Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

ÇOCUĞUN BAŞARISI AİLENİN BAŞARISININ KANITIDIR

ÇOCUĞUN BAŞARISI AİLENİN BAŞARISININ KANITIDIR
​​​​​​​Öğrenciler için hayatlarının en önemli olaylarından birinin karne almak olduğunu belirten Özel İrmet Hospital’dan Psikolog Meltem Keser, “Karne; çocuklarda aşırı kaygı yaratabildiği gibi, anne ve babayı da oldukça heyecanlandırır.” dedi. 

“Her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını ister.” diyen Keser, başarılı olmanın muhakkak önemli olduğunu vurgulayarak, “Fakat öncelik mutlu çocuklar yetiştirmek olmalı. Mutlu çocuklar başarıyı kaygı verici bir durumdan ziyade hayatlarının bir parçasında kendilerini gerçekleştirmek için kullanacakları bir araç olarak düşüneceklerdir. Eğitim öğretim yılını mutlu bitirecek öğrenciler olduğu kadar mutsuz ve kaygılı bitirecek öğrenciler de vardır. Öğrenciler karnelerinin nasıl olacağını önceden bilirler ancak anne ve babaları son durumdan kesin olarak haberdar olmayabilir ya da haberdar olsalar da umut içerisinde olabilirler.” dedi.

ÇOCUK, AİLE VE OKUL AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ

Aileleri uyararak karnesi kötü olan çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgiler veren Psikolog Keser, “Eğer çocukta başarıyı etkileyecek bir rahatsızlık yoksa: Dikkat eksikliği, özel öğrenme güçlüğü gibi... Çocuğun başarısı aynı zamanda okulun ve ailenin başarısının da somut bir kanıtıdır. Çünkü çocuk, aile ve okul birbirinden ayrı düşünülemez.” ifadelerini kullandı.

AİLELER KÖTÜ KARNE KARŞISINDA NE YAPMALILAR?

Öncelikle yoğun okul temposundan sonra sonuç ne olursa olsun ders çalışmaya bir müddet ara verilmesi gerektiğini ve dinlenme sürecinin olması gerektiğini hatırlatan Keser, “Karneye gereğinden fazla anlam yüklemeyin: Karne; bir övünç ve utanç kaynağı değil çocuğun gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanılabilecek bir araçtır. Kısaca karne, ulaşılması gereken bir amaç değil başarıya götürecek bir araçtır. Bu yüzden karneye olması gerekenden fazla anlam yüklenmemelidir.” dedi.

KIYASLAMA YAPILMAMALI

Çocuğun özgüvenini zedelememek için diğer çocuklarla kıyaslama yapılmaması gerektiği konusunda uyaran Keser, “Çocuğu yaşıtlarıyla kıyaslamak kendine olan güvenini ve motivasyonunu olumsuz etkiler. Çocuk diğer çocuklarla kıyaslandıkça ailesine karşı daha saldırgan, daha agresif olur. Çocuğun yaşadığı hayal kırıklıkları kendi kapasitesini engeller, çocuk hayat boyu ailesini memnun etmeye çalışır ve yoğun bir kaygı yaşar. Ceza vermek çocuğun gelişimini engelleyebilir bunun yerine Çocuğun eksikleri varsa birlikte plan yapılmalıdır. Çocuğun iyi olan dersleri takdir edilmeli, eksikleri konusunda ise beraberce bir plan hazırlanmalıdır.” sözlerine yer verdi.

BİREYSEL GELİŞİME KATKI SAĞLAYACAK HEDİYELER ALINMALI

Ödüllendirirken aşırıya kaçmamak gerektiğini hatırlatan Psikolog Keser, “Karnesi başarılı olan çocuklar ödüllendirilirken abartılmamalı, ödül için değil gelecek için çalışılması sağlanmalıdır. Ayrıca çocuğa verilecek hediyeler, okul başarısına ve bireysel gelişime katkı sağlayacak hediyeler olmalıdır. Hediyelere ek olarak, çocuğa sözel olarak da başarıları hakkında geri bildirimlerde bulunulmalıdır. Çocuğun yeteneklerini keşfetmek önemlidir: Çocuğun yetenekleri ve yapabildikleri keşfedilmeli, çocuk bu yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmeli, motive edilmeli ve çocuğun özgüveninin gelişmesi sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!