Bu çerçevede Sürdürülebilirlik Raporunu hazırlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) de UN Global Compact imzacısı arasında yer almış oldu. İstanbul Zorlu PSM’de düzenlenen imza törenine ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan katıldı. Birçok firma ve kurumun imza attığı törende ÇOSB adına Başkan Vekili Natan Yakuppur imza attı.
CİDDİ BİR ADIM
Kamu ve özel sektörden pek çok farklı katılımcının da imzaladığı bu sözleşme kapsamında ÇOSB Sürdürülebilirlik yolunda ciddi bir adım daha atmış oldu. ÇOSB Yetkilileri örnek ve öncü bir OSB olma çerçevesinde 250’yi aşkın firmanın bulunduğu bölgemiz için; “insan hakları, işgücü, çevre ve yolsuzluk” alanında 10 önemli maddeyi kapsayan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesine atılan imzanın, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan “ÇOSB-Sürdürülebilirlik Raporu” kapsamında da değerlendirildiğini ifade etti.
İLERLEME RAPORU
Atılan imzanın ardından sözleşme kapsamında 10 ilkeye dair ÇOSB’nin şu ana kadar yaptığı çalışmaların bir rapor halinde Birleşmiş Milletler’e (UN Global Compact) sunulacağını ifade eden yetkililer ayrıca 2 yıllık periyodlarda ilerleme raporunun sunulacağını belirttiler. ÇOSB’deki çok sayıda firmaya ve diğer paydaşlara da bu ilkelere uygun olarak çalışıldığının duyurulacağını belirten ÇOSB yetkilileri, 140 ülkede yaklaşık 12 bin iş ve iş dışı katılımcısıyla dünyanın en büyük kurumsal sosyal sorumluluk girişimine katıldıkları için memnuniyetlerini ifade ettiler.
KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ NEDİR?
31 Ocak 1999 tarihinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda BM Genel Sekreteri Kofi Annan, “Binyıl Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda iş dünyası liderlerini, evrensel çevre ve sosyal ilkeleri desteklemek amacıyla, şirketleri, BM’yi, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirecek uluslararası bir inisiyatif olan Küresel İlkeler Sözleşmesi altında buluşmaya davet etmiştir.
Proje kapsamında, insan hakları, çalışma koşulları, çevre korum ve yolsuzlukla mücadele başlıklarında 10 temel prensip belirlenmiştir. Bugün, dünyanın dört bir yanından binlerce şirket, sendika ve sivil toplum örgütü, bu evrensel ilkeleri, iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürlerinin bir parçası haline getireceklerini ilan ederek Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılmaktadır.
Türkiye’de Küresel İlkeler Sözleşmesi ile ilgili süreç, resmi olarak BM Kalkınma Programı (UNPD) Türkiye Ofisi’nin TİSK ile işbirliği içinde organize ettiği 15 Ekim 2002 tarihli özel bir toplantı ile başlamıştır. Türkiye’den halihazırda pek çok kuruluş Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesinin imzalamıştır.
Sistem, sürdürülebilirliği ve güvenirliği sağlamak amacıyla, 10 evrensel ilkeyi değerlendirerek yol alan şirketlerin, bu gelişmelerin yıllık olarak paydaşlara ve geniş kitlelere “İlerleme Bildirimi” ile ulaştırmasını beklemektedir.
KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİNİN ON İLKESİ
1. İlke: İş dünyası uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli.
2. İlke: İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı.
3. İlke: İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı.
4. İlke: İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırmasını engellemeli.
5. İlke: İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli.
6. İlke: İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli.
7. İlke: İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımların desteklemeli.
8. İlke: İş dünyası çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli.
9. İlke: İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli.
10. İlke: İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmeli.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.