Özen Mensucat Genel Müdürü ve Özel ÇOSB MTAL Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Temiroğlu moderatörlüğünde yapılan panelde ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat ve Sanayi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şenol Aydın katılımcıları bilgilendirdi.
“YURDUMUZ ATEŞ ÇEMBERİYDİ”
Panelin ilk bölümünde geçtiğimiz günlerde kutlanılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ne ifade ettiği soruldu. ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp sözdinler, 23 Nisan’ın ulusal egemenliğin başlangıcı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir tarih olduğunu ifade ederek; “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor bu vesileyle bu günleri bize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Şimdi 23 Nisan’da ne olmuştu? 23 Nisan 1920’de TBMM kuruldu. TBMM’nin kurulması hem bağımsızlık adına atılan ilk adım hem de halkın kendi kendini yönetmesinin müjdecisi olarak çok önemli. 23 Nisan’dan biraz daha geriye gittiğimizde 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul yabancı devletler tarafından işgal edildi. Osmanlı’daki meclis basılarak bazı milletvekilleri tutuklandı. Atatürk zaten İstanbul’u çok yakından takip ediyordu ve bunları daha önceden öngörebiliyordu. Atatürk hemen bu işgalin ardından bir genelge yayınlayarak, meclisin oluşturulmasının önemini vurguluyor ve milletvekillerinin Ankara’ya gelmesi için büyük çaba sarf ediyordu. Peki neden Atatürk Ankara’yı tercih etti, Sivas o dönemler daha güvenliydi, Ankara ateş çemberiydi. Bir yandan İngilizlerin başlattığı isyanlar diğer yandan işgal kuvvetleri dört bir yandan saldırıyordu. Atatürk’ü vatan haini olarak ithamda bulunarak idam edilmesi isteniyordu. Anadolu topraklarında isyanlar vuku buldu. Mustafa Kemal Atatürk bir yandan Kuvay-i Milliye ile düşmanla savaşırken diğer yandan da isyanlarla uğraşıyordu. O dönemler Halide Edip Adıvar Ankara’ya geldiğinde öldürülme endişesi içerisindeydi. Hatta eşi Adnan Adıvar, işgal güçleriyle öldürülmek yerine kendisi boynunda bir zehir taşıdığı belirtiliyordu. O dönemde ulaşım şartları da bugünkü gibi değildi. At arabasıyla 9 güne ulaşılıyordu Ankara’ya. 337 vekilden sadece 115 tanesi o gün toplanıyordu. Atatürk hemen hızlı bir şekilde karar alarak Cuma Namazı’nın ardından meclisi dualarla açıyor” dedi. Ardından Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat ve Sanayi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şenol Aydın da 23 Nisan Ulusal Egemenliğin kendileri için ne anlam taşıdığını kendi söyleriyle aktardılar.
TÜRK SANAYİSİ ANLATILDI
Panelin ikinci bölümünde Cumhuriyet döneminden itibaren Türk Sanayisi katılımcılara anlatıldı. Milli mücadele ile kazanılan bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılacağına inanan Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk sanayisine yönelik yatırımları hakkında bilgi verildi. İzmir İktisat Kongresi ve birinci 5 yıllık kalkınma planlarının Türk ekonomisinin gelişmesinde büyük katkısı olduğunu belirtilen panelde daha sonra katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.