İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, dün yaptığı basın açıklamasında 2018 yılını değerlendirdi. Tarım, sağlık, eğitim gibi konulara değinen Milletvekili Kaplan, eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kaplan, Çerkezköy İlçe Teşkilatının kapatılıp yeniden açılması, Tekirdağ ilçelerinde ittifak konusu, Tekirdağ’da 2019’da tekli eğitime geçme hedefi ve poşetlerde ücretlendirme ile ilgili görüşlerini açıkladı.
“TRAKYA’DAKİ EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ”
Tekirdağ’da 2018 yatırımlarını değerlendiren Kaplan; “ Tekirdağ, Türkiye´nin tarım ve hayvancılık alanında en önemli illerinden biridir. Türkiye´de üretilen buğdayın yirmide biri ve ayçiçeğinin yüzde 33´ü burada üretiliyor. İlimiz ayrıca hayvancılıkta hastalıktan ari bölge. Buradan diğer bölgelere hayvan gidiyor ama biz başka yerlerden hayvan almıyoruz. Trakya’da bizim en büyük problemimiz bu kadar değerli olan tarım topraklarının yok edilmesi. Trakya’daki tarım alanlarının yüzde 82’si tarımsal faaliyetlerde kullanılabilir durumdayken bu alanları adeta talan ediliyor. Trakya’nın tarım alanlarının son zamanlarda sanayi, ulusal projeler, kara yolları, demir yolları, doğal gaz boru hatları ve özellikle kum ocakları gibi sebeplerle amaç dışı kullanılması nedeniyle; tarım toprakları tamamen tehdit altında. Ve bu topraklar her geçen gün azalmakta. Ergene’de çevre kurtarma projelerine rağmen kirletici unsurlarda herhangi bir gelişme henüz olmamış zaman zaman çevre şikayetleri de sürmektedir. Dolayısıyla Ergene’nin kirliliği, sağlıklı gıda üretiminde de bir tehdittir. Türkiye’de buğday ve arpa rekoltesinde mevsim şartlarından dolayı yüzde 25 ile yüzde 35 arasında düşüş yaşanmıştır. İklim şartlarındaki değişim, gübre ve mazot gibi girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerimiz maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiştir, elindeki toprakları satmaya başlamıştır. Satılan arazileri, rantçılar havada kapmaktadır” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİNDEN PARA KAZANAMAZ HALE GELDİ”
“Üreticimiz, ürettiğinden para kazanamaz hale getirilmiştir” diyen Kaplan şu sözlerle devam etti; “Mazot ve gübredeki artışa rağmen, Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday fiyatlarını sürekli aşağıya çekmektedir. Buğday alım fiyatları uzun yıllardır 1 TL ve altındadır. Çiftçi 3,2 buğday satacak, 1 kilogram DAP gübresi alacaktır. Çiftçi 2,1 kilogram buğday satacak, ama 1 kilogram 20x20 gübre alacaktır” dedi.
“DEVLET DESTEĞİ ARTTIRILMALI”
Sorunun çözülmesi için çiftçilere devlet desteğinin arttırılması gerektiğini savunan Kaplan; “Öncelikle çiftçimizi üretimden uzaklaştıran olumsuzluklar analiz edilerek düzeltilmeli, ülkemiz ithalat sarmalından kurtarılmalıdır. Coğrafyamızda yetiştirme imkanı bulunan ürünlerde ithalatı düşünmek yerine kendimize yeterlilik kapsamında üretim planlamasına gidilmelidir. Üretim planlaması kooperatifler üzerinden yapılmalı, kooperatifler desteklenmeli ve kooperatif üyesi olmayan çiftçi bırakılmamalı, kooperatiflerin düzgün çalışabilmesi için devlet desteği ve denetimi sunulmalıdır. Çiftçinin ürününün tüketici ile buluşturulması noktasında kooperatiflere öncelik verilmeli, aracılar en aza indirilerek çiftçinin kazandığı tüketicinin ise son derece makul fiyatla ürüne ulaşabildiği düzene en kısa sürede geçilmelidir. Çiftçi hizmet satın alabilecek ekonomik özgürlüğe kavuşturulmalıdır” dedi.
