Altın İplik ve Çorap Sanayi Fabrikası önünde maaşlarını zamanında alamadıkları ve toplu iş sözleşmesi yapamadıkları gerekçesiyle toplanan işçiler, düdük çalarak ve sloganlar atarak işverenleri uyardılar. Yapılan eyleme Türk-İŞ Sendikası’na bağlı Türk Metal-Sen, Petrol-İş sendikası, TEKSİF Sendikası şube başkanları, SALTEK çalışanları ile diğer sendika üyeleri destekte bulundular. Yapılan eylemde Türk İş Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik ile Türk-İş İstanbul 1. Bölge Başkanı Adnan Uyar hazır bulundu.
“İŞÇİNİN EMEĞİNİ VERMEMEK ANCAK VE ANCAK HAKSIZLIK HATTA ALÇAKLIKTIR”
Yapılan eylemde bir konuşma gerçekleştiren Türk-İş İstanbul 1. Bölge Başkanı Adnan Uyar, “Mücadeleden asla yılmayan ve emeği için anayasal hakkını kullanmayı tercih eden, bu uğurda bütün engellere karşı ısrarla direnen Altın İplik işçisi, sizin yanınızda bugün SALTEKS çalışanları var. Onlar da anayasal haklarını kullanmak üzere çıktıkları yolda bu zorlu mücadelede ısrarla ve inatla direnmeye devam ediyorlar. Yine aynı anayasal haklarını kazanmak, kullanmak ve işverenin baskıcı, umursamaz zihniyetine dur demek için örgütlenme mücadelesi veren Kale Kayış işçilerinin de sizlere selamını getirdik. Biz Türk-İş ailesi olarak her zaman ve inatla her defasında söylemeye devam edeceğiz; bizim önceliğimiz dün de, bugün de, yarın da bu ülkenin bütünlüğü, birliği ve beraberliği olacak ancak bunun yanında Tür-İş ailesi olarak temsil ettiğimiz toplumun hak ve haklı mücadelesinde asla yalnız bırakmamak ve onlarla beraber bu mücadeleleri zafere ulaştırmaktır. Sadece ve sadece hakkı olan, ürettiğinin karşılığı, yani emeğinin karşılığını talep eden bir işçi var. Asla ve asla işverenin kazancına, onun üretimine, onun geleceğini sabote etmeyen, işçi ve işverenin birbirinin var olma sebebi olduğunu bilen bir işçi, çalışırken kazandıran bir işçi ve seni dünyaya ihracat yaptıran bir işçi… Bu işçinin alın terini, emeğini vermemek ancak ve ancak haksızlık hatta alçaklıktır.” dedi.
“ALDIĞIMIZ 3 KURUŞU 4’E BÖLMEK NE HAKLA?”
Bu ülkede yıllardır her defasında ‘kriz var’ bahanesiyle emeğin, alın terinin sömürüldüğünü kaydeden Uyar, “Ama biz Altın İplik işçisi olarak soruyoruz; güzel paralar kazandığınızda hangi fazla ücreti bize verdiniz ki bugün hak ettiğimiz ücreti vermiyorsunuz? Biz yaşamla ilgili, hayatla ilgili bir mücadele verirken, sen kazanırken, sen yaşantından asla taviz vermezken, özel zevklerinden azla feragat etmezken aldığımız 3 kuruşu 4’e bölmek ne hakla? Türk-İş, sendikasızların da sendikası, mazlumların da temsilcisidir. Nerede bir mağduriyet varsa, nerede bir mazlum varsa biz sendikacılar olarak onların yanında olmak zorundayız. Görevimiz, vazifemiz budur. Bunun dışına asla çıkamayız. Öyle bir hakkımız ve öyle bir haddimiz de yok. Hele hele tercihini TEKSİF’ten yana yapmış, Türk-İş ailesine katılmış bu Altın İplik işçisinin sorunu halledilinceye kadar bu bölgeden Türk-İş ailesinden kim, ne zaman, nasıl göreve çağrılmışsa bu kapının önüne daha kalabalık bir şekilde, daha güçlü şekilde geleceğimize söz veriyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.
“ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE GÖRE SUÇTUR”
Daha sonra konuşan bir diğer isim olan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, “Bildiğiniz gibi TEKSİF sendikası olarak uzun bir süre önce Altın İplik’te yetkimizi aldık. Ancak Altın İplik emekçilerinin göstermiş olduğu iradeye, işyeri yönetimi kanuni yaptırımları kullanarak bugüne kadar engel oldu. Çalışan emekçi kardeşlerimizin toplu iş sözleşmesine kavuşmalarına set çekti. Değerli emekçiler, bir kez daha ifade etmek isterim ki, kanuni bir hak olarak görülen toplu pazarlık hakkını engelleme çabaları, uluslararası sözleşmelere göre suçtur. En tabi anayasal hakları olan sendikalı olma haklarını kullanan Altın İplik emekçileri en kısa sürede hak ettikleri toplu iş sözleşmesi haklarına kavuşacaklar.” dedi.
“EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ YÖNETİM TARAFINDAN CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Bütün bu sıkıntılar yetmezmiş gibi Altın İplik emekçilerinin maaşlarının yönetim tarafından zamanında ödenmediğini savunan Çelik, “Sendikalı olma haklarını kullanan emekçi kardeşlerimiz, maaşları iki-üç taksitle ödenerek yönetim tarafından cezalandırılmaya çalışılıyor. Bu insanlık dışı durum, sendika üyelerine karşı resmen sindirme, yıldırma çalışmasıdır. Bunun adı mobbingdir, bu bir insanlık suçudur.” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞANLAR SENDİKALI OLDUKTAN SONRA NEDEN MAAŞLAR TAKSİTLE ÖDENMEYE BAŞLADI?”
TEKSİF Sendikası olduğu sürece Altın İplik emekçisinin maaşları taksitle ödenerek sindirilemeyeceğini ve yıldırılamayacağını kaydeden Çelik, “Bizler emeğimizi taksitle mi veriyoruz da maaşımı taksitle ödenecek. Böyle düzen olur mu? Bizler burada emekçi kardeşlerimizle birlikte birlik ve beraberlik içinde mücadelemize dimdik devam ediyoruz, edeceğiz. Altın İplik emekçilerinin maaşları düzenli ödenene kadar, mücadelemiz hem burada hem de kanuni yollardan devam edecektir. Maaş taksitle ödeyerek işçileri cezalandırmaya çalışmak, yıldırma amacı gütmek sendikal faaliyete engel olmak anlamı taşımaktır. Bugüne kadar maaş ödemesinde herhangi bir problemi olmayan Altın İplik’te çalışanlar sendikalı olduktan sonra neden maaşlar taksitle ödenmeye başladı? Bütün sorumlular bunun hesabını verecektir. TEKSİF Sendikası olarak bugüne kadar haksızlığın, hukuksuzluğun, sömürünün, adaletsizliğin karşısında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Herkes iyi bilmelidir ki TEKSİF Sendikası’na üye olan hiçbir emekçi kardeşimiz yalnız değildir. Bugün işçiyi yıldırmaya çalışanlar, kanun karşında hesap verecekler. Altın İplik yönetimini buradan, işçilere karşı sergilediği yıldırma, sindirme çalışmalarından bir an önce son vermeye davet ediyorum. Alın teriyle emeğini işyerine veren emekçi kardeşlerim, maaşların taksitle değil zamanında alacaklar, bunun başka yolu yok!” diye konuştu.
“EKMEK YOKSA FABRİKALARDA HUZUR DA KALMAZ”
“Ne yaparsanız yapın, ne bizleri ne de Altın İplik emekçilerini yıldıramayacaksınız” diyen Çelik, “Değerli arkadaşlarım; şunu iyi biliniz ki TEKSİf Sendikası bütün gücüyle arkanızdadır. İşte bizler sizin için, emeğin gücüyle üretimden gelen gücümüzle buradayız. Bugün bir tek TEKSİF Sendikası olarak değil, 1 milyonluk Türk-İş ailesi olarak buradayız, sizlerleyiz. Biliniz ki iş, ekmek yoksa fabrikalarda huzur da kalmaz, kalamaz. Değerli emekçi kardeşlerim, umuyorum ki bugünkü uyarımız Altın İplik yönetimi tarafından iyi anlaşılır. Yaşasın Altın İplik işçisinin onurlu emek mücadelesi; yaşasın dayanışmamız.” diyerek sözlerini noktaladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.