Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

ÇTSO’DAN İNOVASYON, FARKLILAŞMA VE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

ÇTSO’DAN İNOVASYON, FARKLILAŞMA VE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ
​​​​​​​Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), üyelerine verdiği eğitimlere bir yenisini daha ekledi. ‘İnovasyon ile Farklılaşma ve Zihinsel Dönüşüm Eğitimi’nin verildiği ÇTSO’da, katılımcılar inovasyon hakkında bilgilendirildi.

Eğitmen Türkan Gürsaç tarafından ÇTSO Konferans Salonu’nda verilen ‘İnovasyon ile Farklılaşma ve Zihinsel Dönüşüm Eğitimi’nde birbirinden önemli konulara temas edildi. Eğitmen Gürsaç, inovasyonun ne olduğunu ve ne olmadığını, inovasyon türlerini, inovasyon yönetimi için temel kriterleri, farklılaşmanın tanımı, farklılaşma ile şirket yönetimi ve zihinsel dönüşümü anlattı.

İNOVASYON NEDİR?

İnovasyonun farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamak olduğunu kaydeden Gürsaç, “Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur.” dedi.

“VAR OLAN ÜRÜNE ETKİN ÖZELLİKLER KATIP İNSALIĞIN HİZMETİNE SUNMAKTIR”

İnovasyonun değer/fayda yaratmak için yeni fikirler geliştirme ve bunları başarıyla uygulama süreci olduğunu da belirten Gürsaç,  “Değişime olan istek, yeniliğe açıklık ve girişimcilik ruhuyla özdeşleşen bir kültürün ürünüdür. İnovasyon kavram olarak, hem bir süreci yani yenilemeyi/yenilenmeyi hem de bir sonucu yani yeniliği ifade eder. İnovasyon daha çok sıkıntıları giderme konusundan odaklanarak var olan bizi rahatsız eden sorunlara çözüm bulmak da olabilir. İnovasyon bir buluş değildir. Daha çok günümüzde var olan bir ürün, hizmeti ele alıp ürüne yeni etkin özellikler katıp yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır. Bu aşamada önemli olan değişen yeni özelliğin etkin olmasıdır. Özgün bir özellik katmasıdır.” diye konuştu.

İNOVASYONUN ÖNEMİ

İnovasyon çeşitlerinin ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu, pazarlama inovasyonu ve organizasyonel inovasyon şeklinde olduğunu kaydeden Gürsaç, inovasyonun “Rekabet üstünlüğü̈ sağlama, maliyetlerde düşüş̧ sağlama, verimlilik artışı, pazar payının artması, karlılık artışı, hammadde kullanımında etkinliğin sağlanması, kalite artışı, bilginin ekonomik bir değere dönüşmesi, yeni pazarlar oluşturma, ürün hattının ve karmasının genişletilmesi, müşteri tatmininin maksimize edilmesi, yeni pazarlara girişte kolaylık sağlama, üretimde, tedarik ve pazarlama da esneklik sağlama, ürün ve hizmetlerin üretim sürelerinin kısalması ve firelerin minimizasyonunun sağlanması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, müşteri, tedarikçi ve aracılarla iletişimin geliştirilerek bilgi paylaşımının sağlanması" gibi bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

FARKLILAŞMA VE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM

Farklılaşma ve zihinsel dönüşüme de değinen Gürsaç, farklılaşma hakkında, “Aslında pazarlama çevrelerinin sözünü ettiği farklılaşma, bir markanın inovasyon yaparak farklılaşmasından çok, marka algısıyla farklılaşmasıdır. Ürünlerin ve hizmetlerin aynı olduğu rekabet ortamında pazarlamacıların çoğu, markaların yaratacakları algıyla rakiplerinden farklılaşabileceğine inanır. Farklılaşma ile şirket yönetimindeki amaç, firmanın piyasadaki tüm mal ve hizmetlerden farklı yeni bir ürün meydana getirmesidir. Bu firmaların özellikleri AR-GE’ye önem vermeleri, üstün pazarlamam becerileri ve nitelikli insan gücüne sahip olmalarıdır. Bu strateji marka bağlılığı yaratır.” şeklinde konuştu.

Eğitmen Gürsaç, zihinsel dönüşüm hakkında ise, şu bilgileri verdi: “Tüm iş süreçlerinde yaşanması gereken zihinsel dönüşüm; eski alışkanlıkların ve geçmiş değerlerin terk edilerek, yeni bir şeylerin ortaya konulmasıdır. Zihinsel dönüşümü, toplam kalite sürecinin ötesinde algılanmalıdır. İçerisinde; inovasyon, risk, çok çalışma, çok üretme, ekonomik davranma, topyekun değişim gibi birçok süreci kapsıyor. Kapalı ekonomiden, global ekonomiye geçerek, dünyaya açılmaya başlayan şirketler, zihinsel dönüşüm sürecini de yaşamaya başlıyor. Zihinsel dönüşüm, işletmedeki değişim rüzgarı iyi yönetilmelidir. Zihinsel dönüşümün firmaların gelişmeye başladığı dönemlerde, firma göstergelerinin pozitifi gösterdiği zamanlarda ortaya konulması gerekiyor. Zihinsel değişim bir bütünün komple yeniden ele alınması, eskisinin terk edilerek yeni bir şeylerin ortaya konulması anlamına geliyor. Bir işletmede; a ürünü yerine, b ürününün satılması, ürünün tüketim trendinin değişmesi, bunun insan, şirket yönetimi, pazar politikasıyla olan ilişkileri, buradan yeni satış stratejisi-üretim stratejinin belirlenmesi, dünya pazarlarıyla ilişkilerin kurulması, buna bağlı yeni strateji ve planların olması gibi süreçleri kapsıyor.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!