Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50'NCİ YILI KUTLANDI


KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50'NCİ YILI KUTLANDI
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Şubesi tarafından Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Düzenlenen tören programında konuşan Gaziler Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan; “Dile kolay bir 50 yıl geçti unutmadık unutturmayacağız Kıbrıs’ta yatan 498 şehidimizin ruhları şad olsun” dedi.
ANAOKULU

Çerkezköy’de düzenlenen Kıbrıs Barış harekâtının 50 yıl kutlama töreninde Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Ak Parti İlçe Başkanı Salih Azbay, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Muhammet Süleyman Rüzgar, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Vatanel, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Federasyon Başkanı Kürşat Aydoğan, Çerkezköy Şoförler  ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Optimed Hastaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Recep Çalışkan, Türkiye Muhtarlar Derneği ve Bağlık Mahallesi Muhtarı Tahsin Akgün ve muhtarlar, Umay Arama Kurtarma Başkanı Mustafa Tokgöz, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şubesi gazileri, STK yöneticileri, gaziler, gazi ve şehit aileleri ve kalabalık halk kitlesi hazır bulundu.

“KIBRIS BİZİM EVLADIMIZ, KARDEŞİMİZ, YAVRU VATANIMIZ”

Tören saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan günün anısına bir konuşma yaptı. Yarlıgan, “Bugün burada Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılında biz gazileri yalnız bırakmadığınız için sizlere gaziler adına çok teşekkür ediyorum. Kıbrıs; kanlı tarihin evladı, özgürlük kokan masum feryatların yükseldiği toprak. Yüzyıllar boyunca üzerinde egemenlik oyunları oynanan, büyük pazarlıkların yapıldığı Kıbrıs. Osmanlı’dan bu yana Türk kokan, kanla emekle sulanmış topraklar, bağrına bastığı binlerce şehitle vatan olmuş. Kıbrıs bizim evladımız, kardeşimiz, yavru vatanımız. Hangi ana yüreği dayanır yavrusunun yükselen feryatlarına? Uzatmaz mı ellerini onu kurtarmaya? İşte böyle yazıldı Kıbrıs şanlı tarihi. Asırlar boyu Türk'ün tokadını yemiş, onun toprağına, özgürlüğüne ve namusuna el uzatmış ta ki 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar. Türkiye Cumhuriyeti ve yavru vatan Kıbrıs kurucu cumhurbaşkanı ile birlikte karar verilerek Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türk'ünü zulümden kurtarmak için yavru vatana çağırmıştır Mehmetçiğini. Binlerce Türk genci pırıltılı gözlerle yola çıkmıştır anavatanın dört bir yanından. Kimisi nereye gittiğini bilmeden, kimisi de bildiğine inanmadan, tarih tekerrür etti ve Türk askeri bir sayfa daha açtı. Tarihin tozlu raflarındaki kalın kitaplarında; anlatırken yaslı gözlerle sırtında taşıdığı silah arkadaşını, aynı kapta yemek yediği can yoldaşını. Aynı silaha el koyup yemin ettiği ama gözlerini kendi elleriyle kapattığı kan kardeşini, uykusuz ve susuz geçen onca günü ve sonunda kavuştukları zafer coşkusunu, Türklüğün gururunu, onurunu... Yıllar önce yolları Kıbrıs'ta kessen mağrur kahramanlarımızın hikayeleri bir kez daha Çerkezköy’de kendi söylemleriyle buluştu” dedi.

“UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Kıbrıs Barış Harekatını unutturmayacaklarını ifade eden Yarlıgan; “Kıbrıs’ta yatan 498 şehidimizin ruhları şad olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimize. Vefat eden gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hayata olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum” diye konuştu. Programda Kıbrıs Gazisi Hüseyin Özsoy, Kıbrıs Barış Harekatında yaşadıklarını anlatırken, Kıbrıs Gazisi Ahmet Gadak ise ‘gazi’ şiirini okudu. Fevzi Paşa Camii İmamı Mustafa Üstün şehitler için Kur’an okudu. Programın son konuşmasını da Gaziler Federasyonu Başkanı Kürşat Aydoğan yaptı.

“TAPUSU BİZDE”

Aydoğan, yaptığı konuşmada; “Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetimiz bize altın tepsilerde sunulan bir vatan toprağı değildir. Biz kanlarımızla, şehitlerimizle, kahraman gazilerimizle, kahraman ordumuzla, kahraman analarımızın dualarıyla buraları fethettik. Biz Kıbrıs’ı Rumlardan, Yunanistan’dan almadık. Biz Kıbrıs’ın 1571 yılında Venediklilerden, Cenevizlilerden aldık. Osmanlı donanmaları Akdeniz’de Venedikliler ve Cenevizliler tarafından soyuluyordu, yakılıyordu, Osmanlı’nın mallarına el konuluyordu. Bu yüzden Osmanlı 1571 yılında karar kıldı ve Akdeniz’de Kıbrıs adasını fethetti. Fethedilince Anadolu’daki Türkler, Kıbrıs’a gönderildi, yerleştirildi. Biz Kıbrıs’ı Katoliklerden aldık. Bugün Rumlar ve Yunanistan Ortodoks. Kıbrıs’ın onlarla hiçbir ilgisi yoktur. 2. Abdülhamit zamanında Osmanlı’nın zor durumunda ana İngilizlere kiraya verilince maalesef o da oraya Rumları doldurdu. Vatanın tapusu da bizde, tamamen kılıç hakkımız. Kıbrıs şehitlerimizin yurdu. Her karış toprağında kahraman şehitlerimizin kanı var” dedi. Aydoğan’ın konuşmasının ardından İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş tüm şehitler anısına dua etti. Program sonunda Çerkezköy Belediyesi tarafından katılımcılara Muharrem ayı dolayısıyla aşure ikramında bulunurken, günün anısına da protokol üyeleri hazırlanan pastayı birlikte kestiler.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!