Gözyaşının gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmesini sağladığını kaydeden Sandal, “Bazı insanlarda gözyaşı üretimi azalır veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık Kuru Göz olarak bilinir. Yaygın olmasına karşın Göz Kuruluğu çok sayıda insanı etkileyen fakat en az bilinen göz rahatsızlıkları arasındadır. Birçok kişi, göz kuruluğu belirtilerini yanlış olarak alerjilerle, iklim koşullarıyla ya da basitçe göz zorlanmasıyla açıklar. Bunların hepsi Göz Kuruluğu belirtilerini şiddetlendirebilmekle birlikte, asıl neden bunlar değildir.” dedi.
GÖZ KURULUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz kuruluğu belirtilerinin değişkenlik gösterdiğini belirten Sandal, “Farklı hastalar yaşadıkları göz kuruluğu belirtilerini farklı şekillerde anlatırlar: Kaşınma, tahriş, ışığa duyarlılık, bulanık görme, hatta aşırı gözyaşı üretimi bildirebilirler. Bu belirtilerin herhangi birisiyle ya da bazılarıyla başa çıkmak, milyonlarca kişinin sorunudur. Bundan muzdarip olanların birçoğu, bunun "birlikte yaşamayı öğrenmekten" başka çareleri bulunmayan bir durum olduğuna inanmasına karşın, aslında tedavi edilmeyen Göz Kuruluğu daha ciddi görme problemlerine yol açabilir. Erken evrede hastada hafif yanma, batma, kızarıklık, gözde ağırlık hissi, karıncalanma, gözde yabancı cisim hissi gibi şikâyetler olur. Bu şikâyetler kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle hastanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Hastalık orta ve şiddetli evrede ise bu şikâyetler daha şiddetli ve sürekli olabilir.” ifadelerini kullandı.
KURU GÖZ NEDEN OLUR?
Kontakt lens kullanımı gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olacağından göz kuruluğuna yol açtığına dikkat çeken Sandal, “Klima kullanımı ortamın kurumasına neden olarak göz kuruluğuna yol açmaktadır. Operasyonlara bağlı olarak göz yüzeyi ve gözyaşı salgı organları etkilenmektedir. Yoğun bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma hareketinin sıklığının azalması göz kuruluğuna yol açmaktadır. Sigara dumanındaki maddeler göz yüzeyini olumsuz yönde etkilemektedir Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Nemi düşük, sıcak veya rüzgarlı ortamlar, radyasyon, kimyasal maddeler, uygun olmayan ışınlar, yüksek yerlerde kalma kuru göze neden olabilir.” dedi.
GÖZ KURULUĞUNDAN EN ÇOK KİMLER ETKİLENİR?
Op. Dr. Sandal, göz kuruluğundan en çok etkilenenleri ve nedenlerini şu şekilde sıraladı:
Ofis çalışanları: Yönetici asistanları, müşteri ilişkileri yetkilisi, muhasebeci, bilgisayar mühendisi, kısaca kapalı mekanda, bilgisayar karşısında çalışanlar.
İnşaat / üretim sektörü çalışanları: İşçiler, kaynakçılar gibi işleri gereği toz gibi göze zararlı maddelere maruz kalan çalışanlar.
Sağlık sektörü çalışanları: nöbetleri dolayısıyla uzun saatler çalışan doktor ve hemşireler, havalandırmanın sürekli olarak çalıştığı laboratuarlarda görev yapan teknisyenler.
Eğitim sektörü çalışanları: Üniversitede ders veren profesörler, araştırma görevlileri, kütüphane görevlileri, ilkokul öğretmenleri.
Perakende ve satış sektörü çalışanları: Satış görevlileri, kasa görevlileri.
Kamu hizmeti/sosyal hizmetler sektörü çalışanları: Sosyal yardım uzmanları, itfaiyeciler, polisler.
Ulaştırma/lojistik sektörü çalışanları: Şoförler, hostesler, pilotlar.
Tarım/peyzaj sektörü çalışanları: Toprak ile uğraşan çalışanlar, peyzaj mimarları, balıkçılar.
Bakım işlerinde çalışanlar: Kahyalar ya da bina görevlileri.
Gıda sektöründe çalışanlar: Aşçılar, garsonlar vb.
GÖZ KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?
Op. Dr. Sandal, göz kuruluğunu önlemek için neler yapılabileceğini şu şekilde sıraladı: “Göz kırpmayı unutmayın, özellikle bilgisayar kullanırken ya da okurken. Merkezi ısıtma sistemi olan odalarda hava nemlendirici kullanın. Sigara içilen ortamlarda bulunmamaya dikkat edin. Kuruluk, bulanık görüş, yanma, batma ve ışığa duyarlılık gibi şikayetleriniz varsa göz doktorunuza başvurun. Size tavsiye edeceği suni gözyaşı gözlerinizi rahatlatacaktır. Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının. Numaralı lens kullanıyorsanız, zaman zaman gözlük takarak gözlerinizi dinlendirin.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.