Barajlar Kurudu, Yeraltı Suyu Yetersiz
Taşçı, Süleymanpaşa’ya su sağlayan Naip Barajı’ndaki su seviyesinin %1’in altına, şehrin genelini besleyen barajlardaki oranın ise %12’nin altına düştüğünü aktardı. İnecik 1, İnecik 2 ve Dedecik Barajları'nın yıllardır sürüncemede olduğunu hatırlatarak, su ihtiyacının %88’ini yeraltı kaynaklarından karşılayan bir büyükşehir için bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
"İklim Kanunları Gamsızca Hazırlanıyor"
Mevcut yasal düzenlemelerin iklim krizi ve su yönetimi konusunda yetersizliğine dikkat çeken Taşçı, Meclis’e sunulan iklim kanunlarında kuraklık tedbirleri, sağlıklı suya erişim ve sanayinin su talanını durduracak maddelerin yer almadığını söyledi. Ergene Havzası’nda sanayi atıklarının neden olduğu “görünmez su talanı”na da dikkat çekti.
“Bu Bir Varlık-Yokluk Meselesi”
Su kaynaklarına erişimin gelecekte küresel güç mücadelelerinin ana konusu olacağını belirten Taşçı, “Su hayattır, hayatı yok sayarsanız geriye hiçbir şey kalmaz,” dedi. Tekirdağ’ın yaşadığı bu kriz fotoğrafının, Türkiye’nin ve dünyanın gelecekte karşılaşacağı daha büyük bir tehdidin habercisi olduğunu belirterek, tüm milletvekillerine seslendi:
“Su diye kıvranmaya başlamadan önce bu tehdidin farkına varın, gecikmeden harekete geçin.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.