Tekirdağ
13 Nisan, 2025, Pazar
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

YENİ NESİL İHRACAT DESTEKLERİ ANLATILDI

YENİ NESİL İHRACAT DESTEKLERİ ANLATILDI
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri’ konulu seminer düzenlendi. Seminere katılan Doç. Dr. Nihat Kamil Anıl, ‘Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği’, ‘Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği’ ve ‘İhracat Konsorsiyumları Desteği’ ile ilgili katılımcılara kapsamlı bilgiler verdi.

“İHRACATIMIZIN YÜZDE 3’Ü YÜKSEK TEKNOLOJİ YOĞUN ÜRÜNDÜR”

Dünya ihracatının 2022 yılı verileri ile yeni bir rekor kırarak 32 trilyon dolara ulaştığını belirten Doç. Dr. Nihat Kamil Anıl, ülkemizin 2022 yılı ihracatının 254 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydederek, “Ülkemizin dünya ihracatında payı 2021 yılı için yüzde 1,01; dünya ithalatındaki payı da yüzde 1,21'dir. Toplam ihracatımızın yüzde 32’si düşük, yüzde 65’i orta ve sadece yüzde 3’ü yüksek teknoloji yoğun ürün ama Türkiye’nin de içinde bulunduğu üst orta gelirli ülkeler grubu ortalaması yüzde 25’lerde. Kilogram başına ihracatımıza bakıldığında 2021 yılında 1,2 dolar/kg olan ihracatımız, 2022 yılı itibariyle 1,5 dolar/kg olarak artış gösterdi. İhracatımızın savunma sanayi ve havacılık sektörü 70 dolar/kg, hazır giyim ve konfeksiyon 15 dolar/kg, yaş meyve ve sebze 0,6 dolar/kg ve mobilya, kağıt ve orman ürünleri de 1 dolar/kg. Toplam 100 bin ihracatçı firmanın sadece 3’te 1’i her ay düzenli bir biçimde ihracat yapıyor ve bu firmaların çoğu KOBİ’lerden oluşuyor. KOBİ’lerin en önemli sorunlarının başında AR-GE, inovasyon, patentli ürün üretmelerinin kısıtlı olması ve beşeri sermaye yatırımlarının yetersizliği geliyor. Tüm bu hususların da etkisi ile ihracat destekleri yeniden yapılandırıldı ve 18 Ağustos 2022 tarih ve 31927 sayılı Resmi Gazete’de 5973 sayılı ‘İhracat Destekleri Hakkında Karar’ yayınlanıp yürürlüğe girdi. Böylelikle 200 sayfayı bulan ve 14 farklı mevzuatta yer alan ‘ihracatta devlet destekleri’ birleştirildi, yeni destekler eklendi ve basitleştirildi. Destekler ‘şirketlere’ ve ‘işbirliği kuruluşlarına’ yönelik olacak şekilde kolaylaştırılıp 2 gruba ayrıldı” diye konuştu. Destek oranları eskiden yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70 ve yüzde 75 şeklinde iken yeni karar ile basitleştirilerek yüzde 50, yüzde 70 ve yüzde 75 şeklinde ve üst limitleri de Türk Lirası cinsinden yeniden düzenlendiğini söyleyen Anıl, istisna olarak Ticaret Bakanlığı uhdesinde olmak üzere verilen destek oranlarının hedef ülkeler için en fazla 20 puan, hedef sektörler için ise en fazla 5 puan artırılabildiğinin bilgisini verdi. Anıl, başvuruların Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“MARKALAŞMA OLDUKÇA ÖNEMLİ”

Anıl, “Karar ile ‘Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği’, ‘Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği’ ve ‘İhracat Konsorsiyumları Desteği mevzuata eklendi. Çok büyük önem arz eden ve bu karara kadar mevzuatta bulunmayan ‘İhracat Planı’ da büyük bir yenilik olarak mevzuatımızda yerini aldı. Ayrıca bazı var olan desteklere ise yeni düzenlemeler getirildi. Bir takvim yılı içinde en fazla 5 fuar için destek verilme şartıyla fuar katılım desteğinde sınırlandırmaya gidildi. Yurt dışı fuar katılımcıları için desteklenebilecekleri azami fuar sayısı 10 adet olarak belirlendi. Aynı fuar için de azami 10 defa destekten yararlanma imkanı sağlandı. Firmaların en büyük sorunu markalaşamamak, fason üretim yapmak. Firmaların markalaşması oldukça önemli” dedi. Anıl, ‘Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği’, ‘Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği’ ve ‘İhracat Konsorsiyumları Desteği’ ile ilgili kapsamlı bilgiler vererek seminer sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!