Çerkezköy’de Uğur Okulları ve diğer okullarda yer alan veliler için düzenlenen bilgilendirme semineri Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlendi. “Eyvah Çocuğum Online” başlığı altında düzenlenen seminerde, siber suçlar, siber zorbalık ve dijital vatandaşlık üzerine konuşmalar yapılırken; velilerin çocuklarını teknoloji kullanımında doğru yönlendirmesi için bilgilendirmeler ve tavsiyelerde bulunuldu. İlkokul, ortaokul ve lise kademesindeki tüm velilerin katılım sağlayabildiği seminerde Uğur Okulları’nda görevli öğretmenler de hazır bulundu. Yaklaşık 1 buçuk saat süren seminerde dijital göçmen, dijital yerli ve dijital vatandaş kavramları tartışılırken; dijital vatandaş olan çocukların çevrimiçi dünyası, siber suçlar kavramı ve siber zorbalık kavramları hakkında konuşuldu. Dijital dünya vatandaşlarının çevrim içi ortamda güvenli seyahati ve bu ortamın sağlanması şeklinde sonuçlanan seminere Çerkezköy Uğur Okulları Yönetimi de tam kadro katıldı.
DİJİTAL DÜNYANIN ÜYELERİ
Katılımcılara çok değerli 1 buçuk saatin geçireceklerini belirten UBİT Bölüm Başkanı Metin Akça, yaptığı sunumda dijitalleşen dünyayı ve bu dünyaya ayak uyduran çocuklar hakkında sunum gerçekleştirdi. Nerdeyse artık her evde internet ve bilgisayar olduğunu hatırlatan Akça, artık herkesin dijital dünyanın bir üyesi olduğunu vurguladı. “Hepimizin gözbebeği çocuklarımız bu dünyanın neresinde?” şeklinde soru soran Akça, dünyanın her 3 internet kullanıcısından birisinin çocuk olduğuna dikkat çekti.
YENİ BİN YILIN ÖĞRENCİLERİ
OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)’in “Yeni Bin Yılın Öğrencileri” kavramını önceden, “1980 sonrası doğmuş olan dijital teknolojiler ile etrafı sarılmış bir ortamda büyüyen ve dolayısıyla bu dijital teknolojileri hayatının ayrılmaz bir parçası olarak kabul eden nesil.” şeklinde tanımladığını belirten Akça, sonrasında ise “Aslında bu neslin özelliği kaç yaşında oldukları değil dijital teknolojileri hayatının bir parçası olarak kabul etmeleri.” şeklinde değiştirdiğini ifade etti.
İNTERNET NESLİNİN KAREKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
Yeni Bin Yılın Öğrencilerinin alternatif bilişsel özelliklerinin, dijital, dinamiklik, eşzamanlılık ve analiz şeklinde dörde ayıran Akça, bu özelliklerin “Genellikle basılı olmayan dijital kaynakları tercih ederler. Düzyazıdan daha çok görsellere, hareketlere, müziğe önem verirler. Eş-zamanlı işlemleri aynı anda rahatça yapabilirler. Doğrusal olmayan verilerden bilgi edinirler.” şeklinde olduğunu anlattı.
İnternet neslinin karakteristik özellikleri hakkında da bilgiler veren Akça, bu özelliklerin ise bağımsız öğrenen, güçlü görüşe sahip, dijital okur yazar-görsel öğrenen, deneysel öğrenen-çoklu görevler yapabilen, ileri düzey gelişmiş bilişim teknolojileri becerilerine sahip ve sosyal olarak da kapsayıcı olduğunu ifade etti. Akça, seminere katılım sağlayan velilere çocuklarını dijital dünyaya ayak uydurmaları için tavsiye ve uyarılarda bulunmaya devam ederek, velileri ve öğretmenleri dijital dünya hakkında bilgilendirdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.