Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

DEVA Partili Avşar, Alevi toplumunun sorunlarına dikkat çekti: “Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı, nüfus oranında eşit bütçeli bir yapı oluşturulmalıdır”

DEVA Partili Avşar, Alevi toplumunun sorunlarına dikkat çekti: “Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı, nüfus oranında eşit bütçeli bir yapı oluşturulmalıdır”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Alevi toplumunun karşılaştığı sorunlar ile bu sorunların çözümü için kurulan Alevi ve Bektaşi Başkanlığına yönelik eleştirileri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Alevi toplumunun yaşadığı sorunlara değinen Avşar, hükümetin katettiği yolun önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydetti. Alevi toplumunun bir bakan yardımcısına bağlı bir başkanlık olarak düzenlenmesinin inançları incittiğini ve toplumun görüşü alınarak Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı, nüfus oranında eşit bütçeli bir yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

‘Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir kamu bütçesine “Alevi” kelimesinin girmesi ve bütçesinin olması önemlidir’

Avşar, yanlıştan dönülerek bütçenin bu yıl ve devam eden yıllarda arttırıldığına işaret etti ve teşekkür etti. Avşar, geçen yıl Başkanlığın kuruluşunun çözüm açısından önemli bir adım olduğunu, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir kamu bütçesine ‘Alevi’ kelimesinin girdiğini ve konunun kültür meselesi değil bir inanç meselesi olduğunun altını çizdi.

 

‘Aleviliği, bakan yardımcısının altında bir başkanlığa bağlanması milyonlarca insanın mezhep, meşrep, inanç ve hassasiyetlerini incitir.’

 “Bugün geldiğimiz noktada 1 yıl gibi kısa bir süre içinde söylediklerimizin önemi ortaya çıktı. Peki bu kanıya nasıl varıyoruz? Ölçümüz nedir? En basitinden ele alırsak Başkanlık, alevi toplumunun ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu, karşılayamıyor mu? ne kadarına hitap ediyor ne kadarına etmiyor?”, Avşar; “Siz  her ne kadar bu Başkanlık meselenin inanç boyutuna değil cem evlerinin lojistik destek, kültürel faaliyetler verilmesine yardımcı oluyor deseniz de konu  öyle dev bir konu ki; bu halinin Kültür ve Turizm Bakanlığına oda yetmezmiş gibi, bir bakan yardımcısının altında bir başkanlığa bağlanması milyonlarca insanın mezhep, meşrep, inanç ve hassasiyetini incitir” diye konuştu. 

 

‘Bütün yaşadıklarına rağmen ‘incinsen de incitme’ düsturu ile bu günlere hep barış, demokrasi, eşitlik, kardeşlik diyerek gelen bir toplum dış etkenlerle asimile edilemez.’

Alevi camianın Başkanlıkla ilgili görüşlerine değinen Avşar, ekseriyetinde Başkanlığın asimilasyon, şiileştirme çabası, yönetim şekli, kadrosu gibi eleştirilerin kurumlardan ve toplumdan geldiğini belirtti. Avşar; “Onlar politik diyebilirsiniz, ama bu eleştirileri de yok sayamazsınız. Çünkü Başkanlık o topluma hitap ediyor.  Ben şahsi eleştirilere girmem ama kendi açımdan Cumhuriyet tarihinde (öncesi Osmanlı’da) bu kadar ayrımcılığa, zorunlu göçlere, kıyımlara varılana kadar katliamlara maruz kalan ancak buna rağmen ‘incinsen de incitme’ düsturu ile bu günlere hep barış, demokrasi, eşitlik, kardeşlik diyerek gelen bir toplumu dış etkenlerle asimile edilemeyeceğini, inandığından vazgeçiremeyeceğini, tarihten ders almamız gerektiğine inanırım” ifadelerine yer verdi. 

 

“Daha Başkanlık, ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ bile diyemiyor”

Daha büyük sorunun toplumun kendi inancını yaşatma ve sonraki kuşaklara aktarması sorunu olduğunu belirten Avşar, bu haliyle bu Başkanlık sadra şifa olamaz, derde çare değildir” dedi. “Daha Başkanlık ‘cem evleri Alevilerin ibadethanesidir’ bile diyemiyor. Neymiş ibadethane denirse sadece cem salonunun ihtiyaçları karşılanırmış. Geri kalan kısımları karşılanmazmış. Bu konuya nötr kalmak lazımmış” diyen Avşar, “Yahu Cemevlerinin yerleri yakın geçmişe kadar bütçeden gelen payla mı alınıyordu? İhtiyaçları oradan mı karşılanıyordu? Bu toplumun kendisi yapıyordu. İbadethane olarak tanımanın karşısında bu ölçü olabilir mi? Anayasa’nın 24’ncü maddesi ortada, AİHM kararları ortada.  Bugün Türkiye’de iktidarından muhalefetine siyasetin ve en önemlisi de toplumun kendisinin tarifi ortadayken sen bu açıklamanla toplumda nasıl kabul göreceksin?” dedi.

 

 “‘Eşit şartlara sahibiz’ diyebilmek için çocukların eğitimde Aleviliği öğrenebilmesi gerekir”

Bakan’ın kendi alanına hâkim olduğunu, ne yaptığını bildiğini ve diğer bakanlıklara kıyasla başarılı olduğunu söyleyen Avşar, sorunun büyük olduğunu ve Bakanlığı aştığını ifade ederek sorunları şu şekilde dile getirdi: 

 

“Bu mesele size de ağır bir yüktür. Kayıtlara geçmesi açısından söylüyorum ‘eşit şartlara sahibiz’ diyebilmemiz için çocukların eğitimde Aleviliği öğrenebilmesi lazımdır.  Dede, baba, hoca yetiştirebilmemiz gerekir. Alevilerin kâbusu olan kamuda bürokratik kademelere atanamama, devletle ilişkilerini kısıtlamanın yani ayrımcılığın önüne geçilmesi lazımdır.”

 

‘Toplumun görüşü alınarak Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı, nüfus oranında eşit bütçeli bir yapı oluşturulmalıdır’

Toplumun görüşlerinin alınmasının gerektiğini belirten Avşar, “Bunun içinde aynı alevi çalıştaylarında olduğu gibi toplumun görüşleri alınarak bir yapı oluşturulmalıdır. Bu yapı nüfusu oranında eşit bütçeyle Cumhurbaşkanlığına bağlanmalıdır. İsteriz ki; bu hali hemen gündeme alınsın, sizde hemen Kabine de dile getirin, zaman kaybedilmesin. Öyle veya böyle bu ok yaydan çıkmıştır, bugün ya da yarın iş bu şekliyle olacaktır” önerilerinde bulundu. 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!