Ailenin çocuğun ilk sosyal deneyimlerini edindiği yer olduğunu kaydeden Çiftçi, “Benimsenen tutum çocuğun gelişimi açısından son derece önemlidir. Birey olma yolundaki çocuk ebeveynlerini rol model alır. Yaptığı gözlemlerle öğrenmelerini gerçekleştirir ve sonrasında bunları kendi yaşantısında uygular.” dedi.
İLİŞKİNİN BELİRLEYİCİ FAKTÖRLERİ
Çocuklarla anne ve babanın kurduğu ilişkide belirleyici faktörün ebeveynlerin tutum ve davranışları olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Onların çocuğa yaklaşımı; olaylar karşısında sergiledikleri tutum; çocuklarına karşı sergiledikleri davranış; ebeveynler ve çocuk arasındaki ilişkinin yönünü ve şeklini belirler. Ailenin benimsediği tutum birtakım faktörlerden etkilenebilir; ebeveynlerin kişilik özellikleri, eğitim, kültür, yetiştirilme şekilleri, sosyoekonomik koşullar, çevre...”
ÇOCUĞA KARŞI SÜREKLİ KULLANILAN HAYIR KELİMESİ…
Çocuğa karşı sürekli hayır kelimesini kullanan ebeveynlerin çocuğun kişilik gelişimini, özgürlük ve bağımsızlık duygusunu dikkate almadığına dikkat çeken Çiftçi, “Çocuğun yaptıklarından çok yapmadıklarına, başarısızlıklarına; olumlu yönlerinden çok olumsuz yönlerine vurgu yaparlar. Çocuğun kendi fikirlerini söylemesine olanak tanımazlar. Konulan kurallara sorgusuz itaat etmesini beklerler. Bu yaklaşımla yetişen çocuklar; çevreye bağımlı, dış kontrol odaklı, özgüveni düşük birey olurlar. Sürekli eleştirildikleri için suçluluk duygusuna sahiplerdir ve yapılan eleştiriler sebebiyle aşağılık duygusu geliştirebilirler. Kararsızlık, tutarsızlık yaşarlar. Kendi fikirlerini dile getirmezler. Kendilerini gruba kabul ettirmekte zorlanır ve sonucunda sosyalleşemezler.
ÇOCUKLARA DESTEKLEYİCİ YAKLAŞIM
Hoşgörülü, güven verici ve destekleyici yaklaşım benimsemenin bireyin gelişiminde oldukça önemli olduğunu söyleyen Çiftçi, “Çocuğun özelliklerini gerçekçi şekilde değerlendirip, ilgi ve yeteneklerini bilen ebeveynler, bu yeteneklerin gelişmesi için uygun koşulları sağlayıp çocuğu desteklerler. Çocukların her durumda düşüncelerini belirtmeleri ve paylaşmalarını destekleyecek alan oluştururlar. Olumsuz davranışları yerine olumlu davranışları ön plana çıkarır ve çocuklara birer birey olarak saygı gösterirler. Ebeveynler arasındaki fikir ayrılıklarının çocuğa yansıması çocukta kafa karışıklığına sebep olduğunu bildiklerinden davranışları birbirleriyle tutarlıdır. Anne babasıyla sağlıklı bir ilişkiye ve iletişime sahip çocukların özgüveni yüksek, kendini ifade edebilen, özgürce kararlar alabilen, sosyal bilinci yüksek bireyler olarak yetiştikleri görülmektedir. Toplumsal kurallara uyarlar ve grup çalışmalarında başarılıdırlar. Özgürce düşünüp yaratıcı sonuçlar elde edebilirler. Yeni girdikleri bir ortamda kabul görürler ve kolaylıkla sosyalleşirler.” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.