Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

BOYUN FITIĞI ARTIK KORKULU BİR RÜYA DEĞİL

BOYUN FITIĞI ARTIK KORKULU BİR RÜYA DEĞİL
​​​​​​​Günümüzde en çok şikayet edilen hastalıkların başında gelen boyun fıtığı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulunan İrmet Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktorlarından Doç. Dr. Miktat Kaya, “Boyun fıtıkları, uzman doktorlar tarafından konulan doğru bir teşhis, hasta eğitimi ve doğru bir tedaviyle artık korkulu bir rüya olmaktan çıkmıştır.” dedi. 

Yanlış yönlendirmeler, bilinçsizce yapılan tedavi ve uygulamalar hem maddi hem manevi olarak hastaya ciddi ve dönüşü olmayan zararlar verebildiğini belirten Kaya, “Boyunda 7 tane omur bulunur. Disk denilen yastıkçıklar bu omurların arasında ağırlığın eşit dağılmasını sağlar. Bu yastıkçıkların, çevresini saran zarı yırtarak dışarı çıkmasıyla boyun fıtığı ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

BOYUN FITIĞININ NEDENLERİ

Aşırı yüklenme, yanlış hareket, boynun uzun süre kötü pozisyonda tutulması, darbe, çarpma, kaza gibi travmalar, ilerleyen yaşla bağlantılı yıpranma, romatizmal hastalıkların boyun fıtığı nedenleri arasında yer aldığını kaydeden Kaya, boyun fıtığı belirtilerinin ise, “Daha çok kolda ağrı, boyunda ağrı, kolda uyuşma ve güçsüzlük (Bardağı elden düşürecek kadar güçsüzlük oluşabilir)” şeklinde olduğunu açıkladı.

FELÇ DURUMU SÖZ KONUSU OLABİLİR

Boyun bölgesindeki sorunun tüm vücudu etkileyebileceğine dikkat çeken Kaya, “Sadece boyun ve kol değil; omuz, sırt, kürek kemiğinde dahi ağrı oluşabilir. Boyun fıtığı ilerlemişse, doktora gidilmemişse ya da ameliyat önerilmesine rağmen kaçılmışsa felç durumu söz konusu olabilir. Bu durum aniden gelişebilir. Bu yüzden dikkate alınması gereken önemli bir hastalıktır.” dedi.

TEDAVİSİ

Boyun fıtığının derecesine ve hastanın şikayetlerine göre tedavinin ameliyatlı ya da ameliyatsız olacağına karar verildiğini açıklayan Doç. Dr. Kaya, “Bel fıtıkları gibi boyun fıtıklarının da yaklaşık yüzde 95'i ameliyatsız tedavi edilebilir. Kalan yaklaşık yüzde 5'lik kısımdaki fıtıklar ameliyat gerektirir. Dinlenme, fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi ameliyatsız tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.” dedi.

BOYUN FITIĞI AMELİYATI

Kolda şiddetli ağrı, güç kaybı ve hissizlik varsa ameliyat olunması gerekebileceğini vurgulayan Kaya, “Boyun fıtığı ameliyatı narkozlu yapılır. Biz mikrocerrahi diskektomi yöntemini tercih ediyoruz. İşin içine mikroskobun girmesiyle daha detaylı, daha güvenli ve daha konforlu bir ameliyat süreci yaşamış oluyoruz. Ayrıca çok küçük kesi açıldığı için yaranın iyileşme ve hastanın normal hayatına dönme süresi daha hızlı oluyor. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastalar yaklaşık 4 saat sonra hareketlendirilir. 1 hafta içindeyse günlük hayatlarına dönebilirler. Ev hanımları ev işlerini yapabilir, çalışanlar işlerine geri dönebilir.” şeklinde bilgilendirdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!