İrmet Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Profesörü Doktor İlhan Mavioğlu, Chennai-Hindistan, New York-ABD ve Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Kongrelerine katılım sağladı. Son olarak Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından Antalya Royal Seginus Hotel Kongre Merkezinde 15.'si düzenlenen Uluslararası Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisinde Yenilikler kongresine katıldı.
Kongreye bir çok yabancı ülkeden konuşmacılar ve dinleyiciler katılımda bulundu. Uzun zamandır kongreye destek veren Uluslararası camiada ünlü yabancı hocaların yanında yapmış olduğu katkılardan dolayı Profesör Doktor İlhan Mavioğlu da plaket aldı.
UYGULADIĞI TEDAVİLERİ ANLATTI; TAKDİR KAZANDI
Profesör Mavioğlu tüm dünyada ilgi çeken küçük kesi ile bypass ameliyatı (f-MIDCAB) tekniğine ek olarak uyanık hastalarda lokal anestezi ile karotid arter endarterektomisi (uyanık hastada beyne giden damar temizlenmesi) deneyimlerini ve juksta renal abdominal aort anevrizmalarının çift baca (double chimney) ve EVAR tekniği ile tedavisini anlattı. Dinleyicilerin büyük ilgisini çeken bu tekniklerin başarılı uygulamaları takdir kazandı. Özellikle küçük kesi ile çalışan kalpte tüm damarlara atar damarlarla bypass yapılıyor olması yani f-MIDCAB heyecan uyandırdı.
Yine beyne giden damarlardaki darlıkların boyundan kısmi uyuşturma ile temizlenmesi ve bu işlemin her yaştaki hastaya yapılabilir olması ilgi topladı ve soru-yanıtlarla konu hakkında bilgilendirme interaktif bir ortamda karşılıklı olarak gerçekleştirildi.
Karın içerisindeki önemli damarları içine alan karın içi anevrizmaların tedavisi oldukça zor ve yeni üretilen özel malzemelerin büyük kısmı Türkiye’de temin edilemediğinden gerçekleştirilen ameliyatlar yüksek riskli olma özeliği taşıyor. Çok az sayıda merkezde başarı ile gerçekleştirilen bu tür anevrizmaların baca (chimney) tekniği ve EVAR ile endovasküler tedavisinin başarılı sunumu ilgi odağı oldu.
MIDCAB NEDİR?
Uzun adı “Minimal Invasive Direct Coronary Artery Bypass” olan MIDCAB yöntemiyle kastedilen sol meme altından yapılan kesiyle göğüs kafesine kaburgalar arasından girilerek bir pencere yaratılıp bu pencereden koroner bypass ameliyatı yapılmasıdır. Teknik olarak görüş alanının sınırlı olması, kalbin yan ve arka duvarlarına ulaşmanın zor olması nedeniyle özel bir takım ekipmanlar kullanılmasını ve tecrübe gerektirir. İrmet Hospital’da bu yöntem ile uygun olan hastalarda kalbin tüm damarlarına bypass yapılabiliyor. Hastaların büyük çoğunluğunda açık kalma oranı bacaktan alınan toplardamarlara göre belirgin üstün olduğu için memeye giden atardamarı ve koldan çıkarılan atar damar kullanılıyor. İrmet Hospital tarafından yapılan açıklamada, “Bu teknik ile genelde kalbi durdurmadan, çalışan kalpte bypassları gerçekleştirdiğimiz için kalp akciğer makinasının olumsuz etkilerinden kaçınmış oluyoruz ve daha düşük risk ile ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz.
Benzer şekilde klasik yöntemde bypass yapılan damarları kalpten çıkan ana şah damarına bağladığımız için hastaların bir kısmında karşılaştığımız emboli sonucunda gelişen inme ve felçleri bu yöntemde çok daha az görüyoruz. Böylece daha ileri yaştaki şah damarlarında da ileri derecede kireç bulunan ve daha yüksek riskli hastalara da bu yöntemle daha uygun ameliyat gerçekleştirebiliyoruz.” denildi.
“DİĞER TÜM YÖNTEMLERE GÖRE ÇOK DAHA DÜŞÜK ORANDA İNME-FELÇ GELİŞTİĞİ BİLDİRİLMEKTEDİR”
Profesör Doktor Mavioğlu; “Dünyada da yapılan çok merkezli çalışmalarda bacaktan alınan toplar damar yerine her iki memeye giden atardamarların ve/veya koldan alınan atar damarların kullanılmasının daha iyi uzun dönem sonuçlara sahip olduğu yönünde raporlar artarak bildirilmektedir. Yine kalpten çıkan ana damar olan aortaya dokunulmadan yapılan bypass ameliyatlarında diğer tüm yöntemlere göre çok daha düşük oranda inme-felç geliştiği bildirilmektedir. Kliniğimizde bu prensiplere göre hasta bazında uygun olan en uygun yöntemi kullanarak ve en son gelişmeler doğrultusunda koroner baypas ameliyatlarını yapmaktayız.” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.