Özellikle hava değişikliğinin neden olduğu ısı farklarının gribal enfeksiyonları tetikliyor. Kış mevsiminde, soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere zatürre, sinüzit, farenjit, bronşit ve astım gibi hastalıklara daha sık karşılaşma ihtimali yüksekken, kış aylarında soğuk nedeniyle kapalı mekanlarda bulunma ve yakın temas olasılığının artmasıyla ilişkili olarak hastalıkların bulaşma oranının artıyor. Hava sıcaklığının düşmesi ve nem oranının değişimi, kış mevsiminde bazı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görülmesine neden oluyor. Hastalık etkeni mikroorganizmaların bulaşmasında, hasta kişilerden hapşırma, öksürme yoluyla çevreye yayılan damlacıkların direkt solunum yoluyla alınması ya da hasta kişilerin çıkartıları ile kirlenen yüzeylere temas etmek büyük rol oynuyor.
ÇÖZÜM BİLİNÇLİ OLMAK
Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması ve bu duruma hazırlıksız yakalanan kişiler ağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Değişen ısıyla birlikte vücut direnci düşerken, mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip, hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçiyor.
ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENEBİLİYOR
Ani hava değişikliklerinin çocukların daha sık hastalanmalarına neden olabiliyor. Anaokulu veya ilkokula başlayan çocuklar yeni enfeksiyon etkenleri ile temas ettiği için mutlaka daha fazla korumaya ihtiyaç var. Temizlik ve hijyen açısından başka bireylerle sık temas edecekleri için temizliğe daha çok dikkat edilmeli. Sık enfeksiyon geçirmek çocuklarda büyümeyi ve gelişmeyi engelleyebiliyor.
Ani hava değişimlerinden kaynaklanan hastalıklardan korunmak için iyi bir vitamin ve mineral desteği sağlanması gerektiği kaydedilirken, “Doğru bir beslenme programı benimsenmeli, besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Hem doğal hem de sağlıklı olmaları nedeni ile bitki çayları tercih edilebilir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Sigara bağışıklık sistemine olumsuz etki ederek hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aşırı alkol tüketimi de sigara ile birleştiğinde çok daha zararlı hale gelebilir. Düzenli ve kaliteli bir uyku, gün boyu zindelik verir. Sabah, öğlen ve akşam saatleri için uygun giyinmeye özen gösterilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alınabilir. Enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.” şeklinde uzmanlar uyarıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.