BİR GÖNÜLLÜLÜKTEN BAŞARIYA UZANAN YOLCULUK
25 Temmuz 2023, Salı 15:34Merhabalar değerli okuyucularımız,
Bu hafta sizlere Tema Gönüllüsü Cansu Hanım ile hazırladığımız kıymetli röportajımızdan bir kesit sunacağız. Kendisi karşımıza başarılı bir çevre mühendisi ve kendisini geliştiren, araştıran ve öğrenmeye-öğretmeye adayan pırıl pırıl parıldayan bir gencimiz. Tema Vakfı'ndan tutun Let's It Go etkinliklerinde dahi her yerde karşımıza çıkabilir. Detayları kendisinden dinleyelim. Keyifli okumalar diliyoruz.
1- Cansu Küp'ü tanıyabilir miyiz? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Cansu Küp, insanlara ve doğaya dokunarak hayat enerjisi alan ve eğitimle bunu yaymaya çalışan doğa tutkunu. Kimi zaman Let's Do It Türkiye'de eğitmen ve Tekirdağ il temsilcisi, kimi zaman TEGV'de Cansu abla, kimi zaman TEMA Vakfı'nda doğa gönüllüsü ve birçok tesise Uzman Çevre Mühendisliği yapan mühendis.
2-İş hayatına nasıl başladınız?
İşe başlamamda yüksek lisansımın büyük bir payı var. Trakya Üniversitesi’nde yüksek lisans tez aşamasında, Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi olarak desteklenen çevreci bir altyapı kazandırarak üniversite yerleşkelerine kurmuş olduğum yağmur bahçeleri sel baskınlarını önlemesiyle kısa sürede haberlere konu oldu, bu şekilde de araştırmacı ve sahada çalışmam işe başlamamda en önemli etkenlerdendir.
3- Kısa sürede iki yüksek lisansı nasıl bitirdiniz?
Azim, kararlılık, sürekli üretme ve öğrenme isteği, merak duygusu en önemlisi zaman ayırmak bunların hepsi başarıya bir adım daha yaklaştırıyor.
4-Genç ve yetenekli bir bayan olarak üniversiteye başlayacak olan kardeşlerimize neler önersiniz? Nasıl bir tercih dönemi değerlendirmeliler?
Seçecekleri üniversiteleri kesinlikle akademisyenlerini, kampüs olanakları, burs, staj, erasmus gibi birçok bilgiyi araştırmalılar. Seçmek istedikleri bölümün iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmalılar. Bu bilgiler aslında kariyer anlamda belli bir noktaya gelmelerine yardımcı olacaktır. Kendi istedikleri ve sevdikleri bir bölüm tercih etmeliler, hayatları boyunca çalışacakları meslekleri belirlemiş olacaklar.
5-Mesleğinizden bahseder misiniz?
Çevre Mühendisliği, doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi her türlü çevre sorunlarına, teknik düzeyde çözüm üretir. Artan küresel çevre sorunlarıyla birlikte insanların bu konuda bilinçlenmeye başlamaları gerektiğini düşünüyorum ve biz çevre mühendislerine büyük bir iş düşüyor.
6-Mühendislik alanında gençlerimiz ile bir sohbet/söyleşi yapıldaydı hangi konuyu dile getirmek isterdiniz?
Dünya şu anda büyük bir küresel iklim değişikliğinle mücadele içerisinde her geçen gün çeşitli illerden sıcaklık rekorları gelmektedir. Küresel ısınma mevcut durumla devam ederse önemli bozulmalara neden olacaktır ve birçok türün yok olmasına yol açacak o açıdan en önemli nokta her zaman söyleşilerimde belirtirim. İklim değişirken, kendinizi değiştiriyor musunuz? Bu soruyu kendimize sormalıyız.
7-Son olarak bundan 10 yıl önce ve sonra Cansu Küp ile tanışmış olsaydık, gençlere verilecek tavsiyeleriniz neler olurdu?
10 yıl evvelde ve sonrada hep hayallerinden peşinden koşun diyecek bu mühendis. Hayal edip yol almaktan korkmayıp hayallerinin ötesine geçsinler. Gençler hayallerin gerçeğe dönüşmesi ve daha çok hayal kurup beyinlerinin yeteneklerini geliştirmek için çabalamalılar, kendi potansiyellerinin farkına varacaklardır. Son olarak, her zaman çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük çalışmaları yürüten biri olarak belirtmek isterim; gençler bilgi ve becerilerini gönüllü çalışmalara katılarak topluma katkı sağlayıp, geleceğe umut olsunlar.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum