Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

BÜYÜKŞEHİRDEN ÇIKAN YANGIN 7 BİN ESNAFI SARDI

BÜYÜKŞEHİRDEN ÇIKAN YANGIN 7 BİN ESNAFI SARDI
Tekirdağ’ın en büyük üçüncü nüfusuna sahip ve her yıl aldığı yüzde 10 göçle Tekirdağ’ın en çok göç alan şehri olan Çerkezköy’de ulaşım sorunu bir türlü çözüme ulaşmıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kapaklı-Süleymanpaşa güzergahı üzerinde faaliyet gösteren 34 nolu hat talepleri karşılayamazken vatandaşlardan da tepkiler çığ gibi büyüyor.
ANAOKULU

2021 yılında Çerkezköy-Süleymanpaşa hattında faaliyet gösteren Zirve Kooperatifi’nin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyetlerinin durdurulmasıyla ulaşım sorunu doruğa ulaştı. Vatandaşlar 3 araç değiştirerek hastane ve üniversiteye ulaşım sağlarken hem maddi hem de zaman kaybı oluştu. Bu duruma tepki gösteren Çerkezköy halkı için oluşturulan 34 nolu hat ile sorun çözülmeye çalışıldı. Fakat saat aralıklarının çok uzun olması ve zaman kaybı nedeniyle vatandaşlar, Süleymanpaşa’ya ulaşım konusunda sıkıntı yaşamaya devam etti. Bu durum hem zirve kooperatifini hem de vatandaşları mağdur ederken Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Tekirdağ’daki yaklaşık 7 bin plakayı ilgilendiren karar çıktı.

NASIL BAŞLADI?

2010 yılında Çerkezköy halkının rahat ve konforlu ulaşım sağlaması amacıyla kurulan Zirve Kooperatifleri Süleymanpaşa güzergahında hizmet vermeye başladı. 2017 yılında kararların mahkeme tarafından onaylanması ile birlikte yaklaşık 7 yıl aranın ardından vatandaşlar Süleymanpaşa’ya tek vasıta ile gitme şansına erişti. Fakat Tekirdağ’ın büyükşehir olması ile birlikte kurulan UKOME, Çerkezköy halkının ulaşım hakkını 1 yıl erteledi. 1 yıl aranın ardından gerekçesiz bir kararla çalışmasına müsaade edilmeyen zirve kooperatifleri için tekrar mahkeme süreci başladı. 2019 yılında mahkeme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte 2020 tarihinde çalışmalar başladı. Bu süreç içerisinde Kale Birlik tarafından kendisine dava açtıran Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi eksik savunma ile davayı kaybetti. Davanın kaybedilmesiyle birlikte Çerkezköy’deki halkla birlikte tüm ticari plakaları ilgilendiren sancılı günler başladı.

İHALE YAPILACAK

Konuyla ilgili olarak Sayıştay Başkanlığı’nın Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni denetimleri sonucunda 7 bin ticari plakanın ihale edilmesi gerektiği belirtildi. Temmuz 2023 meclis toplantısında gündeme gelen madde ile ilgili Ulaşım Komisyonunun ardından ihale yapılacağı öğrenildi. Yapılan meclis toplantısında alınan karar şu şekilde aktarıldı; “Belediye Başkanlığımıza Sayıştay Müfettişleri tarafından yapılan denetim sonucunda tanzim edilen raporda Daire Başkanlığımızı ilgilendiren bulgu 7’de ‘Ticari Nitelikteki plakaların İhalesiz ve Süresiz Kullandırılması ile ilgili Tekirdağ il sınırlarında toplam 1224 taksi, (T) plakası, 1371 minibüs (M) plakası, 2866 adet personel servisi (S) plakası ve 857 adet öğrenci servisi (J)plakasının il trafik komisyonu başkanlığı veya valilikçe alınan tahdit kararları ile ihalesiz ve süresiz olarak kullandırıldığı tespit edildiği ve daha önce alınmış izinlere istinaden çalışan yukarıdaki belirtilen ticari plakaların, süresiz veya şartları belirlenerek 2886 sayılı kanuna göre ihale yoluyla verilmelerinin sağlanması gerektiği’ bildirilmiştir. Bu kapsamda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Okul Servis Araçları (J) Plaka Hizmet Yönetmeliği, Personel Servis Araçları (S) Plaka Hizmet Yönetmeliği, Toplu ulaşım Sistemi (TETUS) Hizmet Yönetmeliği, Ticari Taksi (T) Plaka ve Taksi Durakları Çalışma usül ve esasları hakkında yönetmeliklerinde gerekli düzenlemelerin yapılmasının büyükşehir belediye meclisinde görüşülmesi gerekmektedir” denildi. İlgili gündem maddesi oy birliğiyle ulaşım komisyonuna havale edilirken, söz konusu plakalarında ihale edilmesi bekleniyor.

