Gözde Turhan; "Bugün depremle göbek bağı bir kesilmiş ülkemizin, en kara günlerinden biri olan 6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümü.
6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde ve yine aynı gün saat 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana gelmiştir. Bu iki büyük deprem Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ da çok büyük can ve mal kaybına neden olmuş, Cumhuriyet tarihimizin en büyük afeti olarak tarihe geçmiştir.
Meydana gelen depremlerde yaklaşık 40 bin bina yıkılmış, 200 binden fazlası ağır hasar almış, 50 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybetmiştir.
Bu büyük felakette hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyoruz.
Tekirdağ İnşaat mühendisleri Odası olarak depremin ikinci gününde 20 kişilik ekibimizle Kahramanmaraş’taydık. İki büyük depremin ardından karşılaştığımız tablo ise sadece acı değildi, soğuk, çaresizlik, güvenlik zaafiyeti, barınma alanlarının yetersizliği ile de depremzede yurttaşlarımız mücadele ettiler.
Biz deprem ülkesiyiz. Depremle daima yaşamayı öğrenmeliyiz. Yakın tarihte yaşanan onca deneyime , bilim teknik ve teknolojinin gelişmesine rağmen yıllar geçtikçe her büyük ölçekteki depremle karşılaştığımızda yaşanan acının ve kayıpların daha da büyümesi kabul edilebilir değildir.
Deprem bir doğa olayıdır ve bu doğal bir olaydır. Asıl can yakan ise bu doğa olayının doğal afete dönüşmesidir. Bizim mücadele edeceğimiz konu ise deprem değil, deprem sonrası karşılaşacağımız afettir. Afet ile mücadele ise onu tanımak, bilime kulak vermek ve daima bilimle beslenmek ile olur. Meslek odamız tarafından mühendislik hizmetlerinin daha iyi verilebilmesinin nasıl mümkün olacağı, güvenli yapılaşmanın nasıl sağlanacağı, riskli yapıların nasıl dönüştürüleceği, sağlıklı kentlerin nasıl oluşturulacağı konularında yapılan çalışmalar görmezden gelinmemeli, uyarılarımız dikkate alınmalı ranta dayalı çıkar önlenmelidir."Dedi






Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.