Borç krizi sadece şehirdeki tüketiciyi değil, kırsalda üretim yapan çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları da ağır şekilde etkiliyor. Ürettiğinden kazanamayan üretici, tarlasını, traktörünü, hatta hayvanlarını icralık olmaktan kurtaramıyor. Tarım sektörünün bankalara olan borcu, 935 milyar 936 milyon 324 bin TL ile tarihi zirveye çıktı.
Keçi ve Oğlaklar İcralık Oldu: 280 Bin TL İçin İhale Açıldı
Tarımda yaşanan çöküşün çarpıcı bir örneği Tekirdağ Çerkezköy’de yaşandı. Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan bir üretici, borçlarını ödeyemediği için 33 adet Malta melezi anaç keçi ve 30 oğlağını kaybetti. Çerkezköy İcra Dairesi, 280 bin 240 TL'lik toplam değerle hayvanları haraç mezat satışa çıkardı.
İcra dosyasına göre, keçilerin ortalama canlı ağırlığı 54 kg ve kilogram başı fiyatları 108,4 TL olarak belirlendi. 33 keçinin toplam değeri 193 bin 168 TL olurken, 30 oğlağın ise kilogram başına 181,4 TL’den hesaplanarak toplam 87 bin 72 TL değer biçildi.
Tarımın İflası Sürerken: Binlerce Tarla ve Traktör Satışta
Bu yılın sadece ilk üç ayında borç nedeniyle icralık olan ve satışa çıkarılan tarla sayısı 2 bin 937’ye, traktör sayısı ise 11’e ulaştı. Ekonomik kriz, kırsal kesimde yaşamı ve üretimi durma noktasına getirirken, üreticiler destek yerine haciz kıskacına giriyor.
CHP’li Gürer: “İcraları Çok Konuşacağız”
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küçük aile tipi hayvancılık işletmelerinde birçok ahırın boşaldığını vurgulayarak, “Bu sefer de icra ile hayvanlar elden gidiyor” dedi. Gürer, yem, bakım ve ahır giderlerinin karşılanamaması nedeniyle hayvancılığın sürdürülemez hale geldiğini belirtti.
“İktidar sorun çözme değil, seyretme noktasında duruyor” ifadelerini kullanan Gürer, çiftçi borçlarının 2027 yılına kadar ötelenmesini, faizlerin silinmesini ve tarımda icralara sınırlama getirilmesini önerdi. “Borçlar ötelenmez, faizler silinmezse icraları bu yıl çok konuşacağız” dedi.
“Tarım Sektörünün Boğazı Sıkılıyor”
CHP’li vekil, iktidarın tarım politikalarının üreticiyi korumaktan uzak olduğunu vurguladı. Kırsalın boşaldığını, genç nüfusun tarıma ilgi göstermediğini ve mevcut üreticilerin de aracılar için çalıştığını söyledi. Gürer, yem fiyatlarının sübvanse edilmesi, doğrudan desteklerin artırılması ve borç yapılandırması gibi acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.
“Traktörü, tarlası ve hayvanı icralık olan üretici üretimden çekilirse, ithalat artar. Bu da yerli üreticinin bitişi, yabancı üreticinin zenginleşmesi anlamına gelir. Raflardaki fiyatlar artarken, vatandaş sadece bakmakla yetinir” diyen Gürer, iktidarın gerçek sorunlara odaklanması gerektiğini dile getirdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.