“HÜKÜMET TEKİRDAĞ’I CEZALANDIRIYOR”
Tekirdağ´da yaklaşık olarak bin 540 sanayi kuruluşu olduğu bilgisini veren Kaplan; “Vergi ödemede hiçbir zaman ilk 10’un altına düşmemişiz. Ya 9. sıradayız ya 8. sıradayız. Vergi vermede 8. sırada olup yatırımda 40’lı sıralarda olunca; eğitimde, sağlıkta daha birçok alanda yatırım açığı ortaya çıkmaktadır. İlimiz alması gereken yatırımları yeterince alamamaktadır. Yüzlerce cana ve mal kaybına yol açan Hayrabolu yolu hızlı ihale edildi ama yavaş ilerliyor. Planlandığı gibi 2021 de zor biter gibi görünüyor. Şarköy yolu için henüz hiçbir gelişme yok. Sahil yolu içinde hükümetin hiçbir desteği yok gibi. Büyükşehir binasının ödeneğinin kesilme gerekçesi Tekirdağ’lılar için inandırıcı olmadı. Bütün bunlar da gösteriyor ki, Hükümet Tekirdağ’ı adeta cezalandırıyor” diye konuştu.
“TEHLİKEDE OLAN TÜRK MİLLETİ VE GELECEĞİMİZDİR”
Eşdeğer ilaç uygulamasıyla vatandaşların çeşitli firmalara yönlendirildiğini ve buna mecbur bırakıldığını ifade eden Kaplan; “Ayrıca ilaç firmaları bu kriz ortamında oluşan kur farklarından dolayı ellerinde mevcut ilaçların yerine yeni ilaç ithalini yapmayarak vatandaşın kullanmak zorunda olduğu kalp, tansiyon, böbrek, karaciğer ve en önemlisi kanser ilaçlarının eczanelerden kalkmasına sebep olmuş, vatandaşın ilaçlara ulaşması güçleşmiş bu durum da insanların imkanları ölçüsünde yurt dışında kontrolsüz ilaç almaya mahkûm etmiştir. Hükümetin uyguladığı katkı payı uygulamaları da ekonomik krizden etkilenmiş sürekli kullanmakta oldukları raporlu ilaçlarından dahi ek ödemeler alınmaya başlamış, sağlık merkezinden en üst hastanelere kadar hizmet aldıkları kurumlara ek ödemeler yapmak durumunda kalmışlardır. Sağlıkta dönüşüm politikalarının da diğer tüm uygulamalarda olduğu gibi sonu gelmiş, liyakatsiz ve iş bilmez uygulamalar sağlık sisteminin de sonunu getirmiştir. Ancak artık tehlikede olan Türk Milleti ve geleceğimizdir. Sağlıksız bir toplum her bakımdan yok olmaya mahkûmdur. Siyasi kaygılar nedeniyle bireysel olarak hepimizin farkında olduğu sıkıntılar dile getirilmemiş ve sağlık ta halkımızın uçurum eşiğine gelmesine sebep olunmuştur” şeklinde konuştu.
“ÇÖZÜMLER ÜRETMEK ASLİ SORUMLULUĞUMUZDUR”
Enes Kaplan Konuşmasının geri kalanında şunlara değindi “İYİ Parti konumunun yüklendiği sorumlulukların bilincinde olan bir siyasi parti olarak ülkemizde ve ilimizde eğitimde yaşanan sorunları gerçek boyutları ile ortaya koyup, bunlara uygulanabilir çözümler üretmeyi asli sorumluklarından biri kabul etmektedir”
“TEKİRDAĞ 45'İNCİ SIRADA”
Eğitimde de ciddi eksiklikler olduğunu söyleyen Kaplan; “2018 de yapılan merkez sınav sonuçları incelendiğinde; Tekirdağ 81 il arasında 45. sırada yer almıştır. Türkçe’de 43. sırada, Matematik 46., Fen Bilgisi 44., T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 59., Din kültürü 58. Yabancı dilde 37. sırada yer almıştır. Bu sonuçlar bulunduğu Coğrafya ve seli ilgisi beraber düşünüldüğünde çok yetersiz” dedi. Kaplan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“TEKLİ EĞİTİME GEÇMEMİZ İMKANSIZ”
2019’da Tekirdağ’da tekli eğitime geçme hedefleri var. Sizce 2019-2020 eğitim öğretim yılında Tekirdağ’da tekli eğitime geçme hedefleri gerçekleşir mi? Sorusuna Milletvekili Kaplan; “Tekirdağ en fazla göç alan il. Yaklaşık 30 bin kişi her yıl Tekirdağ’a göç ediyor. Bunların da 6 bini öğrenci. Biz bu 6 bin öğrenciye eğitim vermek için Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu ve Tekirdağ’ın merkezine her yıl 10 tane okul yapmamız gerekiyor. Şimdi Tekirdağ’da her yıl 10 tane okul var mı? Veyahut devletin Tekirdağ’a her yıl 10 tane okul yapma imkanı var mı? Bence yok. Açığı dershaneleri okula çevirerek kapatmaya çalışıyorlar. Apartman dairelerinde öğrencilerimiz eğitim görüyor. Bence 2019’da tekli eğitime geçmemiz imkansız” ifadelerine yer verdi.
