Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ekspres Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Çerkezköy ve bölge ekonomisine yönelik açıklamalarda bulunan Sözdinler, 2018 yılında sadece ÇOSB’nin 3 buçuk milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve uluslararası pazarda Türkiye ekonomisinin giderek güçlendiğini ifade etti.
3 BUÇUK MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye’nin en başarılı şirketlerinin bulunduğu bir üretim üssü haline gelen ÇOSB’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Sözdinler: “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) milyarlarca dolarlık üretim ve ihracat yapan, Türkiye’nin en başarılı şirketlerinin bulunduğu seçkin bir üretim üssüdür. Bölgemiz, bünyesindeki 41’i uluslararası yatırımcı olmak üzere 253 fabrikada yaklaşık 80 bin çalışanıyla üretime katkı sunmaktadır. Bu istihdam sayıları her geçen gün artmaktadır. Bölgemiz firmaları 2018 yılında yaklaşık 3 buçuk milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Başta, İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere, çeşitli arap ülkelerine ve ABD’ye ihracat yapıyorlar. Bu noktada ÇOSB Yönetimi olarak, sanayicimizin global pazarda rekabet gücünü artırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında daha çok katkı sağlayabilmeleri açısından hizmet kalitemizi her geçen gün geliştirdiğimizi ifade etmek isterim” dedi.
“ENDÜSTRİ 4.0. TEKNOLOJİSİNİ BÖLGEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”
Gelişen ve yenilenen teknolojiye ayak uydurduklarını belirten Sözdinler: “Bölgenin teknolojik düzeyini yükseltmek açısından, Sanayide Dijital Dönüşüm diğer adıyla Endüstri 4.0 teknolojisini bölgemize getirecek çok ciddi bir çalışma olan Sanayide dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi kurma hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızı bölgemiz firmalarının ulusal ve uluslararası rekabette, Endüstri 4.0 teknolojilerini öğrenmesi ve uygulaması adına çok ciddi bir hamle olarak görüyoruz. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) olarak bölgemiz sanayicilerine gelişmiş standartlarda altyapı hizmeti veriyoruz. Başta doğalgaz, elektrik ve su konularında olmak üzere sanayicilerimize aksatmadan bu hizmeti vermeye devam ediyoruz. ÇOSB olarak kurmuş olduğumuz atıksu arıtma tesisinde Bölgemiz işletmelerinden kaynaklanan günlük 80 bin metreküp atıksu arıtılmaktadır. Bu arıtma tesisinde atıksulardan kaynaklanan atık çamurunu yakacak bir tesisi kurduk. Günlük 100 ton kapasiteli bu tesisin de çevre yatırımlarımız adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yatırım çevreci bir OSB olduğumuzun en önemli göstergelerinden birisidir. Bölge Müdürlüğümüzde kurduğumuz kamera izleme sistemi kapsamında 300’ü aşkın kamera ile bölgemizdeki gelişmeleri izliyor ve sorunlara çözüm üretiyoruz. Ayrıca firmaların elektrik, su ve doğalgaz tüketimlerini ve lokal arızaları kurduğumuz scada sistemi kapsamında izleyip değerlendiriyoruz. Scada sistemimizin ülkemizin en gelişmiş scada sistemlerinden biri olduğunu özellikle belirtmek isterim” ifadelerine yer verdi.
“TEKİRDAĞ’DAKİ AR-GELERİN YARISI ÇERKEZKÖY’DE”
Ar-Ge çalışmalarına da değinen Sözdinler: “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmişlik ölçüsü olarak belirtebileceğimiz bir parametre, bölgemizdeki firmalarda kurulu Ar-Ge Merkezi ve Tasarım Merkezi sayısıdır. Tekirdağ’da Kurulu toplam 50 Ar-Ge merkezinin yarısı ÇOSB’de, ayrıca ilimizdeki 9 Tasarım Merkezi’nin 2 tanesi ÇOSB’dedir” şeklinde konuştu.
“BÖLGEMİZ FİRMALARIYLA GURUR DUYUYORUZ”
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Sözdinler; “ÇOSB, yakın tarihe kadar tekstil alanında daha çok bilinmesine rağmen kimya, plastik, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve özellikle son yıllarda ilaç sektöründe ciddi sayıda işletmenin yer aldığı karma bir organize sanayi bölgesi haline gelmiştir. İlaç sanayinde çok sayıda firmamızla ciddi bir kümelenme yaşanmaktadır. Sanayiciler olarak bizler bölgemizin gelişmesine katkı sağlayacak her çalışmanın içerisinde oluyoruz. Her yıl bölgemizden onlarca firmanın Türkiye’nin en büyük firmalarının içerisinde yer alması bölge olarak gücümüzü göstermektedir. İSO'nun 2017 verilerine göre hazırladığı Türkiye'nin en büyük 1000 firması listesinde ÇOSB'den 36 firma, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) her yıl açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 1000 İhracatçı Firması” listesi 2017 verilerine göre ÇOSB’den 28 firma yer aldı. Bölgemiz firmalarıyla gurur duyuyoruz” dedi.
