Aygun, “Döviz artışı nedeniyle yaklaşık 100 milyon Amerikan Dolarını aşan borçları ödemekte güçlük çeken 1.200 öğrencinin ve ailelerinin büyük bir mağduriyet yaşadığını gözler önüne serdi. Bu durum, toplamda yaklaşık 12.000 vatandaşımızı doğrudan etkilemektedir,” dedi ve çözüm önerilerini sıralayarak, “Öğrencilere ödeme kolaylığı sağlanmalı, tazminat dosyalarıyla ilgili ciddi adımlar atılmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yazılı soru önergesi veren Aygun, Yükseköğretim Kurumları ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştiren 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışına burslu gönderilen öğrencilerin döviz cinsinden borçlandığını hatırlattı. Türk Lirasının döviz karşısında aşırı değer kaybetmesiyle bu öğrencilerin borçlarını ödemede ciddi zorluklar yaşadığını vurguladı.
Aygun, TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları gündeme getirdi:
Döviz Cinsinden Borçlanma Yapılandırması: 2006 yılında çıkarılan 5535 sayılı Kanun’un sunduğu yapılandırma modeline benzer bir düzenleme yapılması düşünüyor musunuz? Öğrencilerin borçlarını yeniden yapılandırma adına kur sabitlemesi gibi bir çözüm üzerinde çalışmalarınız olacak mı?
Ekonomik Kriz ve Öğrenci Aileleri İçin Çözümler: Ekonomik kriz göz önünde bulundurularak, bursiyerlerin ve ailelerinin mağduriyetini gidermek için herhangi bir kolaylık sağlanması planlanıyor mu?
Aygun, sorularına acil cevap verilmesini ve yurt dışında eğitim gören öğrencilerin bu zor durumdan kurtarılmasını talep etti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.