Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

AYGUN: “İSTANBUL HAVALİMANI ŞARTNAMESİNE PİST ISITMA SİSTEMİ KONULMAMIŞ!”

AYGUN: “İSTANBUL HAVALİMANI ŞARTNAMESİNE PİST ISITMA SİSTEMİ KONULMAMIŞ!”
​​​​​​​CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, İstanbul Havalimanı’nda rüzgâr sorunu nedeniyle Rüzgar Enerji Santrallarının (RES) neden kaldırılmadığını ve karlı havalar için pist ısıtma sisteminin neden kurulmadığını sordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, soru önergesine verdiği yanıtta, RES’lerin bölgeden kaldırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini, İstanbul Havalimanı’nın sözleşme ve şartnamelerinde pist ısıtma sistemi yer almadığını açıkladı. Karla mücadele ekip ve ekipmanları oluşturulduğunu kaydeden Bakan Turhan, uçuş güvenliği için tedbirler alındığını belirterek, “Dünyada çeşitli nedenlerle pist ısıtma sistemlerinin kullanımı tercih edilmemektedir” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, İstanbul Havalimanı’nın doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgârlara açık olduğunu belirterek, Türk Hava Kurumu Teknik Birimi’nin Karadeniz’den gelen rüzgârlar nedeniyle projeye onay vermediğini anımsattı. 17 Mayıs 2019 tarihinde 8 uçağın şiddetli rüzgâr nedeniyle Çorlu Havalimanı’na yönlendirildiğini anımsatan Aygun, bölgedeki Rüzgar Enerji Santrallarına ilişkin son durumu sordu.

“RES’LER KALDIRILIYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı’nın İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridinde yaklaşık 76.5 milyon metrekare büyüklükteki alana yapıldığın söyledi. Bölgenin ekolojik dengesi, rüzgâr verileri ve doğal/yapay mania durumlarının tespit edilerek yer belirlemesi yapıldığını savunan Turhan; “Havalimanı ÇED Raporu’nda 1970-2011 yılları arasında havalimanının konuşlandığı arazinin yakınında yer alan istasyonların gözlem kayıtlarına göre rüzgâr verileri yer almaktadır” diye konuştu.

RES’LER KALKACAK

Havalimanı yapılmadan önce bölgedeki RES’lerin de dahil olduğu tüm çevre manialarının dikkate alındığını savunan Turhan, “İstanbul Havalimanı için Havacılık Çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada, RES’lerin uçuş emniyetini riske eden bir etkisinin tespit edilmediği hususun bilinmesinde fayda görülmektedir” dedi. Turhan, “Diğer taraftan İstanbul Havalimanı’nın geleceğe yönelik fazları ile gelişim aşamaları dikkate alınarak yapılan planlamalar kapsamında RES’lerin bölgeden kaldırılması yönündeki çalışmaların devam ettiği bilinmektedir” bilgisini verdi.

ATATÜRK HAVALİMANI VE ÇORLU YEDEK OLMAYACAK

Bakan Turhan yanıtında, İstanbul Havalimanı özelinde Tekirdağ Çorlu ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yedek meydan olarak planlanmadığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Atatürk Havalimanı’nın geleceğine yönelik de şu bilgileri verdi: “İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite ile faaliyete geçmesi sonrasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nın saatlik pist kapasitesi 5 iniş, 5 kalkış olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede genel havacılık ve kargo uçuş operasyonları ile Airport Hotel, konferans salonu, havacılık fuar alanı gibi faaliyetlerin icra edilebileceği öngörülmekte olup, bu hususlarda başlatılan çalışmalar sürdürülmektedir”

“PİST ISITMA SİSTEMİ YOK!”

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı’nda yolcu köprüsünde otomatik uçak park ettirme sisteminin mevcut olduğunu, ancak pist ısıtma sistemi olmadığını açıkladı. Turhan, bunun nedenini şöyle açıkladı: “İstanbul Havalimanı ihale eki sözleşme, proje ve şartnamelerinde pistlerde ısınma sistemi öngörülmemiş olup, yapımı tamamlanan ve hizmete açılan pistlerde de pist ısıtma sistemi yer almamaktadır. Ancak İstanbul Havalimanı projesinin büyüklüğü ve vizyonu doğrultusunda kapsamlı bir karla mücadele ekip ve ekipmanları oluşturulmuş olup, kış şartlarında uçuş trafiği ve güvenliğini etkileyecek herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır!”

“İSTANBUL HAVALİMANINDA İKİNCİ FAZ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR!”

CHP Tekirdağ Vekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un “İstanbul Havalimanı ne yazık ki yolcular için de çileye dönüşmüştür. İstanbul Havalimanı’nın bu kadar apar topar açılmasının nedeni nedir? Şantiye görünümündeki havalimanındaki devam eden inşaatların ne zaman bitmesi planlanmaktadır?” sorusuna da Bakan Turhan’dan “inşaat bitmeyecek” yanıtı geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 31 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Havalimanı için Terminal Geçici İşletme Ruhsatı verdiğini belirterek, “İstanbul Havalimanı toplamda 4 etapta tamamlanacak olup, 1. Etap 2. Faz çalışmaları devam etmektedir. Tüm fazların tamamlanması sürecinde havalimanındaki inşaat işlerinin devam etmesinin kaçınılmaz olduğu değerlendirilmektedir” bilgisini verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!