Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen program, Eğitmen Aytaç Varol’un sunumları ile gerçekleşti. Katılımcılara ‘Dâhilde İşleme Rejimi Eğitimi’ verildi. ‘’Dış Ticarette Bir Can Simiti’’ başlıklı sunumda, DİİP proje hazırlama, DIR Otomasyon, Belge Alınması ve Kullanımında Dikkat Edilecek hususlar, Özel şartların incelenmesi, Telafi Edici Vergi, DİB Kapatma ve Teminatların iadesi konuları anlatıldı.
“DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÖNEMLİ BİR ARGÜMAN”
Eğitimen Aytaç Varol’un sunumuyla başlayan programda DİR Rejimi ve avantajları anlatıldı. Varol ’’Bu rejim 1996 yılında yayınlanan bir tedbirle hayata geçirildi. Çok kullanışlı bir yöntem. Dış ticarette katma değeri yüksek önemli bir argüman. Bir can simidi olma özelliği de buradan geliyor ’’dedi.
“YÜZDE 60 VERGİ YÜKÜNDEN KURTULUYORSUNUZ”
İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimine değinen Eğitmen Varol ’’İhracat yapabildiğin sürece ithalat yapabiliyorsun. Gümrük vergisi, İlave Gümrük vergisi, Anti-Damping vergisi, KDV, ÖTV gibi birçok uygulamada yüzde 60’lara kadar vergi yükünden kurtuluyorsun. Rejimin uygulanmasında ve yürütülmesinde hem ihracat yapanlar hem de ithalat yapanlar etkileniyor. Yani hepsini kapsıyor. Bu sadece firmalar değil bizler içinde önemli bir durum ’’diye ifade etti.
SORULARI YANITLADI
DİR Rejimi ile ülke ekonomisi için hedeflenenlere vurgu yapan Aytaç Varol, ucuz hammadde sağlamak ve ihraç pazarları geliştirmek için de önemli bir uygulama olduğunu söyledi. Varol, “DiR Rejiminde ucuz hammadde sağlamak, Uluslararası rekabet gücü kazanmak, ihraç pazarlarını geliştirmek, ihraç ürünlerini çeşitlendirmek gibi ülke ekonomisini doğrudan etkileyecek hedefler mevcut’’ dedi.
Program Eğitmen Aytaç Varol’un katılımcıların sorularını yanıtlaması ile son buldu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.