Süleymanpaşa’da bulunan Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası Yılmaz İçöz Sahnesi’nde vatandaşlarla buluşan müzikli gösteride sanatçı Pınar Ayhan, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Ayhan, kadınların tarihsel süreçteki mücadelesini sahneye taşıyarak, demokrasi, eşit temsil ve özgürlük yolunda verilen emeklerin bugünle bağını güçlü bir dille vurguladı. Kurtuluş mücadelesinden itibaren kadınların toplumun şekillenmesindeki rolüne dikkat çeken gösteri, “Özgür kadın, özgür toplum” mesajıyla seyirci tarafından tam not aldı.
Etkinliklerin ikinci bölümünde ise “5 Aralık’tan Günümüze Eşit Temsile Giden Yol” başlıklı panel gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın gerçekleştirdi. Konuşmasına Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak başlayan Akın, “Candan Başkan’ımızın daveti üzerine buraya geldik. Ben öncelikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve bütün silah arkadaşlarını; kadın örgütlü mücadelesinde yol almış, bugün bizim bu kürsülerde olmamıza sebep olmuş tüm kadınlarımızı, saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi.
EDİRNE BELEDİYE BAŞKANI FİLİZ GENCAN AKIN: “CANDAN BAŞKAN, KADIN DAYANIŞMASININ NE GÜZEL BİR ŞEY OLDUĞUNU BİZLERE GÖSTEREN BAŞKANIMIZ”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’in bölgenin tek Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sürekli kendilerini desteklediklerini belirten Başkan Akın, “Bir taraftan da şununla çok net gurur duyuyorum; Candan Başkan’ımız bölgemizin Büyükşehir Belediye Başkanı. Aslında kadın dayanışmasının da ne güzel bir şey olduğunu bizlere gösteren başkanımız. Bizler Edirne olarak başımız ne zaman sıkışsa Candan Başkan’ımızdan yardım istiyoruz. Sağ olsun, her zaman bizlerin yanında oluyor. O yüzden kadın dayanışması ne kadar büyürse, biz birbirimize ne kadar güç ve ilham verirsek, bundan sonrası bizler için çok daha güzel olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kadınların örgütlü mücadelesi sayesinde bugün kazanılmış haklara sahip olduklarının altını çizen Akın konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Her zaman söylediğim gibi eğer, biz bugün bu kürsülerden sizlere seslenebiliyorsak, bu tek başına bizim başarımız değil. Ben şuna canı gönülden inanıyorum ki bugüne kadar bu yolda mücadele etmiş bütün kadınlarımız, örgütlü kadın mücadelesi, bugün bizim buralarda olmamıza sebeptir. O yüzden örgütlü kadın mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyorum. Şunu söylemeden de geçemeyeceğim; Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel, özellikle yerel yönetimlerde biz kadınlara, gençlere cesaret verdi. Bizim adaylığımız noktasında yanımızda durdu. O yüzden kendisine minnettarız. İnşallah bundan sonra hep beraber daha başarılı işlere imza atarak kadının her anlamda; yerelde, genelde toplumun her yerindekini temsiliyetini güçlü bir şekilde artırarak devam edeceğiz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Çok teşekkür ederim.”
CANDAN BAŞKAN: “KADIN MÜCADELESİNİ VE BU YOLDA VERİLEN EMEKLERİN NE KADAR KIYMETLİ OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUM”
Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, kadın mücadelesini ve bu yolda verilen emekleri çok iyi bildiğini dile getirerek, “Milletvekilliği dönemimde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda yıllarca görev yaptım. Partimizin Grup sözcüsü olarak yıllarca çalıştım. Bu nedenle kadın haklarının, kadın mücadelemizin, kadın haklarının ve bu yolda emek vermenin ne kadar kıymetli olduğunu yakından gördüm. Bugün, toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında çok değerli katkılar sunan hocalarımız bizimle beraber. Elbette bu eşitlik ve hak mücadelesi yolunda elde edilen her bir kazanım çok değerlidir; ancak bazıları özel bir öneme sahip. Bunların başında 5 Aralık’ta kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı ile Medeni Kanun’un kabulü yer alır. Bu iki adım, hukuk önünde kadınların eşitliğinin ve siyasal haklarının teminatıdır” dedi.
“MÜCADELEYE DEVAM ETMEK ZORUNDAYIZ”
Kadın mücadelesiyle çok kıymetli kazanımlar elde edildiğini ancak mücadeleye devam edilmesi gerektiğini ifade eden Candan Başkan, “Elbette bugün yasalar önünde eşitiz, söylemde kadınlardan güzeli, iyisi yok. Ama gerçeğe bakınca, gerçek öyle değil. Gerçek şu hâlâ yürüyecek yolumuz var. Hâlâ mücadeleye devam etmek zorundayız. Hâlâ şiddetsiz bir toplum için mücadele ediyoruz. Hâlâ cinayetlere kurban gidiyoruz. Hâlâ ayrımcılığa, ötekileştirmeye kurban gidiyoruz” şeklinde konuştu.
“ATATÜRK’ÜN KIZLARI VE CUMHURİYET KADINLARI OLARAK SORUMLULUK BİLİNCİYLE ÇALIŞIYORUZ”
Cumhuriyet kadınları olarak sorumluluk bilinciyle çalıştıklarını vurgulayan Başkan Yüceer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Cumhuriyet’e, bize bu hakları teslim eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyeti kuran kadrolara bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Bilinmelidir ki bizler de Atatürk’ün kızları ve Cumhuriyet kadınları olarak bu sorumluluğun bilinciyle çalışmayı sürdürüyoruz. Tam anlamıyla eşitlik, tam anlamıyla demokrasi sağlanana ve bu devrim gerçekten yerini bulana kadar; kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla mücadeleye devam edeceğiz. Bu anlamlı günde bizimle olup deneyimlerinizi ve birikimlerinizi Tekirdağlı kadınlarla, hemşehrilerimle paylaştığınız için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”
(1).jpg)
(2).jpg)
(2).jpg)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı personeli Tuğçe Koçer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte önemli isimler bir araya geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Dr. Asu Kaya, CHP Parti Meclis Üyesi Av. Saniye Barut, Malkara Belediye Başkanı Nergiz Karaağaçlı Öztürk, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) Üyesi Sevinç Ünal ve Siyaset Bilimci-Akademisyen Doç. Dr. Emine Sevgi Uçan Çubukçu konuşmacı olarak yer aldı. Katılımcılar, panelde toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerel yönetimler ve merkezi siyaset açısından önemi, kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsili, eşit temsil mücadelesinin tarihsel gelişimi, günümüzde karşılaşılan yapısal sorunlar, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığın farklı alanlardaki etkileri ve geleceğe yönelik çözüm ve politika önerileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bu kapsamlı program, hem tarihsel bir bilinci hatırlatması hem de kadın hakları konusunda farkındalık oluşturması bakımından vatandaşlardan büyük beğeni topladı.
.jpg)






Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.