Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
SAĞLIKRahim ağzı kanserinin kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu kaydeden Özel İrmet Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Jin. Op. Dr. Oskar Öğüten, “Kansere yüzde 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır.” dedi.
Her 100 kadından en az ikisinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığını hatırlatan Öğüten, bununla birlikte rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranının da çok yüksek olduğunu vurguladı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Oskar Öğüten, Rahim ağzı kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
RAHIM AĞZI KANSERİ, MEME KANSERİNİN ÖNÜNE GEÇMEKTEDİR
Rahim ağzı kanserinin daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanser olduğunu belirten Öğüten, “Her yıl dünyada 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle rahim ağzı kanseri, meme kanserinin önüne geçmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV (“Human Papilloma Virüsler” ) virüsü çok belirti göstermez ve oldukça bulaşıcıdır. Çoğu kadın, hayatının bir döneminde karşılaştığı HPV virüsünü kendi vücut savunma sisteminin yardımı ile yener. Bazı HPV virüsleri ise bu savunma sisteminden güçlü çıkar ve rahim ağzı kanserine neden olur. Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için önlemler almak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, hastalığın erken dönemde saptanmasına ve tedavide başarıya yardımcı olmaktadır.” dedi.
HPV NEDIR, NASIL BULAŞIR?
“HPV' cinsel yolla bulaşan bir virüs olup, rahim ağzı kanseri oluşmasına neden olabilir.” diyen Öğüten, Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların yüzde 95’inden fazlasında görülen HPV’nin (Human papilloma virus) genital bölgeyi enfekte eden ve temas yolu ile yayılan bir virüs olduğunu açıkladı.
Özellikle kadınlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarında kansere sebep olduğunu belirten Öğüten, “HPV virüsü oldukça sinsidir ve aylarca hiçbir belirti göstermeden yayılmaya devam edebilir. Virüsün belirtilerine, bulaşma olduktan birkaç ay veya yıl sonra rastlandığı durumlar “sessiz enfeksiyon” olarak adlandırılır.
HPV virüsü kadın ver erkekte genital siğiller, kadınlarda rahim ağzı kanserinin yanı sıra,erkeklerde de penis kanserine neden olabilir. Ciddiye alınması gereken bir enfeksiyon olan HPV bazı kişilerin bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınabilir. Bağışıklık sistemi tarafından etkisiz hale getirilemeyen bir virüsün de, yıllarca hiçbir belirti vermeden varlığını koruyabileceğini unutmamak gerekir. Hiçbir şikayet olmadan, kişi yıllarca enfeksiyonu taşıyabilir. Bu durum, hastalığın yayılmasına engel olmadığı gibi, virüs ilişki sırasında bulaşmaya devam edebilir.
HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Daha çok siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Dolayısıyla her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir durum söz konusu değildir.” dedi.
RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ
Erken servikal kanserin genelde herhangi bir belirtiye neden olmadığını hatırlatan Öğüten, “Servikal kanserde belirtiler hastalık ilerledikçe ortaya çıkar. Servikal kansere has olmayan fakat beklenen olası belirtiler şunlardır: İlişki sırasında, adet dönemlerinin arasında ya da menopoz sonrasında vaginal kanama. Kanlı, sulu akıntı. Leğen kemiği (pelvis) hizasında ağrı ya da ilişki sırasında ağrı. Bu bulgulardan biri veya birkaç varsa doktorunuzla konuşunuz. Kliniğimizde, anneleri, kızlarının seksüel aktivitesi başlamadan, evlenmeden evvel bilinçlendirme ve korunma yöntemlerinin öğretilmesi açısından danışmak amaçlı bize getirmeleri için cesaretlendiriyoruz.” dedi.
RAHİM AĞZI KANSERİ SEBEPLERİ
Kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalan ve ölümsüz hücreler olduğunu kaydeden Öğüten, zamanla çoğalarak çevre dokulara da metastaz yaptıklarını belirtti.
Servikal kansere neyin neden olduğu çok net olmamakla birlikte, seksüel yolla geçen HPV’nin önemli bir katkısı olduğu bilindiğini hatırlatan Öğüten, “Servikal kanseri olan kadınların hemen tamamında HPV vardır. Ancak her HPV’li kadında servikal kanser gelişmez. Yani kanser gelişimi için HPV enfeksiyonun yanı sıra çevresel birtakım faktörler de gerekmektedir.” dedi.
KANSER GELİŞİMİNE ETKİ EDEN DİĞER FAKTÖRLER
Jin. Op. Dr. Oskar Öğüten, kanser gelişimine etki eden diğer faktörleri şu şekilde anlattı: “Erken yaşta cinsel deneyim. Çok partnerli cinsel yaşam. Yüksek doğum sayısı (5 ve üstü). Sigara. Oral kontraseptiflerin uzun süreli kullanımı (5 yıldan uzun). Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (clamidya ,HIV gibi).
PAP smear önemli bir tanı yöntemidir, fakat tüm kanserleri belirleyemez.
HPV ile temas eden kişi enfeksiyonu engelleyecek koruyucu antikor geliştiremez, yani bağışıklık oluşamaz. Halbuki HPV aşılarıyla bağışıklık sistemi virüsü tanır ve enfeksiyon oluşmadan yok eder.
Aşılama yöntemi serviks kanserine karşı korunmada en iyi yaklaşım olup, uzun süreli (en az 5 yıl) koruma sağlar. HPV enfeksiyonu çok yaygın olduğundan ve her yaşta görülebileceğinden, kadınlar hayatları boyunca bu riskle karşı karşıyadır. Aşılama ve düzenli PAP smear testi en etkili korunma şeklidir.”
TARAMA
Serviks kanserinin erken evrede yakalanması takdirinde yüz güldürücü sonuçlar verdiğini açıklayan Öğüten, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu nedenle serviks kanseri için rutin tarama bütün kadınlar için önerilmektedir. Pek çok profesyonel dernek tarafından taramanın 21 yaş itibarı ile başlanması önerilmektedir.
Pap testi (smear testi), rutin spekulum muayenesi sırasında fırça yardımı ile rahim ağzından sürüntü almak şeklinde yapılan basit bir testtir. Patolojik inceleme sonucunda pap testi ile kanser hücreleri ya da değişmeye başlayan hücreleri belirler.
HPV DNA testi; özellikle 30 yaş üzerindeki hastalarda HPV tip tayini yapmak amacıyla bu teste başvurabiliyoruz. Smear sonucu normal olan hastalarda kullanılan bir yöntem değildir.”
İlginizi Çekebilir