Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ DR. AYGUN’DAN SÜT PRİM DESTEĞİ TEPKİSİ

CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ DR. AYGUN’DAN SÜT PRİM DESTEĞİ TEPKİSİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiğ süt destekleme priminin çıkarılıp sene sonuna doğru indirilmesi uygulaması ile ilk kez karşılaşıldığını belirterek, “Demek ki yerel seçim öncesinde çiftçiyi aldatmışlar!” diye tepki gösterdi.

Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlamasını istediği soru önergesinde, hayvancılığın ana girdisi olan yem ve diğer girdi fiyatlarının yüzde 60 civarında artmasına karşın, süt destekleme priminin düşürülmesinin açıklanamaz bir durum olduğunu belirtti.

SÜT ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

2018 yılının ilk 8 ayında 6,9 milyon ton üretilen süt miktarının 2019 yılının ilk 8 ayında 6,5 milyon tona düştüğüne işaret eden Aygun, “Başka bir deyişle Türkiye’de süt üretimi düşme trendine girmiştir. Demek ki ithalat yapacaklar” dedi.

RUSYA’DAN İTHALAT ENDİŞESİ

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’nın “Türk pazarına süt ürünleri sevkiyatı için veteriner sağlık sertifikası konusunda Türkiye ile anlaşma yaptıkları” yönündeki açıklamasına işaret eden Aygun, “Bu durum üreticilerde büyük endişe yaratmıştır. Yerli süt üreticisini bir kenar atarak, Rusya’dan süt ürünleri ithalatına gidecek adımlar mı atacaksınız?” diye sordu.

Aygun, Merkez Bankası’nın “Politika Faizi” olarak adlandırılan faiz oranını 12 Eylül 2019 tarihinde yüzde 19,75’den yüzde 16,50’ye, 24 Ekim 2019 tarihinde ise, yüzde 16,50’den, yüzde 14’e düşürdüğünü anımsatarak, “Bu faiz düşüşleri ile birlikte ev kredisinden araç kredilerine kadar bütün kredi faizlerinde düşüşler yaşanmıştır. Ne var ki Ziraat Bankası’nın sübvansiyonlu kredilerinde aynı yönde kararlar alınmamıştır. Ziraat Bankası kredilerini de düşürecek misiniz” diye sordu.

Aygun; Bakan Pakdemirli’den şu sorulara yanıt istedi:

1.            Süt üreticisi üretimde yaptığı masrafı karşılamakta zorlanıp üretimden çıkarken, destekleme priminin düşürülmesinin nedeni nedir?

 

2.            Siz Tarım ve Orman Bakanı olarak süt destek priminde geriye dönük bu düşüşün doğru olduğuna inanıyor musunuz?

 

3.            Süt üretimi sürekli düşerken, birbirinden farklı kararlarla süt üretiminde verimi ve kaliteyi yükseltmek mümkün olacak mıdır?

 

4.            Araç kredisinden, konut kredilerine kadar bütün kredilerde faiz oranları düşerken, Ziraat Bankasının sübvansiyonlu kredilerinde de bir düşüş yapılması için çalışmalarınız var mıdır?

 

5.            Hayvancılığın ana girdisi olan yem ve değer girdi fiyatlarında yüzde 60 civarında artış olurken, süt destekleme primleri geriye dönük olarak ilk kez düşürülmektedir. Bütçede para olmadığı gerekçesiyle alınan bu kararın, çiftçinin üretimden çekilmesine neden olarak bütçe dengelerini daha çok bozacağını düşünmüyor musunuz?

 

6.            Çiğ süt priminin 25 kuruşa çıkarılması, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlere dönük bir seçim yatırımı mıydı? Bu kararın sonrasında litre başına süt destekleme priminin yeniden 10 kuruşa düşürülmesi, çiftçiler tarafından “oyuna getirildikleri” yorumlarına neden olmaktadır. Bu eleştirilere yanıtınız nedir?

 

7.            Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’nın “Türk pazarına süt ürünleri sevkiyatı için veteriner sağlık sertifikası konusunda Türkiye ile mutabakat sağlandığını” açıklaması, üreticilerde büyük endişe yaratmıştır. Yerli süt üreticisini bir kenar atarak, Rusya’dan süt ürünleri ithalatına gidecek adımlar mı atacaksınız?

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!