“NEDEN YARGIYA TAŞIMADINIZ?”

Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu da konuyla ilgili olarak 7 bin ticari plakanın tehlikeye girdiğini ifade etti. Gündoğdu; “2011 yılında Zirve Kooperatifleri, Tekirdağ İTK’ya müracaat ediyor. O dönemde şoförler odası gerekçe sunuyor. Diyor ki burada A1, D1 belgesi araçlar çalışmaktadır, burada ihtiyaç yoktur. Buna itiraz eden Zirve, bu olayı yargıya taşıyor. Mahkeme de o süreç içerisinde Tekirdağ, Büyükşehir Belediyesi oldu. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra İTK kime geçiyor? UKOME’ye geçiyor. Mahkeme 2017 yılındaki kararda ne diyor? Diyor ki A1 devir belgesi ilçeler aracı taşımacılık yapamaz, bunlarla ölçüm olamaz. Mevcut 80 bin nüfuslu ilçede 30 tane araçlık kooperatifi ihtiyaç var. Ve bu mahkeme kararına tekrardan gereksiz ret veriyorlar. Bir de ikinci bir mahkemede aynı karar aynı şekilde geliyor. Diyor ki A1 devir belgesi ile taşımacılık yapılamaz. Bunlar ilçeler arası taşımacılık değil, bunlar iller arası taşımacılıktır. Çerkezköy ilçesinde ölçüm yapılarak kooperatifin çalıştırılmasına karar veriyor. Madem şimdiki karar çıktı karşı geldi, o günkü Çerkezköy Şoför Odası, Tekirdağ Şoför Odası, UKOME, jandarma, polis… ölçüm yapılırken imzası vardı. Madem bu işte bir yanlışlık yoksa neden yargıya tekrar taşımadınız? Yargıya taşımış olsaydınız bugün bu durum yaşanmıyordu” dedi.

“İHALE YAPACAKSIN”

Kale ve Zirve’nin davasının Tekirdağ’daki tüm ticari plakalara sıçrayacağını belirten Gündoğdu; “Kale’nin ve Zirve’nin davası var. Birbirine davet ederler ama S plakanın, J plakanın, T plakanın suçu ne? Kale ile Zirve olayını şimdi birleştirmişsiniz. Bu bütün esnafı kaosa sürüklüyor. Şimdi 2017 132 nolu kararda ne diyor? Kaç tane kooperatif var? Diğerlerini katmıyorum, Kale ile ilgili aynı şartlarda taşımaya başlamış mı? Zirvede haklı olarak diyor ki ‘benim hakkım yoksa diğerlerinin de yok’ mahkeme ne diyor? İşi ihale yapmak zorundasın. O zaman bunlarla da ihale yapacaksın. Beni durdurdun, onu da durduracaksın” ifadelerine yer verdi.

“TEK ÇÖZÜM VAR”

Sorunun çözümü hakkında da önerilerde bulunan Gündoğdu; “Tek bir çözüm var. 2017/132 nolu kararı iptal edip yeni tertemiz bir sayfa açarak, yeni bir karar ile Zirve Kooperatifi de içine dahil ederek ve hiç kimsenin hiçbir şekilde birbirine karşı dava açmalarını engelleyecek şekilde bir karar alması lazım. Aksi takdirde 2017/132 nolu kararın devamına dediği takdirde, Zirve Kooperatif tekrar dava açma hakkı doğacaktır. 2 veya 3 ay içinde Tekirdağ geneli tüm plakalar ihale yoluna gidecektir. Böyle bir durumda Tekirdağ Büyükşehir belediyesi bunun altından kalkamaz. Ben yeni alınacak kararda devletimin tüm kurumlarının destek vereceğine inancım tamdır. Çünkü onlar da 7 bin esnafımızı mağdur etmek istemezler?” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!