İSTİHDAMA DAYALI GÖÇLER
Bölgede istihdama dayalı yoğun göç yaşandığını da sözlerine ekleyen Sözdinler: “ÇOSB, Çerkezköy ve Kapaklı’ya sosyal ve ekonomik getiriler sağlayan, yerli-yabancı yeni yatırımları çeken, ulusal ve uluslararası ortamlarda temsil niteliği yüksek bir kimlik kazanmıştır. Çerkezköy’de yoğun bir sanayi yatırımının olması Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinin nüfusunun her yıl ciddi oranda (yüzde 7-8) artmasına sebep olmaktadır. Her iki ilçede yaşayanların toplam sayısı 1990’lı yıllarda 41 bin 317 iken, 2018 yılında bu sayı 283 bin 67’e erişmiştir” açıklamalarında bulundu.
“SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE DE ÖNCÜ”
Sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini ifade eden Sözdinler; “Türkiye’de özel sektörün önemi ve rolü arttıkça, Organize Sanayi Bölgelerinin de önemi artmaktadır. Yüksek nitelikli sanayi arsasına erişim açısından yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayan OSB’ler elektrik, su, arıtma, ulaşım, haberleşme vb. altyapı hizmetlerine ve ortak sosyal tesislere sahip ciddi üretim alanları haline gelmiştir. ÇOSB, katılımcı firmalarına temel hizmet olarak elektrik, su, doğalgaz ve atık su altyapısı hizmetlerini sağlamakla beraber; katılımcı firmaların ve yakın yerleşim alanlarında yaşayanların sosyal kültürel gelişimine katkı sağlamaktadır. Altyapısını tamamlayan ÇOSB son yıllarda artık sosyal ve kültürel alanda da varım dedi ve her yıl yaklaşık 15 sanat gösterisini modern Konferans Salonunda sahneliyor. Bu çabalarıyla bölgenin kültürel gelişimine de katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyor. ÇOSB, sosyal sorumluluk projesi yapma ve uygulama kapasitesini geliştirirken aynı zamanda eğitime de katkılar yapıyor” şeklinde konuştu.
“HİÇBİR ÜCRET ALMAYAN ÖZEL OKUL”
ÇOSB olarak bölgeye bir meslek lisesi kazandırıldığını ve öğrencilere mezun olduğunda iş imkanı sağladıklarını da açıklayan Sözdinler: “2012 yılında kurmuş olduğumuz Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, örnek bir okuldur. Okulumuzun öğrenci kapasitesi 1200’dür.Okulumuz özel bir okul olmasına rağmen, öğrencilerimizden herhangi bir ücret talep etmemekteyiz. Eğitim modüllerine bağlı olarak, makine teçhizatlarının eğitimi için bölgemizdeki işletmelerle imzalanan protokollerle mesleki eğitimimizi güçlendiriyoruz. Sanayi üretiminde doğrudan görev alacak şekilde yetiştirilen öğrenciler için okulumuzda Endüstriyel Otomasyon, Makine Teknolojileri, Kimya Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojileri ve Tekstil Teknolojileri alanlarında hizmet verilmektedir. Biz, sadece mesleki anlamda eğitimini alan bir nesil yetiştirmiyoruz. İçinde yaşadığı toplumun kültürel özelliklerini özümsemiş, evrensel değerleri önemseyen ve benimseyen, özgür düşünebilen, özgüven sahibi, değişime, gelişime ve iletişime açık bir nesil yetiştiriyoruz. Sırasıyla, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini, ardından Özel ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi’ni tamamladık. ÇOSB kurduğu meslek lisesiyle nitelikli işgücünü geliştirirken, kreşiyle kadın istihdamına pozitif katkı sağladı. Bunlarla da yetinmedik, engelli bireylerin çalışıp aile ekonomisine katkı sağlayacağı ZEKİ projesini de hayata geçiriyor. Projesi biten bu çalışma da kısa sürede hayata geçirilecek. Ülkemiz açısından önemli bir örnek olacak şekilde zihinsel engellilerin istihdamına yönelik Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi-ZEKİ projesinin hazırlıklarını sürdürüyor. Bu uygulamaya da en yakın zamanda geçmeyi planlıyoruz” dedi.
İNSANDAN BAĞIMSIZ VERİ TOPLAMA ARACI
Fiber optik ve scada sistemlerinin de ÇOSB’de kullanılmaya başladığını ifade eden Sözdinler: “Son olarak sizlere kurmuş olduğumuz fiber optik altyapıdan ve Scada uygulamalarımızdan bahsetmek isterim. Bölgemizdeki katılımcı firmaların internet ve telefon konusunda iletişim hızını bu fiber optik altyapı ile hızlandırdık. Veri iletişimi konusunda Data Center projesi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
Kurulum, işletme, bakım, onarım ve modernizasyon hizmetleri ÇOSB tarafından yapılan SCADA sistemi sayesinde bölge işletmelerinin enerji verileri ve altyapısı sürekli izlenerek ortaya çıkabilecek sorunların tespiti ve çözümü de gerçekleştirilmektedir. Katılımcı firmaların işletme kurulurken kullanım miktarlarını belirttikleri enerjinin miktarları izlenmektedir. SCADA sistemi bölgemiz işletmelerinin elektrik, su, doğalgaz ve atık su kullanım miktarlarını izlemek için “insandan bağımsız veri toplama” adına ülkemizde bulunan birçok OSB tarafından örnek alınmaktadır” diye konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.