Optimed Hastanesi tarafından “Sigarayı bırakma kararıyla tüm hayatınız değişecek. Sigarayı bırakmak kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyuyor. Ama bırakabilirsiniz.” şeklinde açıklama yapılarak, sigarayı bıraktıracak 20 yol şu şekilde sıralandı:
1-Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğinizi düşünün.
2- Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.
3- Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın. Örnek: daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak. Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.
4- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.
5- Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.
6- Sigarayı bırakmak için doktorunuza danışabilirsiniz, onun yardım ve önerilerini alabilirsiniz.
7-Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresiniz azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.
8- Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatıp burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.
9- Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum deyin. Bu sizin kendinize olan güveniniz arttıracaktır.
10- Sigarayı tamamen bırakacağınız güne yaklaştıkça, sigara miktarını azaltın. Her gün kaç adet sigara içtiğinizi planlayın, bu rakamı her gün bir tane azaltın. Her gün başka bir marka sigara alın, bir önceki günden kalan paketi çöpe atın. Sigara paketinizi bir başkasına verin, böylece her sigara içmek istediğinizde ondan istemek zorunda kalacaksınız.
11- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna karar verin.
12- Sigarayı bırakmak isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik eden konuşmalar yapın.
13- Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.
14-Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize ödül verin.
15- Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Ne yazık ki, pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.
16- Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün, canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın.
17- Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun, örneğin; su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin vb.
18- Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.
19- Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kağıda sigarayı bırakacağıma söz veriyorum diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.
20- Canınız sigara istediğinde bir sigara yakmak yerine hisselerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.
SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA NELER OLUYOR?
Optimed Hastanesi tarafından yapılan bilgilendirmede, sigarayı bıraktıktan sonra kişinin hayatında ve vücudunda yaşanan değişiklikler hakkında da önemli bilgiler verildi. İşte o dikkat çekici değişim:
20 dakika sonra
Kan basıncınız düzelir.
Kalp atışınız normale döner.
El ve ayak ısınız normale döner.
Kanınızdaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer.
8 saat sonra
Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner.
Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır.
24 saat sonra
Akciğerleriniz sigaranın neden olduğu mukusu temizlemeye başlar.
Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar.
48 saat sonra
Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir.
Koku ve tat duyularınızda artış kaydedilir.
Nefes almanız kolaylaşır.
72 saat sonra
Enerji seviyeniz yükselir.
Kan dolaşımınız daha sağlıklı gerçekleşmeye başlar.
2-12 hafta sonra
Akciğer fonksiyonunuz yüzde 30 oranında artar.
Yürüme ve koşmanız kolaylaşır.
Öksürük ve göğüsteki hırıltılarınız azalır.
3-9 ay sonra
Nefes alma sorunlarınız iyileşir.
Akciğerlerinizin enfeksiyona karşı direnci artar.
1 yıl sonra
Kalp hastalığı riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner.
5 yıl sonra
Ağız ve gırtlak kanserinden ölme riskiniz azalır.
Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner.
10 yıl sonra
Kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.
15 yıl sonra
Felç geçirmeye ve kalp krizi riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.
SİGARANIN İÇİNDEKİLER
Sigaranın içindeki maddeler kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen, siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Genel olarak bilinen maddelerden birkaçı; Polonyum-210 (kanserojen), Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri) Amonyak (tuvalet temzileyicisi), Karbon Monoksit (eksoz gazı), Katran (zift) Nikotin ve 3.884 toksit madde.
“GERÇEKLERLE YÜZLEŞELİM”
Özel Optimed Hastanesi son olarak yaptığı açıklamada, herkesin gerçeklerle yüzleşmesi gerektiği vurgulandı. Sigara dumanının biyolojik olarak aktif olduğu kaydedilerek şu bilgiler verildi: “Nikotin kuvvetli bir farmakolojik bir maddedir. Tüm doktorlar ve kimyagerler bunu bilmektedir. Bu bir sır değildir. Sigara dumanı yoğunlaştırılarak farelerin sırtına zerk edildi ve hepsinde tümör oluştu. Sitokrom oksidasyonun güçlü bir katalizörü olan hidrojen siyanid metobolizmanın enerjisi ve hücreler için çok zararlı bir enzim üretilmesine neden olur. Sigaranın içinde bulunan nitrosaminlerde çok güçlü kansorejen maddelerdir. Sigara dumanında önemli miktarda uçucu olmayan nitrosaminler mevcuttur. Akrolein göze çok zararlı bir maddedir ve hücre zehirlenmesine yol açmaktadır. Sigara dumanında çok önemli bir miktarda bulunmaktadır. Sigara dumanında Polonium-210 maddesi de mevcuttur. Sigaranın yakıldığı anda çıkan dumanın biyolojik faaliyetleri hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Birkaç yıldır sigaraya eklenmeye başlanan yeni katkı maddelerinin biyolojik aktivasyonu hakkında bilgi çok azdır.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.