Çerkezköy’de hizmet veren Özel İrmet Hospital, ağız ve diş sağlığı konusuna büyük bir önem gösteriyor. İrmet Hospital tarafından yapılan açıklamada, İrmet Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nün ağız, diş ve çene bölgesindeki sert ve yumuşak dokuların hem estetik hem de fonksiyonel yönleri ile ilgilendiği kaydedildi.
İMPLANT
Basit bir diş çekiminden dental implant uygulamalarına ve gömülü diş ameliyatlarına, bir çene kırığından ortognatik bir cerrahi operasyona kadar değişen konuların bu uzmanlığın ilgi alanına girdiği ifade edilirken, implantın ağız içindeki total ya da bölgesel diş eksikliklerinin giderilmesi için çene kemiklerinin içine uygulanan ve diş köklerini taklit eden titanyum parçaları olduğu bilgisi verildi. Titanyum implantların uzun yıllardır hastaların tedavisi için kullanıldığı hatırlatıldı. Hızla ilerleyen teknolojilerin doğru planlanmasıyla dental implantların hasta ağzında uygulanması günümüzde hem fonksiyonel hemde estetik açıdan mükemmel sonuçlara ulaştırdığı belirtildi. Bugün implant ın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşıldığı açıklandı. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şekli olduğuna dikkat çekildi.
İMPLANT ÇEŞİTLERİ
İlk kullanılmaya başlandığı yıllardan bugüne kadar diş implantlarının değişip geliştiği İrmet Hospital tarafından açıklanırken, ilk implantların kemik içine plak şeklinde uygulanırken günümüzde en ideal form olarak diş kökünü taklit eden silindirik vida formunda implantların tercih edildiği ifade edildi. Bu implantların uygulanması son derece kolay ve hastayı yormadan yerleştirilebilen implantlar olduğu açıklandı.
ORTODONTİ
Ortodonti, alt ve üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi ile uğraşan bir diş hekimliği branşı. Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için, periodontal (dişeti) hastalıklara yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski olduğu belirtilirken, “Ayrıca çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak; Temporomandibular eklem bozukluklarına ve böylece baş ağrısına, sırtta ve omuzda ağrıya neden olabilirler. Çapraşık dişler aynı zamanda görünüşünüzü de etkiler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz. Bu branşda çalışma yapan diş hekimine ortodontist adı verilir. Ortodontist olabilmek için diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra ortodonti doktorası yapmak gerekmektedir.” denildi.
DİŞ ESTETİĞİ
Dişlerin yüz estetiğinin en önemli tamamlayıcı unsurlarından biri olduğu vurgulanarak, “Son yıllarda tıpta plastik ve estetik cerrahi uygulamalarının yaygınlaşması, devamında estetik diş hekimliğinin geldiği son noktalar bunu kanıtlamaktadır. Estetik diş hekimliğinin çok geniş bir yelpazesi vardır ve birkaç uzmanlık dalının ortak çalışmasını gerektirir. Estetik Diş hekimliğinde mükemmeli yakalamak için sadece dişlere değil bazı durumlarda dişetlerine, dudaklara ve çene kemiğine de müdahale etmemiz gerekebilir. Biz diş hekimleri de bunun için gerekli olan en iyi estetik görüşü ve bilgi donanımını hastalarımıza istekleri doğrultusunda sunmaktayız.” şeklinde bilgilendirildi.
KANAL TEDAVİSİ
Dişin, dişetinin üstünde kalan ve ağız içinde gözüken kısmına kuron; ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise kök adı verildiği ifade edilerek, “Dişler, birkaç tabakadan oluşmaktadır. En dış katman; dişeti sınırının üzerinde görülen mine tabakasıdır. Mine tabakasının altında dentin adı verilen bir yapı mevcuttur. Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır, halk arasında "dişin siniri" olarak bilinir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın görevi onu beslemektir. Bir diş tamamen geliştiğinde ise pulpa dokusu; ağrıyı ileterek dişin zarar gördüğünü ya da iltihaplandığını haber vermektir." denildi.
PROTEZ
Protezin olması, ağız hijyeni ve bakımına daha az dikkat edileceği anlamına gelmediği kaydedilerek şu bilgiler verildi: “Aksine diş hekiminize düzenli olarak gitmeniz protezlerinizin ömrünü artıracak ve ağız sağlığınızı koruyacaktır. Ağızda çeşitli nedenlerle estetik bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapay oluşumlar protezdir (takma diş). Genel olarak diş kayıpları, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görecek protezler yapılmalıdır.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.