İTTİFAK OLACAK MI?
İYİ Parti Tekirdağ’ın ilçelerinde aday çıkaracak mı? sorusuna ise Kaplan; “11 tane büyükşehir CHP’ye 10 tane de İYİ Parti’ye verildi. Ama buna alt ilçeler dahil değildi. Bizim tüm ilçe başkanlarımızla il başkanlarımızla görüşmelerimiz oldu. Bizden de fikir aldılar. Şu an görüşmeler hala devam ediyor. Ama bizim şu dönemde 11 ilçede de adaylarımız ve mevcut müracatlarımız var. Biz 11 ilçede de adaylarımızla çıkma taraftarıyız. Genel merkeze biz fikirlerimizi bu şekilde beyan ettik. Genel merkezin kararı ne olur bilemeyiz ama şahsi görüşüm bizim her il ve ilçede aday çıkarmamız. Nasıl ki genel seçimlerde sıfırdan 80 bine çıktık, yerelde de 160 bine çıkarız” ifadelerine yer verdi. Aday açıklama zamanının henüz netlik kazanmadığı bilgisini veren Kaplan; “AK Parti’de de adaylar henüz açıklanmadı. 16 Şubat’a kadar zaman var. Biz daha titiz bir çalışma için kapsamlı olarak görüşüyoruz, inceliyoruz” dedi.
“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’Nİ KAZANIRIZ”
Aday çıkardıkları takdirde güzel bir çalışma yaparak Çerkezköy Belediyesi’ni de kazanabileceklerini ifade eden Kaplan; “Şu an yerel ve genel yönetimden memnun olmayanlar var. Biz de çıkacağız mevcut durumla ilgili görüşlerimizi açıklayacağız. Ve iddia ediyorum ki Çerkezköy Belediyesi’ni de kazanırız” dedi.
İYİ Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda yapılan yenileme ile ilgili sorulan soruya ise Kaplan; “O süreç il başkanlıklarımızdan başladı. 24 Haziran seçimlerinden önce 42 tane il başkanımız istifa ederek aday adayı oldu. İlçe başkanlarımız aday adayı oldu. İllerde ve ilçelerde boşluk oldu. Genel İdare Kurulu Kararı ile teşkilatlarımızın yenilenmesi kararı aldı. İl Başkanlarımıza denildi ki ‘İstifa edin, teşkilatları yenileyin’ 81 ilde istifalar tamamlandıktan sonra ilçelere sıra geldi. Tekirdağ’da 7 tane ilçe başkanımız istifa etti. Toplantı yapılarak eksiklerimizin olduğu belirtildi ve istifa edilmesi istendi. Çerkezköy ve Muratlı ilçe başkanlarımız istifasını vermedi. Genel merkezin sunduğu rapor doğrultusunda kanuni bir şekilde kapatılıp yeniden açıldı. Bunda herhangi bir usulsüzlük yok. Bizim kurucu başkanlarımız da ilçe başkanlarımızdır. Onlara karşı küskünlük, dargınlık yok” şeklinde cevap verdi.
“REKLAMI OLAN POŞETLERDEN ÜCRET ALINMAYACAK”
2019 yılında uygulamaya giren poşetlerin ücretlendirilmesi ile ilgili soruya da cevap veren Kaplan; “Reklamı yapılan poşetlerden para alınmaması ile ilgili bir karar alındı. Biz bunla ilgili tereddütlerimizi belirttik ama kanun çıktı. Ama reklamlı olan poşetlerden kesinlikle ücret alınmayacak” diye konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.