklı değildir? Bu kapsamda riskli yapı dönüşüm planı ve yol haritası hazırlanmış mıdır?

Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar hangi aşamadadır?

Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar hangi aşamadadır? Yeterli sayıda ve gerekli araç-gerece sahip deprem toplanma alanları oluşturulmuş mudur? Sağlıklı ve kesintisiz iletişimin sağlanması için gerekli sistemler kurulmuş mudur? Gerekli bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları yapılmakta mıdır?

Yerel aktörlerle gerekli iş birlikleri geliştirilmiş midir?

Hazırlıklar kapsamında yerel aktörlerle (Belediyeler, ilgili STK’lar) gerekli iş birlikleri geliştirilmiş midir? Olası bir deprem öncesi eşgüdüm halinde çalışma, görev dağılımı ve iş bölümü yapılmış mıdır?

Muhtemel bir İstanbul depreminin Tekirdağ’a etkisi nedir?

Muhtemel bir İstanbul depreminin Tekirdağ’a etkisi nedir? Buna karşı bir hazırlık yapılmış mıdır?

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!